Lifecoach logo

Hoe word ik succesvol als coach?

Ben jij afgestudeerd als coach, Life coach of holistisch therapeut en ben je je eigen coachpraktijk gestart? Super, daarmee ben je ook ondernemer geworden. Wil je weten hoe ik succesvol werd als Life coach? In dit artikel vertel ik je over mijn ondernemerservaringen en geef ik je 10 tips die jou op weg helpen een bloeiende praktijk op te bouwen.

Hoe word ik een succesvolle coach?

Om succesvol te worden als coach en daarmee te slagen in je ondernemerschap gaat het erom dat jij de voor jou beste keuzes maakt. Keuzes die je niet zozeer met je hoofd, eerder met je hart neemt. En niet omdat anderen het doen, maar omdat jij het wilt. Zo bouw je aan uniciteit en authenticiteit voor jezelf en je coach praktijk. 

Net als zoveel ondernemers heb ik ook geworsteld met het maken van keuzes, taken, verantwoordelijkheden, frustraties en twijfels. Onderweg heb ik veel fouten gemaakt, geld en tijd verspild, maar steeds weer koos ik bewust voor mijn eigen pad, omdat ik constant streefde naar authenticiteit en uniciteit. 

Hoe kom ik aan klanten als coach?

Toen mijn website eenmaal online stond, was ik niet ineens succesvol als coach. De klanten kwamen niet spontaan aan mijn deur. Daar ging veel tijd overheen. Eerst vroeg ik familie en kennissen om mij te helpen ervaring op te doen. Later breidde ik mijn netwerk uit door naar netwerkbijeenkomsten te gaan. Veel tijd en moeite stak in het opbouwen van een netwerk, zowel on- als offline. Toen na maanden de klanten nog steeds uitbleven, begon mijn omgeving te klagen en opmerkingen te maken. Ik heb dan ook vaak getwijfeld of ik moest stoppen met mijn praktijk. En toch zette ik steeds weer door, meningen, negatieve gevoelens en blikken van anderen trotserend. 

Het is een cliché, maar om succesvol te worden als coach moet je dit onthouden: There is no elevator to success, you have to take the stairs. Dat betekent keuzes maken en hulp zoeken van mensen, die jou je eigen weg laten vinden. Ondernemen en aan een bloeiende praktijk bouwen is hard werken, investeren en volhouden. Elke dag voortbouwend aan de fundering van je coachpraktijk. Op een gegeven moment haakte er een klant aan en toen nog één en nog één. Als geen ander weet ik hoe het is en wat ervoor nodig is om door te zetten en de nodige ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Dat is ook de reden waarvoor Life coaches en holistisch therapeuten nu mijn hulp inschakelen. 

Wat heb je nodig om een goede coach te worden?

Door dit verhaal met je te delen, hoop ik dat je er iets in herkent en dat het je aanzet om succesvol te worden als coach. Hoewel anderen je vaak anders willen doen geloven, er is niet één manier op succes, er bestaat geen béste manier om succesvol te worden als coach. De reden dat zij succesvol zijn, is omdat zij gebruik maken van het aangeboren fenomeen dat mensen graag de massa volgen. 

Door de massa te volgen ontwikkel je geen eigen succesformule. Om succesvol te worden als coach, naast dat je je vakinhoudelijk hebt ontwikkeld, is groeien in je ondernemerschap essentieel om jouw eigen succesformule te ontwikkelen. Daarmee bouw je een bloeiende praktijk op.

En nu hoor ik je denken…

 • ja, maar……
 • zoveel tijd heb ik niet
 • ik weet niet of ik dat wel kan?
 • dat gaat niet want…..
 • daar heb ik geen geld voor
 • er zijn al zoveel coaches
 • wie zit er op mij te wachten?

Echt, al deze gedachten had ik ook. Misschien herken je deze stem vanuit je opleiding? Het is die van jouw innerlijke criticus. Jouw innerlijke criticus zal alle argumenten opgooien om ervoor te zorgen dat jij blijft doen wat je doet of spoort je aan om de massa te volgen. Het is ook heel logisch, want dat is veilig. Mensen zoeken altijd naar veiligheid, maar in de veilige zone wordt je niet succesvol.

Dus als jij het zat bent om:

 • geen voldoening meer in je werk te vinden
 • heel graag te willen, maar niet te durven
 • bang te zijn ondergesneeuwd te raken in de massa
 • weinig zichtbaarheid en invloed te hebben
 • steeds weer in dezelfde loop te functioneren
 • te twijfelen en niet verder te komen
 • steeds rekening te houden met anderen, waardoor jij niet echt aan je praktijk toekomt
 • belangrijke taken steeds maar weer uit te stellen
 • je te moeten verdedigen tegenover anderen waarom je te weinig verdient

Om succesvol te worden als coach moet je je ontwikkelen als ondernemer om het beste uit jezelf en je praktijk te kunnen halen. 

Hierbij mijn 10 tips voor een bloeiende coachingspraktijk

 1. Definieer je niche en doelgroep

Het is belangrijk om specifiek te zijn over wie je wilt helpen en met welk soort problemen. Een duidelijke niche maakt je aantrekkelijker voor potentiële klanten en geeft richting aan je marketingstrategieën.

 1. Ontwikkel jouw unieke Verhaal

Schrijf je persoonlijke verhaal op en waarom je deze weg bent ingeslagen. Dit authentieke verhaal onderscheidt je van anderen en resoneert met je doelgroep.

 1. Investeer in professionele branding

Zorg voor een professionele website en branding. Dit omvat o.a. een goed logo en een overzichtelijke en aansprekende website die je diensten duidelijk communiceert.

 1. Gebruik social media effectief

Creëer waardevolle content die je expertise toont. Denk aan blogs, video’s, en webinars. Social media platforms zoals Instagram, LinkedIn en Facebook kunnen krachtige tools zijn om een netwerk op te bouwen en je bereik te vergroten.

 1. Netwerk actief

Ga naar netwerkevenementen, workshops, en seminars en wees actief op social media. Maak contact met andere professionals in jouw vakgebied en potentiële klanten. Samenwerkingen en mond-tot-mondreclame zijn goud waard.

 1. Blijf leren en ontwikkelen

Blijf continu investeren in je eigen ontwikkeling door regelmatig trainingen en cursussen te volgen, maar ook wanneer blokkades en belemmerende patronen je tegenhouden in je ondernemerschap. Zorg ervoor dat je je ontwikkelt en groeit als coach, Life coach, holistisch therapeut, mens en ondernemer.

 1. Bied gratis sessies of workshops aan

Geef mensen de kans om je methoden en stijl te ervaren zonder verplichtingen. Gratis sessies of workshops kunnen leiden tot betalende klanten en waardevolle mond-tot-mondreclame.

 1. Vraag om referenties

Verzamel en publiceer positieve feedback van tevreden klanten. Referenties bouwen geloofwaardigheid op en helpen potentiële klanten een weloverwogen beslissing te maken.

 1. Gebruik coachingsinstrumenten en -technieken

Zorg dat je over een krachtige set aan coachingsmethodieken-, instrumenten en technieken beschikt, zodat jij je kan aanpassen aan de behoeften van je klanten. Dit zorgt voor consistentie en professionaliteit in je praktijk.

 1. Wees geduldig en volhardend

Het kost tijd om succesvol te worden als coach en het opbouwen van een succesvolle praktijk. Blijf daarom gefocust, wees flexibel en pas je strategieën aan waar nodig. Veerkracht en doorzettingsvermogen zijn cruciaal.

Het belangrijkste is om consistent te blijven, je passie te volgen en nooit op te geven. Met doorzettingsvermogen en de juiste strategieën kan ook jij een succesvolle en bloeiende coach praktijk opbouwen.

Essentiële ondernemersvaardigheden ontwikkelen?

Wil jij serieus met je praktijk aan de slag en het verschil maken in het leven van andere mensen? Onder mijn begeleiding ontdek je wat er nog ontbreekt in je aanpak, ontwikkel je de juiste ondernemersvaardigheden, pakken jij en ik uitdagingen bij de kop vast en ik begeleid je met de juiste mindset naar de praktijk van je dromen.

Hier vind je mijn aanbod

Geplaatst in Ambitie, Ondernemen, Succes

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.