Lifecoach logo

Ik vergelijk mezelf met anderen

Vergelijk jij jezelf met anderen? Je bent niet de eerste die daar onzeker en verdrietig van wordt. Waarom doe je dit jezelf aan? Als je het doet, doe het dan goed.

(Liever luisteren?)

Het gaat niet goed. Als eindverantwoordelijke heeft zij een erg ingewikkeld project terug moeten nemen van een collega. En omdat hij er een zooitje van gemaakt heeft, mag zij nu puinruimen. “’Niet leuk’ is een understatement,” zegt zij. Het liefst gooit zij het bijltje erbij neer, maar zij wil en kan deze klant niet laten vallen.

Vanzelfsprekend is de klant super kritisch, ligt alles onder een vergrootglas en krijgt zij van alles en iedereen de schuld. ‘Zie je wel,’ denkt zij dan weer, ‘ik kan het niet, ik ben niet goed, etc.’ Verschrikkelijk vindt zij het om anderen zo teleur te stellen. Het maakt haar diep ongelukkig en verdrietig. “Ik ben zó moe,” moppert zij.

Terwijl zij zo hard haar best doet en zo hard werkt om dit project te fixen, herkent zij haar kritische gedachten na onze vorige sessie. “Kritiek van anderen kan jou alleen raken, omdat jij die kritiek gelooft,” geef ik haar terug.

Ik heb moeite met kritiek

Omdat ik niet de illusie heb dat mijn opmerking daar verandering in gaat brengen, laat ik haar liever ervaren waar het om gaat.

In het midden van mijn praktijkruimte leg ik een grote bal en vraag haar erop te gaan zitten. Voorzichtig lachend gaat zij zitten, terwijl zij zegt de bal voor geen meter te vertrouwen.

Haar hele lijf houdt rekening met de mogelijkheid dat deze onder haar gewicht klapt. Daarmee maak ik vertaalslag naar haar situatie. Het blijkt heel herkenbaar; Zij gaat er bij voorbaat vanuit dat het met dit project en deze klant misgaat.

Dan vraag ik haar een voet op mijn bovenbeen te zetten. Aarzelend en wiebelig doet zij wat ik vraag. Als ik vervolgens mijn hand erop leg, dan voelt zij haar andere voet ontspannen. Zij kijkt mij een beetje onthutst aan als haar been begint te trillen. “Zo voelt het als spieren opgebouwde spanning loslaten,” leg ik haar uit.

Even later vraag ik ook haar andere voet op mijn bovenbeen te zetten. Voorover gebogen, met aangespannen billen en bovenbenen houdt zij de bal angstvallig onder zich. “Wat gebeurt er,” vraag ik? Zij kijkt mij ietwat hulpeloos aan en roept: “Ja….pff…, ik ben nu helemaal overgeleverd aan jou.” Lachend kan ik dat alleen maar beamen.

Ontbreken van zelfvertrouwen

Ondertussen neemt zij nog een paar verschillende poses aan, terwijl ons gesprek gaat over het vertrouwen in anderen. “Voel je wat het gebrek aan vertrouwen in anderen met jouw lijf doet? Snap je nu waarom je zo moe bent,” vraag ik haar?

“Je kan alleen op anderen vertrouwen, als je jezelf kan vertrouwen,” leg ik haar uit.

“Ga eens helemaal op de bal zitten,” vraag ik haar. “Met je hele gewicht.” Als ik zie hoe zij zich langzaam laat zakken, vraag ik haar de ontspanning op te zoeken. Heel voorzichtig laat zij de bal rollen. Geleidelijk zie ik haar bovenbenen, voeten en hele houding op de bal ontspannen. Waar zij eerst nog wankel op de bal zat, zoekt haar bekken als vanzelf de balans. Even later zit zij stabiel, rustig en ontspannen op de bal, terwijl zij volledig op mij vertrouwt.

Vol verwondering kijkt zij mij aan. “Dit is weer zó bijzonder,” zegt zij. “Ik voel zoveel rust en ontspanning.”
Samen bespreken wij wat er ervoor nodig is en welke impact het ontbreken ervan heeft op haar dagelijks leven.

Door onze nauwe samenwerking vertrouwt zij mij inmiddels voldoende om te weten dat ik haar niet laat vallen. Nu voelt zij ook fysiek hoe vertrouwen, in dit geval op mij, voelt.

Waarom vergelijk ik mezelf met anderen?

“Hoe kan dit, dit voelt zo goed?” vraagt zij. “Omdat ik ook een sterke vrouw ben,” leg ik haar uit. Aan mij kan jij je laven, zoals een kind aan haar moeder. Opeens realiseert zij zich dat zij eigenlijk nooit echt een moeder heeft gehad. Van kleins af aan was zij degene die letterlijk en figuurlijk voor haar moeder zorgde, vanwege haar alcoholprobleem. Zo werd zij de steun en toeverlaat van haar moeder.

“Dus eigenlijk werd ik mijn moeders moeder,” zegt zij. Jij beseft niet wat een sterke vrouw jij bent,” vertel ik haar. Je bent van kleins af de sterkste geweest en je hebt al die tijd mentaal en emotioneel je moeder ‘gedragen.’

Emotioneel stabiel

“Je vergelijkt jezelf met mensen die kritiek hebben, omdat je hen gelooft en bekritiseert jezelf erom,” leg ik haar uit.

Zij heeft mensen om zich heen nodig aan wie zij zich kan meten en optrekken. Wij bespreken wie in haar omgeving daarvoor in aanmerking kan komen. Na even denken, zegt zij: “Nou, er is één man, een oud collega, bij wie dat kan.”

Terwijl wij hier samen over uitweiden, voel ik hoe de bal nog een stukje naar achteren beweegt en zij nog meer ontspant. Daarmee lijkt haar lijf te zeggen: ‘ik kan het zelf.’ Dit raakt mij en geef ik haar terug. Zij voelde het ook, zo ontroerend.

Voor jou

Een positief aspect van jezelf vergelijken met anderen is dat deze manier van denken je stimuleert. Het is een menselijk fenomeen, wat ervoor zorgt dat wij inspiratie vinden bij anderen. Daar leren wij van. Daar is vanzelfsprekend niks mis mee.

Maar als je jezelf gaat vergelijken met mensen die jou niet inspireren, aanmoedigen of iets brengen, dan vergelijk je jezelf met mensen die in niets op jou lijken. Dat is hetzelfde als een vis beoordelen op zijn vermogen om in bomen te klimmen.

Om jezelf met de juiste mensen te kunnen vergelijken en omringen, is het belangrijk dat je bewust bent van jou eigen waarde. Alleen als je jouw eigen waarde kan voelen, kan je eigenwaarde groeien.

Daar is vertrouwen voor nodig. Vertrouwen in jezelf, in je talenten en kwaliteiten, als ook vertrouwen in anderen.

Goed vergelijken doe je zo:

  • Vergelijk jezelf alleen met mensen die jou inspireren, motiveren en je dus een goed gevoel geven.
  • Focus op jezelf en geloof in wat jij kan bereiken.
  • Weet waar voor jou winst te behalen valt.
  • Durf te kiezen en mensen los te laten die je daar niet in ondersteunen.

Wil jij dat 2022 anders wordt?

Begin 2022 goed met de online training ‘Van Blokkade naar Plan.’ Want op 12 januari 2022 start de nieuwe serie Live Masterminds waarin wij je laten zien wie jij bent, ontdek je waar voor jou winst te behalen valt en maak je een persoonlijk Plan van Aanpak waar je direct mee aan de slag kan.

Deze deelnemer ging je voor:
“Al langere tijd ervoer ik wat onrust op mijn werkplek, maar ik kon mijn vinger er niet op leggen. Toen ik de mail van Astrid kreeg over deze nieuwe training dacht ik, dit aanbod krijg ik niet voor niets op dit moment. Ik had geen grote verwachtingen van de training, maar nadat ik module 1 had volbracht had ik direct al veel dingen helder. Ik kon eindelijk mijn vinger op de zere plek neerleggen.

Al snel kon ik ervoor zorgen dat ik mijn blokkade om kon zetten naar en plan. Ik ben erg blij met het resultaat.
Het werken in een groep met meerdere mensen vond ik ook erg leuk, want ook in hen zie je herkenningspunten en je kunt ook veel van hen leren.

Bedankt Astrid voor deze fijne training, ik weet wat me te doen staat de komende periode :)”

Zorg dat je erbij bent. Meld je hier aan.

Liever één op één aan de slag?

Vul hier je gegevens in en een van onze Life coaches neemt contact met je op.

Wij wensen je ’n hele fijne jaarwisseling en maak van 2022 het jaar van de verandering!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Persoonlijk leiderschap, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.