Hoe krijg ik meer zingeving?

Veel mensen leven hun leven op de automatische piloot; zij nemen elke dag dezelfde weg naar kantoor, zien dezelfde mensen, kijken dezelfde series op Netflix, doen hetzelfde rondje in sportschool en gaan op dezelfde tijd naar bed. Dan is het niet zo gek dat veel mensen hun leven als ‘leeg’ ervaren. Dan rijst de vraag: Hoe krijg ik meer zingeving? In dit artikel vind je het antwoord op 7 vragen, geven wij handvatten en gaan dieper in op wat ‘zingeving’ betekent. 

Voor veel mensen is zingeving een abstract begrip. Wat is zingeving? Wat kun je ermee en waarom zou je meer zingeving willen? In dit artikel geven wij antwoord op de volgende vragen:

  1. Wat is de betekenis van zingeving?
  2. Wat zijn de 7 zingevingsbehoeften?
  3. Welke vormen van zingeving zijn er?
  4. Hoe leid je een zinvol leven?
  5. Hoe krijg je zingeving?
  6. Lifecoaching en zingeving?
  7. Waarom holistische lichaamsgerichte therapie en yoga?

 

In dit artikel gaan wij dieper in op deze vragen en hopen je hiermee concrete inzichten en handvatten te geven om je op weg te helpen. Maar ook om je te motiveren actief meer zingeving te zoeken, dit ook te vinden en te werken aan meer voldoening in je leven en in je werk.

Wat is de betekenis van zingeving?

Zingeving verwijst naar het ervaren van betekenis en doel in het leven. Hierbij gaat het om het vinden van een diepere connectie met jezelf, met anderen en met de wereld om je heen. Zingeving betekent dat je leven niet alleen draait om overleven, de dag doorkomen of het nastreven van materiële doelen, maar ook om het gevoel dat je bijdraagt aan iets groters, het groeien als mens en een gevoel van verbondenheid ervaren.

Wat zijn de 7 zingevingsbehoeften?

Het ervaren van zingeving is iets universeels. Elk mens komt op een punt in zijn of haar leven dat de roep om zingeving versterkt. Vraag jij jezelf af: hoe leef ik een zinvol leven? Check hieronder de  7 universele behoeften waarbij de roep om meer zingeving tot uiting kan komen.

  1. Relaties

Het verlangen naar liefde, vriendschap, en verbondenheid met anderen is misschien wel de belangrijkste behoefte en kennen wij allemaal. Elk mens verlangt naar de liefde, het gevoel geliefd te zijn en daarmee ook de verbondenheid te voelen met anderen.

  1. Bijdragen

De behoefte om een positieve impact te hebben op de wereld of de omgeving is een groeiende behoefte die duidelijk zichtbaar is in de wereld. Bijvoorbeeld de mensen die actie voeren voor een schoner milieu, zoals de demonstranten op de A12.

  1. Ontwikkeling

Het gevoel van groei en zelfontplooiing is in opmars. Veel mensen associëren deze behoefte met opnieuw in de schoolbanken kruipen. Maar niets is minder waar. Groei en zelfontplooiing gaat over meer bewustwording en groei op persoonlijk vlak.

  1. Erkenning

Deze behoefte gaat over waardering en erkenning krijgen voor wie je bent en wat je doet. Ook deze kennen wij allemaal. Niets is zo demotiverend als het ontbreken van erkenning op je werk. Elk mensen wil gezien, gehoord en erkend worden voor wie hij of zij is en wat zij doen.

  1. Autonomie

Elk mens wil zich vrij en onafhankelijk voelen in het maken van keuzes die bij hen passen. Het gevoel van vrijheid en gaan en staan waar je wilt en hoe je het wilt is universeel. Maar hoe vaak voel jij die vrijheid? Hoe vaak kan jij gaan en staan waar je wilt? 

  1. Betekenisgeving

Voelt jouw leven als ‘leeg,’ als een ‘sleur’ of als ‘saai?’ Dan is het vinden van een diepere betekenis in je leven één van de 7 behoeften waarbij jij toe bent aan het leven van een zinvol leven. Waar kom jij elke ochtend je bed voor uit? 

  1. Spiritualiteit

Spiritualiteit, wij hebben er al meerdere artikelen over geschreven. Spiritualiteit gaat over de verbinding maken met iets dat groter is dan jezelf, of dat nu religie, natuur, of het universum is. Dit klinkt misschien zweverig, maar het tegenovergestelde is waar. Wij kunnen je er alles over vertellen, dus mocht je er interesse in hebben, check dan dit artikel: Waarom spiritueel ontwikkelen?

Welke vormen van zingeving zijn er?

Zingeving kan van alles zijn en is ook voor iedereen anders. Sommigen vinden zingeving in hun werk, omdat zij iets te doen wat zij als waardevol zien. Anderen vinden het in relaties, spiritualiteit, creativiteit of op een of andere manier bijdragen aan een gemeenschap. Als Life coaches vinden wij zingeving door mensen te begeleiden in hun persoonlijke groei, bij het overwinnen van obstakels en het volgen van hun passie. Zingeving is niet passief of statisch en kan door de tijd heen veranderen.

Hoe leid je een zinvol leven? 

Loop jij rond met de vraag: ‘Hoe krijg ik meer zingeving?’, dan geven wij je hieronder drie handvatten om mee aan de slag te gaan.

  1. Zelfreflectie: Neem de tijd om naar binnen te keren en je eigen verlangens, waarden en behoeften te ontdekken. Wat maakt jou gelukkig? Wat geeft jou een gevoel van vervulling? Door regelmatig te reflecteren, bijvoorbeeld door meditatie, het schrijven in een dagboek of door middel van mindfulness, kun je dichter bij jezelf komen en ontdekken wat werkelijk belangrijk voor je is.

 

  1. Bewuste keuzes maken: Een zinvol leven betekent dat je keuzes maakt die passen bij je kernwaarden. Dit kan betekenen dat je afscheid neemt van dingen die niet langer bij je passen, zoals bepaalde gewoonten, mensen of situaties. Durf je te kiezen voor wat jou echt voldoening geeft, ook al betekent dit dat je je comfortzone verlaat?

 

  1. Verbinding zoeken: Zingeving komt vaak voort uit verbinding – allereerst met jezelf, maar ook met anderen, met de natuur of met een groter geheel. Investeer daarom in relaties die voor jou belangrijk zijn. Zoek naar manieren om bij te dragen aan het welzijn van anderen en neem deel aan activiteiten waarmee je in contact komt met de wereld om je heen.

 

Hoe krijg je zingeving?

Zingeving ontstaat door een combinatie van zelfkennis, actie en verbinding. Door jezelf beter te leren kennen, kun je ontdekken wat je echt belangrijk vindt. Daarna kun je bewuste keuzes maken die aansluiten bij deze kernwaarden. Dit is een proces dat door ons als Life coaches wordt ondersteund. Wij helpen je om meer bewustzijn te creëren rond je eigen patronen en behoeften. Jouw Life coach begeleid je bij het identificeren van persoonlijke blokkades, het stellen van doelen en het nemen van stappen om een leven te leiden dat jou echt voldoening geeft.

Lifecoaching en zingeving?

Lifecoaching speelt een cruciale rol in het vinden van zingeving. Onze Life coaches helpen je om bewust te worden van wie je bent, wat je wilt en welke belemmeringen je tegenhouden om dat te bereiken. Met Lifecoaching kun je oude patronen doorbreken en pijn helen, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe keuzes en perspectieven. Zo ga je stap voor stap vorm geven aan een leven waarin jij meer voldoening ervaart, omdat je gaat leven in lijn met je diepste waarden en verlangens.

Waarom holistische lichaamsgerichte therapie en yoga?

Lifecoaching is een combinatie van coaching en holistische, lichaamsgerichte therapie. Zeker in combinatie met yoga heeft dit een diep helende werking. Holistische therapie richt zich op het lichaam als geheel en helpt opgeslagen spanning en emotionele blokkades los te laten. Onze Life coach Frederiek doet dit bijvoorbeeld door middel van technieken als de-armoring, die je helpen om energie vrij te laten stromen en fysieke klachten te verminderen. Heb je fysieke klachten? Dan loont het om moeite om je te verdiepen in de verbinding tussen lichaam en geest.

Doe je nog niet aan yoga? Dan is dit absoluut een goede optie. Yoga werkt namelijk ontspannend en versterkt de verbinding tussen lichaam en geest. Het brengt je in het hier en nu en helpt je om bewuster te worden van je ademhaling, gedachten en gevoelens. Doe jij aan yoga of wil je dat gaan doen? Lees hier meer over yoga en snel tot rust komen. De combinatie van holistische therapie en yoga is een krachtig hulpmiddel om meer in contact te komen met jezelf, los te laten wat je niet meer dient en je open te stellen voor een leven vol betekenis en vervulling.

Kies jij voor een zinvol leven?

Een zinvol leven leiden betekent dat je bewust kiest voor wat jou vervulling geeft. Onze Life coaches zijn experts in zelfreflectie, het maken van bewuste keuzes en het leggen van verbinding met jezelf, anderen en de wereld. Onder begeleiding van jouw persoonlijke Life coach vind je zingeving en ga je een leven leiden dat in lijn is met wie je werkelijk bent. Lifecoaching, holistische therapie en yoga dragen allemaal bij aan dit proces en ondersteunen je bij het helen van oude wonden, het vergroten van jouw zelfbewustzijn en het creëren van ruimte voor groei en betekenisvolle ervaringen.

Maak meteen kennis met jouw Life coach of laat je gegevens achter en één van ons neemt contact met je op.

 

Dit zijn onze Life coaches Neem contact met mij op

Geplaatst in Bewustwording, Blog met oefening, Fysieke klachten, Zingeving

Voor succesvol leven en werken.