Lifecoach logo

Waarom openstellen zo belangrijk is

Heel veel ondernemers zie ik in dezelfde valkuil stappen. Hun bedrijf of organisatie blijft in de fase ‘hangen,’ waarbij de eigenaar voornamelijk IN zijn bedrijf werkt en te weinig AAN zijn bedrijf. Hoe komt dat?

(Liever luisteren? Klik hier voor de podcast)

Sinds een paar maanden komt er regelmatig een grote, stoere man, eigenaar van een groot internationaal bedrijf, mijn praktijk binnenlopen. Het liefst zou hij het bedrijf aan de wilgen hangen, hij is er zo klaar mee. Maar ja, dat gaat niet.

Zo’n twee jaar geleden zat hij bijna tegen de vangrail, omdat er – zo zegt hij zelf – aan de noodrem werd getrokken. Achter het stuur verloor hij de controle en kon ternauwernood zijn auto tot stilstand brengen. Sindsdien is het mis. Hij komt bij mij omdat er iets moet veranderen, maar hij weet niet wat en ook niet hoe?

Vandaag vertelt hij over een vriend wiens vrouw haar koffers heeft gepakt en is vertrokken. “Hij is helemaal van z’n pad af,” vertelt hij. “Hoe is dat voor jou,” vraag ik? “Dat is dus het gekke, ik voel er helemaal niks bij,” merkt hij op.

Wat betekent jezelf openstellen?

Natuurlijk vindt hij het heel vervelend voor hem, maar als hij ziet wat dit met zijn vriend doet, kan hij zich er werkelijk niets bij voorstellen. Ons gespreksonderwerp verschuift richting relaties. De vrouwen die hij in zijn leven heeft gehad deden hem nooit zoveel. Totdat hij een enorme klik kreeg met een van hen. “We konden echt uren en avonden lang met elkaar praten,” vertelt hij. Nadat ook deze relatie strandde heeft hij nooit meer zoiets ervaren.

Ook nu met familie en vrienden ervaart hij dit niet en denkt er de laatste tijd veel over na. Hij zou graag relaties hebben zoals toen met haar. “Wat maakte in die relatie het verschil voor jou,” vraag ik? “We hadden het echt over allerlei onderwerpen. Zij vertelde en gaf haar mening, maar stelde mij ook vragen. We waren elkaars gelijke en durfden elk onderwerp te bespreken,” zegt hij.

“Er was dus echte verbinding,” merk ik op. Hij knikt en laat merken hoe graag hij dat weer zou willen. Na nog wat vragen van mijn kant, geeft hij aan dat hij zich meer open zou moeten stellen. Een opmerking die ik aangrijp.

Hoe stel je je meer open?

Als ik voorstel om daar iets mee te doen, vraagt hij of ik dit al had zien aankomen? Ik kijk hem lachend aan, want een paar weken terug vroeg ik hem zijn favoriete Spotifylijst met mij te delen. “Normaal gesproken heb ik dat nooit, maar ja, deze coachsessie heb ik inderdaad op ‘de plank’ liggen,” grap ik.

Smalend en met een schuin oog kijkt hij mij aan als ik vraag zijn schoenen uit te trekken. De eerste beattonen galmen door de ruimte. “Kan je het ritme voelen,” vraag ik? Dat kan hij. Zelf begin ik het ritme mee te bewegen en nodig hem uit hetzelfde te doen. Heel voorzichtig doet hij mee. Het blijkt een enorme drempel. “Dit is zo raar voor mij,” zegt hij. Als hij mensen bij een concert uit hun dak ziet gaan, kijkt hij liever met een biertje in zijn hand vanaf de zijlijn toe.

Samen luisteren wij naar de verschillende teksten en songs die voorbij komen. De herinneringen en gevoelens die het oproepen blijken diep weggestopt. Als ik geamuseerd aangeef dat er uiterlijk weinig beweging te zien is, roept hij dat het wel degelijk te voelen is! Het begin is er. Nu mag hij er zelf mee aan de slag. Mijn geknutselde Spotifylijst deel ik met hem en geef hem extra huiswerk.

Voor jou

Heel veel ondernemers stappen in deze valkuil. De valkuil van controle willen houden. Goed leiderschap betekent niet alles zelf willen doen en anderen controleren. Op een gegeven moment is je bedrijf of organisatie eraan toe om een volgende fase in te gaan. Die volgende fase kan alleen bereikt worden als de eigenaar leert delegeren, de controle en verantwoordelijkheden durft los te laten en zich daarin kwetsbaar durft op te stellen.

Iedereen heeft op een of andere manier een vorm gevonden of aangeleerd gekregen om te dealen met moeilijke gevoelens en emoties. Heel veel mensen, vooral veel mannen, hebben hun gevoelens en emoties simpelweg uitgeschakeld of diep weggestopt. Die controle over hun gevoelens en emoties belemmeren hen hun bedrijf los te laten.

Angst, schaamte en onzekerheid, allemaal gevoelens wat mensen weerhoudt om ‘open’ en kwetsbaar te zijn. En juist dáárin ligt de werkelijke verbinding met onszelf, met anderen, maar óók met ons bedrijf.

Angst om controle te verliezen

Als je zelf bang bent de controle kwijt te raken, dan zal je verantwoordelijkheden binnen je bedrijf nooit aan je team toevertrouwen. Dan zal je geen rust vinden en je team jouw bedrijf laten leiden. Pas als de directeur, ondernemer of manager de controle durft los te laten, kan een ander deze pakken.

Het is de toon die de muziek maakt. Dankbaar en trots ben ik, omdat hij zich bij mij veilig genoeg voelt en dit durft te doen en te delen, maar ook omdat hij eraan wil werken. Je bent tenslotte pas echt sterk als je zwak durft te zijn.

Zijn jij en jouw bedrijf toe aan de volgende fase?

Misschien herken jij het dat je alles zelf doet en/of dat je je medewerkers controleert op wat zij doen. Wat kan er veranderen als jij je er minder mee gaat bemoeien?

Wij geloven in het zelfherstellend vermogen van elk individu. Mits men zich bewust wordt waar de schoen wringt en ontdekt welke de juiste oplossingsrichting is.

Wil jij dit ook?

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op. Is Breda meer in jouw buurt? Neem contact op met Dagmar. Ook zij kan je verder helpen.

Als je denkt dat je controle hebt, ben je het verloren.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Leiderschap, Ondernemen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.