Lifecoach logo

Het 10 stappenplan om te netwerken

Hoe doe je dat, netwerken? Hoe zorg je ervoor dat je ook werkelijk iets te vertellen hebt? Hoe voel jij je op zo’n bijeenkomst? Het 10-stappenplan om te netwerken!

Regelmatig ga ik naar netwerk-bijeenkomsten. Daarin heb ik een selectie gemaakt van de bijeenkomsten die mijn aanspreken qua opzet, tijd en kosten. Zo’n netwerk is bedoelt om mensen te leren kennen en business aan elkaar te koppelen. Vaak blijkt dat jij net iemand kent waar je gesprekspartner naar op zoek is.

Zo mocht ik onlangs een fotograaf aan een potentiële opdrachtgever voorstellen, een webdesigner introduceren bij verschillende opdrachtgevers en een mediaproductie-bedrijf helpen zoeken naar geschikte mensen voor een nieuw tv programma. Netwerken is leuk! In een informele sfeer leer je mensen en hun bedrijf kennen en vertel je wie jij bent en wat je doet!

Start

Bij binnenkomst kijk ik altijd even om mij heen of ik mensen zie die ik ken. Als die er zijn, loop ik er naar toe. Op deze manier wordt ik geïntroduceerd bij zijn gesprekspartner en praat ik mee in het gesprek. Daarmee is je eerste gesprek een feit. Dat betekent dat ik óók mensen introduceer die zich eventueel bij mij en mijn gesprekspartner voegen.

Goed verhaal

Om een goed gesprek te voeren heb je oprechte interesse in je gesprekspartner en zijn/haar verhaal nodig. Ook jouw verhaal moet je paraat hebben. Een ontspannen gesprek kan over van alles gaan. Via de verschillende social media ben je op de hoogte waardoor er altijd wel onderwerpen zijn waarnaar je kunt vragen.

Na elkaar gesproken te hebben, rond ik het gesprek met mijn gesprekspartner(s) af en bedank hem/haar voor de leuke ontmoeting. Ik kijk om mij heen of er iemand is die mijn aandacht trekt. Daar loop ik vervolgens naar toe en introduceer mijzelf.

Vind je dit moeilijk? Realiseer je dat iedereen daar met dezelfde doelstelling staat en het fijn vindt als er iemand is om mee te praten. Daarmee is ook je tweede gesprek een feit.

Het 10 stappenplan om te netwerken

  1. Zorg dat je je eigen verhaal op orde hebt
  2. Kies het netwerk dat bij jou en je doelgroep past.
  3. Zorg dat je je goed en zelfverzekerd voelt.
  4. Zoek uit wie je wilt spreken
  5. Ga ontspannen een gesprek aan, hoeft niet meteen over zaken te gaan
  6. Wees assertief en stap op mensen af.
  7. Zorg dat je oprecht interesse toont
  8. Vraag waarmee je de ander zou kunnen helpen.
  9. Zorg voor voldoende visitekaartjes en vraag er bij de ander naar.
  10. Zoek je gesprekspartners op via LinkedIn, Facebook en Twitter en nodig hem/haar uit via een persoonlijk bericht om het contact te onderhouden

Kom je mij ergens tegen op een netwerk-event? Spreek me aan, graag! Ik leer je graag beter kennen en introduceer je bij mij gesprekspartners.

Vind je het lastig om jezelf te profileren?

Kom eens langs voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op. Ik help je inzicht te krijgen in wie je écht bent. Ik spreek daarbij jouw eigen vermogen aan om oplossingen en antwoorden te vinden op je vragen, zodat jij zelfbewust functioneert en extra rendement toevoegt aan jezelf, je omgeving en je bedrijf.

Ik ontmoet je graag!
Astrid

Geplaatst in Blog met oefening, Communicatie, Ondernemen, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.