ik ben mezelf kwijt

Steeds vaker realiseren mensen zich op een bepaald moment in hun leven dat ze zich verdwaald, onrustig en onzeker voelen en op de automatische piloot leven. Zij merken dat zij voornamelijk in hun hoofd zitten en het leven rationaliseren. Zij voelen zich vaak heel eenzaam als zij beseffen dat zij zichzelf kwijt zijn. Heb jij het gevoel: ik ben mezelf kwijt? Hoe ga je de weg naar jezelf terugvinden?

In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken en oplossingen van het gevoel jezelf kwijt te zijn. Dit uit zich vaak in een diepe innerlijke leegte, niet kunnen genieten en het gevoel de verbinding met jezelf volledig kwijt te zijn. Daarom vertellen wij je waarom het nodig is om jezelf terug te vinden en hoe zelfbewustzijn je daarbij gaat helpen. Wij gaan dieper in op vragen als:

  1. Wat als je jezelf kwijt bent?
  2. Waarom raak je jezelf kwijt?
  3. Hoe merk je dat je niet jezelf bent?
  4. Wat moet je doen als je je verloren voelt?
  5. Het belang van zelfbewustzijn om jezelf terug te vinden.
  6. Wat kan een Life coach betekenen?

 

Wat als je jezelf kwijt bent?

Als je jezelf kwijt bent, voelt het alsof je de regie over je eigen leven verloren bent. Je bent niet meer in contact met je eigen verlangens, gevoelens en behoeften. Je leeft vooral vanuit je hoofd en bent het contact met je hart en je lichaam kwijt. Soms voel je niets of heel weinig. Wat overblijft is jezelf vlak voelen en onwetendheid waarom het is zoals het is. Vaak terwijl er niets is waarom je je zo zou voelen. Het heeft dus niets te maken met welk succes je ook hebt behaald in je carrière of je persoonlijke leven.

Waarom raak je jezelf kwijt?

Het kwijtraken van jezelf gebeurt meestal geleidelijk, zonder dat je het in de gaten hebt. Gewoonlijk begint het doordat je in het leven aan verwachtingen van anderen probeert te voldoen. Dit kan door werk, familie of sociale verplichtingen komen. Je past je aan, negeert je eigen gevoelens en laat je leiden door externe factoren in plaats van je innerlijke kompas. Het is een mechanisme om te overleven, maar na verloop van tijd werkt deze overlevingsstrategie niet meer en besef je dat je bent afgedwaald van wie je werkelijk bent. Je raakt vervreemd van jezelf omdat je leert te leven vanuit je hoofd – je rationele denken – en niet meer verbonden bent met je gevoelens en intuïtie.

Hoe merk je dat je niet jezelf bent?

Er zijn verschillende signalen die erop wijzen dat je de verbinding met jezelf bent kwijtgeraakt. Enkele daarvan zijn:

    • Je voelt je emotioneel uitgeput en hebt geen energie meer voor de dingen die je vroeger plezier gaven.
    • Je leeft op de automatische piloot, zonder bewust te genieten of stil te staan bij het moment.
    • Je hebt het gevoel dat je een rol speelt in je eigen leven, zonder echt aanwezig te zijn.
    • Beslissingen nemen voelt moeilijk, omdat je niet meer weet wat je werkelijk wilt.
    • Je ervaart innerlijke onrust, een gebrek aan richting en je voelt je vaak angstig of onzeker.

 

Wat moet je doen als je je verloren voelt?

Wanneer je het gevoel hebt dat je jezelf bent kwijtgeraakt, is het belangrijk om stap voor stap terug te komen bij jezelf. Een proces dat tijd kost, maar door zelfbewustzijn te krijgen, vind je de weg terug naar binnen. Dit proces bestaat uit o.a.:

      1. Verbinding maken met je lichaam 

Door op een mindful manier en bijvoorbeeld energetisch lichaamswerk maak je weer contact met je lichaam en je emoties. Jouw lichaam weet wat er nodig is om jezelf terug te vinden.

      1. Stil worden en reflecteren 

Samen met jouw Life coach neem je de tijd om te vertragen en te reflecteren op actuele situaties. Onze Life coaches begeleiden je door middel van verschillende methoden die jou inzichten en meer begrip geven over een situatie, waarbij zij je leren om te luisteren naar je eigen gedachten en gevoelens.

      1. Stel jezelf vragen 

Tijdens het proces om jezelf terug te vinden is het belangrijk om het antwoord te vinden op vragen als: Wat wil ik echt? Waar verlang ik naar? Wat voelt goed voor mij? Door onze manier van het stellen van verdiepende vragen ga je ontdekken wat jouw eigen waarheid is en wat je nodig hebt om weer in balans te komen.

      1. Zoek steun

Weet jij van jezelf: ik ben mezelf kwijt, dan is jezelf terugvinden geen proces om in je eentje te doen. Je bent jezelf tenslotte niet voor niets verloren. Onze Life coaches zijn experts in het begeleiden van mensen die zichzelf kwijt zijn. Zij maken je bewust van je lichaam, je manier van denken en begeleiden je om belemmerende patronen te doorbreken. Zij helpen je door vertrouwd te raken met je gevoelens en emoties. Dit alles bevordert je intuïtie, waardoor je de kans op herhaling verkleind. 

Het belang van zelfbewustzijn om jezelf terug te vinden

Zelfbewustzijn is essentieel om jezelf terug te vinden. Wanneer je je bewust wordt van je automatische patronen en de manieren waarop je jezelf hebt aangepast aan de buitenwereld, kun je beginnen met het loslaten van wat je niet meer dient. Zelfbewustzijn helpt je om weer in contact te komen met je innerlijke verlangens, je authentieke zelf. Dit proces begint vaak met het leren herkennen van je gedachten, emoties en lichamelijke sensaties.

Meer zelfbewustzijn geeft je de mogelijkheid om je keuzes bewust te maken, in plaats van onbewust te reageren op externe verwachtingen. Het helpt je om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en om keuzes te maken die werkelijk resoneren met wie je bent. Hierdoor kom je weer dichter bij je eigen kern.

Wat kan een Life coach betekenen?

Onze Life coaches zijn een waardevolle gids op jouw reis naar zelfontdekking. Door gerichte vragen te stellen, waardoor je diepere lagen in jezelf gaat onderzoeken, helpt jouw persoonlijke Life coach je om helderheid te krijgen over je gevoelens en verlangens. Ze ondersteunen je in het ontdekken van je patronen en het doorbreken van beperkende overtuigingen die je ervan weerhouden om jezelf te zijn.

Daarnaast biedt Lifecoaching praktische tools om meer in contact te komen met je authentieke zelf en je dagelijkse keuzes te baseren op wat echt belangrijk voor je is. Ze helpen je om weer grip te krijgen op je leven en om te leven vanuit je innerlijke kracht in plaats van op de automatische piloot.

Jezelf terugvinden?

Het gevoel dat je jezelf kwijt bent, kan angstig zijn en is een signaal dat je te lang hebt geleefd op de automatische piloot. Je bent de verbinding met je ware zelf kwijtgeraakt. Grijp deze kans om meer zelfbewustzijn te ontwikkelen en de tijd te nemen om weer in contact te komen met je lichaam, emoties en verlangens. Dit is een ontwikkelingsproces waarmee je de weg terugvindt naar jezelf. 

Ontdek welke Life coach jou hierin kan begeleiden. Hij of zij ondersteunt je in het proces van zelfontdekking, waardoor jij een leven gaat creëren dat in lijn is met wie je werkelijk bent.

Neem daarom vandaag nog contact op. Onze Life coaches staan voor je klaar met geduld, zodat jij weer zelfliefde, glans, warmte en vreugde gaat voelen en als de 2.0 versie van jezelf  terugkeert in je leven.

 

Ontmoet onze Life coaches Neem direct contact op

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Zelfvertrouwen, Zingeving

Voor succesvol leven en werken.