Lifecoach logo

De rijkdom van naïviteit

Naïef zijn de meesten van ons al lang niet meer. We hebben genoeg meegemaakt om kritisch te zijn. Hoewel we denken dat we daar goed aan doen, gaat daar een vermogen aan verloren. Ontdek de rijkdom van naïviteit.

Mijn klant mailde mij dat ze geen verslag heeft gemaakt van onze vorige sessie. Ze had het steeds opnieuw ingepland, maar deed het uiteindelijk niet. Tevens realiseerde zij zich dat ze vooral rationeel bezig was en wilde bij onze volgende afspraak haar gevoel het onderwerp van gesprek laten bepalen. Ik stelde voor om er een wandelsessie van te maken.

Terwijl we mijn praktijkdeur achter ons dichttrekken vertelt ze over het bovenstaande. Omdat ik wel benieuwd ben naar haar conclusie van de vorige keer, vraag ik ernaar. Het voornaamste dat is blijven hangen is het feit dat er emoties waren. Daarnaast was mij iets anders opgevallen: “Je vertelde dat er ‘iets knapte,’ zeg ik. Ja, nu herinnert zij het zich weer. Op mijn vraag wat er precies ‘knapte,’ moet zij het antwoord schuldig blijven.

Al lopend en pratend stippen we verschillende onderwerpen aan. Ze vindt het lastig om een keuze te maken voor vandaag, maar het voelt goed om door te gaan op het uitstellen van het verslag.

Onbevangenheid

“Kijk eens om je heen? Wat zie je, wat je valt je op, vraag ik haar?” Na even rondgekeken te hebben benoemt ze een jong, lichtgroen zijtakje onderaan een boom. “Waar staat het takje symbool voor, vraag ik?” Het staat voor nieuw, voor actie. Zij ziet het kleine takje als de start van haar ondernemerschap. Maar ook dat die plek, vlakbij de wortels, veel te kwetsbaar is.

Door het gesprek wat erop volgt, vermoed ik een link met het ‘knappen’ van de vorige keer. Met mijn vragen doe ik een beroep op haar intuïtieve vermogen en moedig haar aan om dit hardop te volgen; “Kwetsbaar, naïef, jong, rimpelloos, gewoon doen……”

Kritisch

Daarna ziet ook zij het verband met de sessie van de vorige keer; Ze was net twintig toen ze iets in het keukenkastje van haar toenmalige vriend vond. Ze vertelt dat zij door die ontdekking de realiteit onder ogen moest zien en op dat moment het vertrouwen in zichzelf en de ander verloor. Hoe het haar spontaniteit deed doven.

Ik blijf even stil, voel met haar mee en zoek naar de juiste woorden en zeg dan: “Hoe is het als je als jonge, naïeve vrouw in één klap in de realiteit wordt gesmeten?”

Haar ogen vullen zich met tranen en ik laat de stilte haar werk doen. En dan beschrijft ze: “Opeens kon ik niet meer vertrouwen op mijn vriendje en ook niet op mijn gevoel.” Langzaam komt de ontlading over hoe ze zich toen voelde; gekwetst, alleen, angstig en verdrietig.

Niet veel later nam haar ratio het over: “Ik pakte mijn boeltje en besloot te verhuizen, een opleiding te volgen en iets van mijn leven te gaan maken, zegt ze.”

Realisme

Uitgebreid bespreken we hoe die mentale aanpak haar destijds geholpen heeft. Maar ook hoe het haar nu belemmert en haar in hetzelfde patroon houdt. Het staat haar in de weg om vanuit haar eigen natuur in actie te komen. “De puzzelstukjes passen nu in elkaar, zegt ze.” Zij wil zo graag opnieuw vertrouwen op haar onervarenheid, zoals ze dat vroeger deed met alle kennis en ervaringen van nu.

Opnieuw kijken we naar het jonge, groene takje onderaan de boom. Deze staat nu voor, zoals ze het zelf noemt, haar ‘natuurlijke improvisatie.’ Het voelt wel kwetsbaar, maar ook goed. Ze wil actie ondernemen vanuit realistische naïviteit én haar talenten. Daarmee wil ze haar eigen weg vinden en dit op termijn in het zelfstandig ondernemerschap uitdragen.

Voor jou

De meesten van ons zijn in de loop van de jaren hun naïviteit wel kwijtgeraakt. Dat is goed, dat moet ook. Maar de manier waarop je je onbevangenheid bent kwijtgeraakt is bepalend voor hoe je in het leven staat.

Het voordeel van volwassenheid is dat je inmiddels voldoende stevigheid hebt om een deel van je naïviteit opnieuw te veroveren. Daarmee breng je een stukje kinderlijke onbevangenheid terug in je werk en in je leven.

Hoe zou jouw leven eruit zien met meer speelsheid, plezier en gewoon doen? Wat zou jij doen als je onbevangener zou zijn? Meer van Pipi: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’

Kan jij naïviteit gebruiken?

Graag help ik je om jouw patronen helder te krijgen en jezelf opnieuw te ontdekken. Geef je werk en je leven meer naïviteit, meer onbevangenheid. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Heb het goed!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Persoonlijk leiderschap, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.