Lifecoach logo

Communicatie

Communicatie is het uiten van je gedachten, gevoelens en meningen op een directe, eerlijke en gepaste wijze. Je komt op voor je eigen belangen op een manier die bij de situatie past en die zowel respectvol is naar jezelf als naar de ander.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel logisch, maar communicatie blijkt toch voor veel mensen heel lastig. Met name vrouwen hebben in hun opvoeding niet geleerd om in hun communicatie assertief te zijn. De meeste vrouwen zijn opgevoed vanuit de gedachte dat zij zorgzaam en lief moesten zijn. Wat door de omgeving ook beloond werd en geprezen als goed gedrag.

Wat betekent communicatie

Zoals mijn moeder tegen me zei bij een ruzie met mijn broertje: “Wees jij nou maar de wijste!” Wat zoiets betekende als dat ik mijn mond moest houden. Woest was ik, maar leerde mijn mond houden.

Toen ik opgroeide kreeg ik een nieuwe kamer. Super blij was ik. Mijn vader timmerde een hoogslaper, mijn moeder kocht nieuw behang en bijpassende gordijnen. Met als resultaat dat ik de rest van mijn jeugd heb aangekeken tegen het meest afgrijselijke behang dat je je kan voorstellen. Hoe dat kwam? Mijn moeder dacht er niet over na en vergat om mij te vragen welk behang ik graag in mijn kamertje wilde. Het was in die tijd ook niet gebruikelijk om zo met kinderen te communiceren. Zonder dat mijn ouders het doorhadden leerde ik op deze manier dat mijn mening niet belangrijk was en dus hield ik mijn mond.

Kan je je voorstellen wat dit betekende voor mijn communicatie en assertiviteit? Niet alleen in mijn leven, maar zeker ook in mijn ondernemerschap? Dat heb ik moeten leren.

Wat is communicatie

Men heeft communicatie ooit eens aangeduid als bestaande uit:
55% visueel (lichaamstaal, zoals bv. houding en gebaren)
38% vocaal (toon, hard / zacht, intonatie)
7% verbaal (de argumentatie)

Of deze cijfers ook daadwerkelijk kloppen is tot nu toe niet aangetoond, maar helemaal onzin is het natuurlijk niet. Naast woorden, intonatie en lichaamstaal speelt er nog veel meer in communicatie. Ten grondslag aan zowel verbale- als non-verbale communicatie liggen gevoelens en emoties. De houding, de toon en de keuze van woorden, zegt veel over degene die tegen je spreekt, maar heeft dus ook bij jou een directe reactie als gevolg. Kortom; communicatie doet iets met je.

Daarom vinden veel vrouwen communicatie lastig. Wij vrouwen voelen vaak veel, ervaren dit vanuit onze opvoeding en ervaringen, met als gevolg dat we ons vaak in communicatie klein voelen, of we worden om het minste of geringste boos en/of kritisch. In beide gevallen geen goede basis voor betekenisvolle communicatie.

Het is mijn expertise om je te helpen aan o.a. meer zelfvertrouwen, assertief zijn, grenzen aangeven, stress verminderen, rust in je hoofd, omgaan met gevoelens en emoties, bewustwording, communicatieve vaardigheden en persoonlijke effectiviteit. Kortom; persoonlijke ontwikkeling.

Goed leren communiceren

Om op een goede manier te kunnen communiceren is het belangrijk dat je jezelf heel goed kent. Je moet je eigen gevoelens en emoties kennen en ervaringen verwerkt hebben, om tijdens communicatie bij jezelf te kunnen blijven. Je moet assertief genoeg zijn om je eigen mening in woorden te kunnen omzetten en stevig in je schoenen staan om dit te durven uitspreken.

In communicatie is je vermogen om tegelijkertijd jezelf en de ander aan te voelen het allerbelangrijkste. Je moet weten wat je zelf voelt, welke woorden daarbij horen en hoe je dit in goede communicatie overbrengt. Maar voelen heb je ook nodig om je in te kunnen leven in de ander, zodat je daar ook rekening mee kunt houden. Mijn life coaching is erop gericht om jezelf beter te leren kennen, assertiever te worden en dit op een goede manier te leren communiceren.

Met onze werkwijze help ik je beter communiceren, door veel naar je gevoelens te vragen en laat ik je naar je eigen woorden zoeken. Uiteraard help ik je daarbij. Als je er eenmaal je eigen woorden aan hebt kunnen geven, help ik om te bedenken wat je wilt en hoe je dit het beste kan communiceren. Doordat we dit oefenen, raak jij vertrouwt met de gevoelens en woorden en kan je dit in de praktijk brengen.

Wil jij meer weten of direct hulp inschakelen?

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

We kijken naar je uit!

Van uitstellen naar assertief ondernemen
Kom jij krachtig voor jezelf op?
Mannen? Het zijn net kleine kinderen

Amsterdam
Anne Arbouw
Life coach
 • Holistisch therapeut
 • Lichaamsgericht therapeut
 • Psychotherapeut
Bussum
Barbro van der Ham
Life coach
 • Holistisch therapeut
 • Natuurcoach
 • Ondernemerscoach
 • Schrijfcoach
Den Bosch
Marly Huisinga
Life coach
 • Holistisch therapeut
 • Hypnotherapeut
 • Life- & Businesscoach
Aerdenhout
Frederiek Roodenburgh
Life coach
 • Lichaamsgericht therapeut
 • Holistisch therapeut
Breda
Dagmar van Pelt
Life coach
 • NLP coach
 • Systemisch analist
 • Begeleider familie-opstellingen
Noordwijk
Astrid Koelewijn
Life coach
 • Energetisch therapeut
 • Lichaamsgericht therapeut
 • TA practioner
 • Outdoor Life coach
 • Ondernemerscoach

Klanten over hun ervaringen met onze coachingstrajecten

Lees hier alle ervaringen

“Heel diep en veilig”

J. over haar coachtraject bij Frederiek

“ik weet niet hoe je het doet maar je bent echt heel goed in je lichaamswerk, ook het vinden van de plekken en het effect - magische ervaring, ook wat...” Lees meer

“Ik heb genoten van de gesprekken...”

S. over haar coachtraject bij Dagmar

“Dagmar is heel professioneel. Ze luistert aandachtig en schakelt heel snel waardoor ze gauw de vinger op de zere plek legt en tot de kern komt mede do...” Lees meer

“Door jou heb ik geleerd stabiel te blijven”

C. over haar coachtraject bij Astrid

“Lieve Astrid, Een klein berichtje om je enorm te bedankt voor wat je voor mij betekend hebt. De manier waarop je mij hebt leren kennismaken met mijn p...” Lees meer

“Heel professioneel met gevoel en humor”

F.B. over haar coachtraject bij Anne

“Ik ben heel blij dat ik bij Anne terecht ben gekomen. Anne is een hele fijne coach die goed luistert naar je verhaal en goed kan samenvatten zodat de...” Lees meer

“Vertrouwen in mijn eigen keuzes”

B.S. over zijn coachtraject bij Anne

“Je bent een perfect luisterend oor, die iemand gas terug leert nemen, of juist gas erbij wanneer dat nodig is. Verder kan jij op subtiele manier spieg...” Lees meer

Download het e-book én ontvang elke maand tips en inspiratie in je mailbox.

  Lifecoach logo

  Voor succesvol leven en werken.