Lifecoach logo

Hoe kan ik vertrouwen?

Dat een veilige omgeving belangrijk is, is wel duidelijk na alle berichtgevingen rondom o.a. The Voice, Ajax en in de politiek. Vertrouwen is essentieel om mensen, relaties en ook bedrijven te laten excelleren. Dit is ervoor nodig om vertrouwen te krijgen.

(Liever luisteren?)

In mijn zoektocht naar een bedrijf wat mij zakelijk verder zou kunnen helpen, kwam ik via via een leuk bedrijf tegen. Al scrollend over hun website leek het een potentiële partij voor mij.

Om in contact te komen klikte ik op een button en er verscheen een formulier waarop allerlei vragen stonden. Na deze even snel gescand te hebben klikte ik het weg. Toen viel mijn oog op een mailadres en deed ik een verzoek tot kennismaking. Niet veel later kreeg ik een email terug van een dame die mij enthousiast uitnodigde voor een zoom-call.

Opgetogen planden wij een datum. In haar laatste mail schreef zij dat ik de zoom-link zou ontvangen, nadat ik haar vragenlijst had ingevuld. Een beetje geërgerd klikte ik op de meegestuurde link, waarna hetzelfde formulier verscheen dat ik eerder omzeilde.

Ik voel me kwetsbaar

De persoonlijke vragen waarin zij o.a. om mijn omzet en winstbedragen van het afgelopen jaar vroeg, maakte mij alert. Het voelde nog niet veilig om dit soort dingen te delen. Hoezo het gesprek voorbereiden, het gaat om een kennismakingsgesprek? Zijn zij nou helemaal gek geworden, dacht ik pissig?! Denken zij nou serieus dat ik dit blootleg, zonder dat ik het bedrijf of de persoon gezien of hoort heb?’

“Dan heb ik ook nog wel een paar vragen,” zei ik hardop tegen mezelf. Via email stelde ik soortgelijke vragen, waarna ik de reactie kreeg ‘Sorry, wij zijn geen goede match. Veel succes verder.’

Vertrouwen verloren

Van een ander verlangen met de billen bloot te gaan, ook al is dit zakelijk, voelt heel naar en ongelijkwaardig. Dat ik de zoom-link zou ontvangen nadat ik de vragenlijst had ingevuld creëert, waarschijnlijk onbedoeld, een machtspositie. Met andere woorden, ik ga pas in gesprek als jij je blootgeeft.

Dat zij dit soort vragen nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen is mogelijk niet gek, maar dan wel graag in de juiste volgorde. Eerst kennismaken en ontdekken of er een match is. Als er een basis van vertrouwen is ben ik bereid om dit soort vragen te beantwoorden.

Dat zo’n basis van vertrouwen de voedingsbodem voor wangedrag blijk te zijn, weten heel veel mensen al heel lang. Alleen nu komt het naar buiten en wordt het zichtbaar. Vind je het gek dat zoveel mensen moeite hebben met vertrouwen?

Voor jou

Ken je het boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown? Over dit boek: Kwetsbaarheid is een emotie waar bijna niemand zich prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s. Toch zegt Brené Brown dat juist kwetsbaarheid de basis is van alle mooie dingen in het leven als liefde, vertrouwen en vreugde. Ze moedigt de lezer aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.

Ik kan mijn grenzen niet stellen

In die kwetsbaarheid ligt de verandering besloten. Dat al die mensen durven uiten wat hen is overkomen is iets moois wat wij zeker moeten omarmen. Wat ook gebeurt. Samen voelden zij de veilige basis om dat te doen.

Ieder mens is ergens in zijn leven één of meerdere stukjes vertrouwen verloren. Om daarmee om te gaan ontwikkelden wij allemaal een of meerdere beschermingsmechanismen. Dat was nodig om je minder kwetsbaar te voelen. Perfectionisme, mentaal heel sterk zijn, je verstoppen of niet voelen, zijn er voorbeelden van.

Zo ook ik. Op jonge leeftijd werd mijn ‘nee’ niet gerespecteerd waardoor ik pas op volwassen leeftijd leerde dat ik mijn grenzen mag en móet stellen en daarin steeds kan bijleren.

Hoe kan ik iemand vertrouwen?

Als wij opgroeien komen wij logischerwijs uit een afhankelijkheidspositie. Wij moeten tenslotte leren om op eigen benen te staan. Als daarin het vertrouwen niet wordt meegegeven of wordt misbruikt, dan wordt het lastig.

Vaak laten wij ons te snel en te gemakkelijk weer in zo’n afhankelijkheidspositie brengen of wij proberen ons daaraan juist te onttrekken. Beiden geven op langere termijn niet het gewenste resultaat.

Voordat je een ander kan vertrouwen, moet je op eigen benen kunnen staan en onafhankelijk durven zijn. Jezelf daarin vertrouwen betekent dat je jezelf kent en van je afbijt als dat voor jou nodig is. Dat je ‘nee’ durft te zeggen, zodanig dat de ander het respecteert of dat je de moed hebt afscheid te nemen wanneer dat niet het geval is.

Veilig zijn is voor ieder mens essentieel, maar voor de een nóg noodzakelijker dan voor de ander. De een voelt zich als een vis in het water op een podium, voor een ander is persoonlijk contact belangrijker. Mijn vertrouwen in een ander baseer ik niet op woorden, maar op gedrag en wat ik hoor, zie en voel bij die ander. Pas als dat goed voelt, stel ik mij open.

Hoe je dit doet verschilt van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Elk mens gaat op zijn of haar eigen manier met vertrouwen of het ontbreken daarvan om.

Mensen met weinig vertrouwen:

  • pakken veel verantwoordelijkheid en doen het liefst alles zelf
  • voelen zich vaak aan de zijlijn van hun leven staan
  • trekken zich snel in zichzelf en het bekende terug
  • controleren stelselmatig en/of zijn heel kritisch op zichzelf, hun omgeving of anderen
  • hebben negatieve gedachten over zichzelf en/of anderen
  • zijn vaak heel gevoelig, al zijn zij zich daar niet altijd van bewust
  • zijn vatbaar voor verslavingen en machtspelletjes

Voor ons als Life coaches is het essentieel om onze klanten een veilige omgeving te bieden. Alleen dan kunnen zij, in hun eigen tempo, toewerken naar meer vertrouwen in zichzelf en een ander. Alleen zo wordt het voor onze klanten mogelijk om hun potentieel te ontdekken en daarin te gaan excelleren.

Zeer dankbaar ben ik om nu anderen te kunnen geven, wat ik zelf het meest nodig had.

Wil jij meer vertrouwen?

Een goede start richting meer vertrouwen in jezelf en jouw huidige situatie is om te zien waar jij invloed op hebt. Op dinsdag 22 maart as. help ik je graag verder met de online training Van Blokkade naar Plan.

Wil je hier meer over lezen, dat kan hier. Wil je weten of het iets voor jou is, dan nodig ik je uit om mij te bellen, te mailen of een zoom-call in mijn agenda te plannen.

Wil je liever één op één aan de slag?

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Wij kijken naar je uit!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Communicatie, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.