Lifecoach logo

Kwetsbaarheid als kracht

Ben jij als ondernemer wel eens onderuit gegaan? Nooit gedacht dat ik dit met je zou delen. Want jeetje, wat deed het pijn. Wat jij kan leren van mijn blunder….

Kwetsbaarheid

Begin van het jaar werd ik uitgenodigd om een presentatie te geven bij een netwerkbijeenkomst. Super leuk. Een groep van, ik schat zo’n vijfendertig mensen, verzamelden zich om mij heen. Met gezonde spanning, maar op m’n gemak begon ik met het vertellen over mijn ervaringen als directeur van een reclamebureau. Om mij heen zag ik mensen geboeid luisteren. Tegen de tijd dat ik bijna zover was om het af te ronden, priemde een van de aanwezigen haar vinger omhoog en vroeg wanneer ik ging stoppen? Voordat ik antwoord kon geven, stak zij van wal en vertelde waarom zij vond dat ik ‘uit mijn lijden moest worden verlost.’ .

…. [slik] Een kwetsbaar moment waarop ik met onmacht voelde hoe de sfeer omsloeg. Even van mijn stuk gebracht en tot een discussie uitgedaagd, kreeg ik het uiteindelijk voor elkaar om dit schouwspel te beëindigen. Ontnuchterd en beredenerend dat presentaties geven blijkbaar niet mijn sterkste kant is, reed ik terug naar huis.

Vallen en weer opstaan

Ondernemen is risico’s nemen. Onderuit gaan en weer doorgaan, toch?! Tuurlijk! Dat deed ik dus ook. Met hetzelfde enthousiasme pakte ik de draad weer op. Tenminste, dat dacht ik. Maar het ging niet als voorheen. Weken lang worstelde ik moeizaam als door dikke stroop en voelde hoe mijn innerlijke enthousiasme langzaam verschrompelde. Maar hé, ik geef niet zo snel op. Dus ging ik rationeel de strijd aan met m’n afnemende creativiteit, motivatie en zelfvertrouwen.

Maanden later, in het weekend schoot ik wakker met juist dát moment helder voor de geest. Shit, blijkbaar zit het me toch meer dwars dan ik dacht. Met het idee dat ik dit met wilskracht wel onder controle kon houden, bleek mijn gevoel daar heel anders over te oordelen.

Strijdvaardig en vastbesloten om hiervan te leren, werkte ik dit in verschillende coachsessies uit. “Herken jij dit? Ben jij vroeger vaker gepest?”, kreeg ik teruggekoppeld. Meteen wist ik het; als middelste en enig meisje in ons gezin groeide ik op, wedijverend aan mijn mannelijke bloedverwanten. Wanneer het er onderling op aankwam werd ik, ondanks broederlijke liefde, met regelmaat terechtgewezen. Geraakt op een gevoelige plek, zoals kinderen dat kunnen, droop ik vervolgens gekwetst af.

Opgroeien naar volwassenheid

En dat is precies wat er gebeurde. Gekwetst droop ik af. Mij hierdoor uit het veld laten slaan was erg aanlokkelijk, kan ik je zeggen. Maar dat heb ik bewust niet gedaan en besloot die confrontatie met mezelf aan te gaan. Met als gevolg innerlijke groei en bewustwording waardoor deze oude pijn kon helen. Om ook mijn presentatie naar een hoger niveau te tillen heb ik een professional ingeschakeld. Met resultaat.

Wat er gebeurde was absoluut niet leuk! Maar dit had ik wél nodig om te kunnen groeien naar volwassenheid. En ik heb mijn kans gepakt. Kwetsbaarheid als kracht dus. Inmiddels heb ik alweer presentaties mogen geven, met fijne feedback. Hard gewerkt en goed voorbereid ging ik deze uitdaging opnieuw aan. En dat voelt goed. M’n enthousiasme bloeit weer.

Voor jou

Je krijgt in je leven en ondernemerschap niet altijd wat je wil. Wat je wel krijgt is wat je nodig hebt om van te leren. Je voelt je fucked up en het doet pijn. Maar als je kwetsbaarheid ontwijkt, ontwijk je ook kansen. Jij bent tenslotte degene die ervoor kiest om je uit het veld te laten slaan, of om ervan te leren. Ik hoop echt dat laatste.

Elk mens kent gekwetste gevoelens. Gebruik je kwetsbaarheid als kracht om te groeien. Het is mijn taak om een veilige omgeving te creëren en er samen, op jouw manier, in jouw tempo van te leren. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Wil je reageren op mijn blog? DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like en Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

2016

Nog maar een paar dagen dan is het 2016. Wat wil jij anders, beter of bereiken in het nieuwe jaar? Een van mijn doelstellingen is méér presentaties geven. Ik hoop dat ik je met mijn verhaal heb kunnen inspireren om van je kwetsbaarheid je kracht te maken. Er is moed voor nodig om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Een innerlijke besluit wat een wereld van verschil gaat betekenen. Want succes betekent één keer meer opstaan dan je gevallen bent.

Ik wens je een inspirerend nieuwjaar vol enthousiasme en kracht!

Liefs, Astrid

Geplaatst in Ondernemen, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.