
door astridkoelewijn
Hoe kan ik mijn gedrag veranderen?
Gedrag is een diepgeworteld patroon van handelingen en reacties die we vaak onbewust uitvoeren. Hoe graag je het ook wilt veranderen, het blijkt vaak lastiger dan gedacht.
Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de vraag: hoe verander ik mijn gedrag? En wij geven antwoord op de meest gestelde vragen omtrent dit onderwerp:
- Wat is gedragsverandering?
- Welke vijf gedragsveranderingen bestaan er?
- Welke 3 factoren bepalen je gedrag?
- Wat zijn de fases van gedragsverandering?
- Wat betekent gedragsverandering voor mijn persoonlijke leven?
- Wat gebeurt er als ik mijn gedrag verander?
- Wat kan Lifecoaching betekenen?
- 3 tips om je gedrag te veranderen
Wat is gedragsverandering?
Gedragsverandering is het proces waarin je bewust en doelgericht je gewoonten en patronen aanpast. Dit kan voortkomen uit een verlangen naar persoonlijke groei, een noodzaak om bepaalde problemen aan te pakken of een externe prikkel, zoals een nieuwe werkomgeving of een gezondheidsadvies.
Gedragsverandering is geen appeltje eitje. Het is een complex proces, omdat het zowel mentale als emotionele aanpassingen vereist.
Wil jij graag zelf aan de slag om jezelf beter te leren kennen en meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen? Download dan ons ebook en start vandaag nog met het veranderen van je gedrag.
Welke vijf gedragsveranderingen bestaan er?
Er zijn verschillende modellen die gedragsverandering beschrijven. Een veelgebruikt model onderscheidt vijf typen gedragsverandering:
- Cognitieve verandering – Je past je manier van denken aan.
- Emotionele verandering – Je leert omgaan met gevoelens op een andere manier.
- Gedragsmatige verandering – Je verandert daadwerkelijk wat je doet.
- Sociale verandering – Je past je gedrag aan binnen sociale interacties.
- Fysiologische verandering – Je beïnvloedt je fysieke gesteldheid door ander gedrag.
Wanneer jij je afvraagt: hoe verander ik mijn gedrag?, is het belangrijk om je te realiseren dat het één niet los staat van het ander. Wel kan er één type verandering centraal staan. Maar vaak is een combinatie van deze vormen nodig om tot duurzame gedragsaanpassing te komen.
Welke drie factoren bepalen je gedrag?
Gedrag wordt beïnvloed door een combinatie van verschillende factoren. Drie belangrijke elementen zijn:
- Omgeving – De mensen en situaties om je heen beïnvloeden je gedrag sterk. Denk aan de invloed van familie, collega’s of maatschappelijke normen. Wanneer dit speelt is het heel lastig om op eigen houtje je gedrag te veranderen. Sociale druk is een belangrijk gegeven wat erbij komt kijken.
- Persoonlijkeovertuigingen – Wat je gelooft over jezelf en de wereld bepaalt hoe je reageert op situaties. Belemmerende overtuigingen kunnen gedragsverandering in de weg staan. Het lastige hierbij is dat dit veelal onbewust is. Het is jouw manier van naar de wereld kijken, waarbij iedereen zogenoemde ‘blinde vlekken’ heeft.
- Emotiesengewoontes – Veel gedrag wordt automatisch gestuurd door gevoelens en routines. Angst, stress of gewoontepatronen maken het moeilijk om nieuwe keuzes te maken. Ook hiervan ben je je vaak niet bewust, waardoor gedragsverandering lastig is.
Wat zijn de fases van gedragsverandering?
Gedragsverandering doorloopt een vijftal fasen:
- Voorbeschouwing – Je bent je niet bewust van de noodzaak tot verandering.
- Overpeinzing – Je erkent dat verandering nodig is, maar twijfelt nog.
- Voorbereiding – Je neemt een besluit en maakt een plan.
- Actie – Je past je gedrag actief aan.
- Volhouden – Je integreert het nieuwe gedrag in je leven en voorkomt terugval.
Elke fase kent zijn eigen uitdagingen. Hoe verander ik mijn gedrag effectief? Dit vereist niet alleen actie, maar ook doorzettingsvermogen en zelfreflectie.
Wat betekent gedragsverandering voor mijn persoonlijke leven?
Verandering brengt groei met zich mee. Het aanpassen van je gedrag kan leiden tot meer zelfvertrouwen, betere relaties en een gezonder leven. Toch kan jouw verandering ook weerstand oproepen, zowel bij jezelf als in je omgeving.
Mensen om je heen kunnen zich ongemakkelijk voelen bij jouw groei, vooral als het betekent dat je minder meegaat in oude patronen. Het is daarom belangrijk om geduldig te zijn, jezelf te blijven herinneren aan de reden waarom je wilt veranderen en, als het gewenst is, ook je omgeving deelgenoot maken van jouw verandering.
Zoals een klant het mooi verwoordde:
‘Dankzij Astrid is mijn relatie van een bijna-scheiding naar een intens gelukkig samenzijn gegroeid. Ze heeft me geholpen om niet alleen mezelf, maar ook mijn partner met meer begrip en liefde te benaderen. Astrid’s begeleiding heeft me niet alleen sterker en gelukkiger gemaakt, maar heeft mijn hele kijk op het leven verrijkt.’
Wat gebeurt er als ik mijn gedrag verander?
Wanneer je je gedrag verandert, ontstaan er nieuwe neurale verbindingen in je brein. Dit betekent dat herhaling en oefening essentieel zijn. In eerste instantie kan het onwennig aanvoelen, maar na verloop van tijd wordt je nieuwe gedrag een gewoonte.
Daarnaast kan het je zelfbeeld positief beïnvloeden: je bewijst aan jezelf dat je in staat bent om te groeien en te veranderen. Dit vergroot je zelfvertrouwen en geeft een gevoel van voldoening.
Wat kan Lifecoaching betekenen?
Voor veel mensen is gedragsverandering makkelijker gezegd dan gedaan. Misschien weet je precies wat je wilt veranderen, maar lukt het je niet om vol te houden. Of misschien ervaar je innerlijke blokkades die je tegenhouden. Lifecoaching kan hierin een waardevolle rol spelen.
Onze Life coaches helpen je inzicht te krijgen in je belemmeringen, zij motiveren je en bieden structuur om je doelen haalbaar te maken.
Bij Lifecoach.nl werken Life coaches die gespecialiseerd zijn in gedragsverandering en je begeleiden in alle fases van dit proces. Ze helpen je inzien waarom je doet wat je doet, zij helpen je patronen te doorbreken, versterken je motivatie en helpen je strategieën te ontwikkelen om met je weerstand om te gaan.
Door de grote verscheidenheid aan vormen van Lifecoaching leer je hoe je jezelf beter begrijpt, je gedrag effectiever stuurt en op een duurzame manier verandering doorvoert. Als je merkt dat je steeds terugvalt in oud gedrag, kunnen onze Life coaches je helpen om de onderliggende oorzaken te onderzoeken en aan te pakken.
Drie tips om je gedrag te veranderen
- Maak het concreet en klein – Grote veranderingen kunnen te groot en daarmee te overweldigend zijn. Begin daarom met kleine stappen. Als je bijvoorbeeld gezonder wilt eten, start dan met het vervangen van één ongezonde snack per dag door een gezondere optie.
- Omring jezelf met de juiste mensen – Gedrag is besmettelijk. Zoek aansluiting en steun bij mensen die je stimuleren in je veranderproces. Dit kan een van onze Life coaches zijn, een vriend of een groep gelijkgestemden.
- Gebruik visualisatie en affirmaties – Zie voor je welk doel je wilt bereiken met je gewenste gedrag. Hoe wil jij je gedragen, hoe wil je eruit zien, hoe wil je dat mensen op je reageren, hoe wil jij je voelen als jij je nieuwe gedrag hebt bereikt? Dit helpt je om je brein te herprogrammeren en nieuwe gewoontes te versterken.
Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap