Lifecoach logo

Ik ben zo moe

Voel jij je moe? Dan is één vraag heel belangrijk: Hoe lang voel jij je al zo moe?

In onze huidige tijd liggen overweldiging, uitputting en je opgebrand voelen voor de hand. Of je nu te maken hebt met een familiecrisis, werkstress of de chaos van alledag, het kan moeilijk zijn om de energie te vinden om door te gaan. Voel je je de afgelopen twee weken wat vermoeider dan normaal, maak je dan geen zorgen – je bent niet de enige en dit is vrij gemakkelijk te verhelpen met deze tips. Is moe zijn niet meer een gewoon dipje? Lees dan verder!

1. Neem pauzes

Het is belangrijk om gedurende de dag regelmatig pauzes te nemen om je geest en lichaam een pauze te gunnen en afstand te nemen van alles. Probeer tijdens je werk om de paar uur een kwartier pauze te nemen, om op te staan en te bewegen of gewoon in stilte te zitten. Kleine pauzes geven je de gelegenheid om te resetten en je opnieuw te concentreren voordat je de volgende taak op je lijst aanpakt.

2. Zorg voor genoeg slaap

Slaaptekort is een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid en burn-out. Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt – ten minste zes uur wordt aanbevolen voor volwassenen – zodat je lichaam de tijd krijgt om uit te rusten en zich op te laden. Vermijd cafeïne laat op de avond, omdat het je slaappatroon kan verstoren. Probeer bovendien minstens een uur voor het slapengaan niet naar schermen te kijken, zoals telefoons, computers en tv, want door het blauwe licht val je moeilijker in slaap.

3. Eet gezond

Voeding speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding en dus ook bij het omgaan met vermoeidheid. Het eten van gezond voedsel, zoals fruit en groenten, helpen je lichaam te voorzien van essentiële vitaminen en mineralen die je de hele dag energie geven. Bovendien helpt het drinken van veel water gedurende de dag om ervoor te zorgen dat je gehydrateerd blijft, wat ook kan helpen bij het herstellen en voorkomen van gevoelens van vermoeidheid.

Hoe komt het dat ik steeds zo moe ben?

Als jouw vermoeidheidsklachten al langer dan twee weken duren en bovenstaande tips hebben onvoldoende effect, stop dan met jezelf elke dag uit bed te moeten takelen. Dat is toch vervelend?

De oorzaak van vermoeidheidsklachten verschillen natuurlijk per persoon. Het kan door een gebrek aan slaap komen, of  door lichamelijke- of psychische klachten. Daarom is het belangrijk dat je jouw moe-zijn serieus neemt en op zoek gaat naar de oorzaak ervan.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Veel mensen denken namelijk dat moe zijn bij een drukke baan, een gezin en een groot sociaal leven hoort. Hoewel dit logisch lijkt, is dat het niet. Het gaat namelijk om de balans tussen de bezigheden die je energie kosten en die je energie geven. Bij vermoeidheidsklachten is dit uit balans, waardoor jouw leven je op dit moment meer energie kost, dan dat het je oplevert. Dan is er méér aan de hand en moet er iets veranderen.

Waarom ben ik zo moe?

Hoeveel verantwoordelijkheid draag jij? Durf je om hulp te vragen? Zeg jij vaak ‘ja’, terwijl je eigenlijk ‘nee’ bedoelt? Ga je confrontaties uit de weg en ben jij degene die alle problemen oplost?

Wat te doen als je geen energie hebt?

Je snapt natuurlijk wel dat als jij gaat sporten en vitaminen gaat slikken, omdat je je energiek en fit wilt voelen, maar niets verandert aan bovenstaande gedragspatronen, je vroeg of laat afstevent op mentale-, emotionele-, en/of fysieke uitputting. Vanzelfsprekend heeft dit consequenties voor zowel jijzelf als voor je omgeving. Kortaf zijn tegen je kids of collega’s, daar wordt niemand blij van. Je wilt je goed voelen, een liefdevolle ouder, partner en gewaardeerde collega zijn, toch?

Daarom! Ben jij moe en herken jij jezelf in één of meer van genoemde gevoels-, gedachten- en/of gedragspatronen? Voorkom uitval en trek aan de bel. Onze Life coaches staan voor je klaar om je stap voor stap te helpen patronen te veranderen en je te begeleiden naar een gezonde balans in energie.

Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Een keertje vroeg naar bed of standaard met paracetamol in je tas rondlopen werkt alleen op korte termijn. Wil jij je gemotiveerd en energiek voelen? Alleen jij kan goed voor jezelf zorgen, zowel mentaal-, fysiek-, emotioneel- als spiritueel. Jouw persoonlijke Life coach begeleidt je erbij zodat je meer veerkracht ontwikkelt en je energie in balans blijft.

Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt of stuur ons een email en één van ons neemt contact met je op.

Zorg goed voor jezelf, jij bent belangrijk voor de mensen om je heen.

Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.