Lifecoach logo

Vind je zelfvertrouwen

Als ondernemer krijg je meer dan gemiddeld de nodige uitdagingen voor je kiezen. Of het nou zakelijk of privé is, gevoelens en emoties schieten alle kanten op. Nachten lig je wakker over het hoe en waarom? En uiteindelijk doe je niks. Waarom niet?

Een paar maanden geleden kwam het hoge woord eruit. Al jaren is ze ontevreden, het gaat zo niet langer. Ze heeft verschillende keren geprobeerd het tij thuis te keren en steeds ging het twee weken goed. Met tranen in haar ogen vertelt ze me dat het moet veranderen. Ze wil de spontaniteit en liefde waar ze zo naar verlangt.

Balanceren tussen feiten, emoties en gedachten

In de afgelopen maanden is dit steeds het onderwerp van gesprek geweest. Een proces waar zij op haar eigen tempo antwoorden vond op twijfels, haar waarom, haar wensen en verlangens, haar acties en de consequenties. Langzaam groeide ze naar een overtuigend ‘ja, ik wil scheiden.’ Nadat we het uitgebreid oefende, zamelde ze al haar moed bij elkaar en ging het definitieve gesprek aan.

In deze periode, waarin veel besproken en geregeld moet worden, vindt zij steeds vaker de bevestiging van haar keuze. Maar juist dát is nu de moeilijkheid. Een rollercoaster aan gevoelens en emoties doen haar wankelen en heeft weerslag op haar functioneren. Ontroering en sensaties niet alleen van haarzelf, maar ook van haar partner die haar de ene dag verantwoordelijk houdt en de dag erna een emotioneel beroep doet op wat is geweest. Zo ook haar ouders die het begrijpen, maar ook emotioneel reageren op haar beslissingen. Verdrietig voelt ze zich heen en weer geslingerd tussen haar keuze, haar eigen emoties, die van haar partner, de schuldgevoelens richting haar kinderen en de mensen om haar heen.

Een zelfbewuste vrouw in haar kracht

Ik vraag haar in het midden van de kamer te gaan staan. Terwijl ze haar tranen droogt loop ik om haar heen en duw haar van verschillende kanten opzij. Daarbij spreek ik de woorden van haar partner, haar ouders en van zichzelf. Krachteloos, heen en weer dirigerend stap ze opzij om te blijven staan. Als ik vraag waar zij met haar aandacht is, zegt ze: “In mijn hoofd, ik denk na over alles wat je zegt.” “En je lijf?” “Heel vervelend, je duwt me steeds opzij.”

“Ken je nog zo’n speelgoed tuimelaar die je kinderen vroeger hadden, vraag ik?” Die vergelijking maakt duidelijk waar haar aandacht en energie is. Mijn lichaamsgerichte coaching helpt haar het zwaartepunt verleggen; “Ga eens met je aandacht naar de basis van je lijf, je bekkenbodem. Adem diep in en langzaam uit, voel je voeten. Voel hoe je energie langzaam zakt.” Het kost haar veel moeite om alle opkomende gedachten te negeren en haar aandacht bij haar lijf te houden. Maar met een beetje hulp lukt het. Als ik aansluitend wéér om haar heen loop, duw en dezelfde woorden spreek, blijft ze stevig staan. Met een vastberaden blik veert ze een beetje mee, maar hoeft niet te verstappen om te blijven staan. Een wereld van verschil. Vóór mij staat een zelfbewuste vrouw die weet wat ze wil, volledig in haar kracht.

Voor jou

Ook jij kent haar, die krachtige oervrouw in ons. Ze is je natuur. Als je kinderen hebt, dan herken je het vast. Want, als het om je kinderen gaat, dan twijfel je geen moment en ga je door het vuur. Maar vaak als het over ons zelf gaat, dan raken we uit balans door alle gevoelens en emoties. We gaan twijfelen aan onszelf en sukkelen vaak onzeker door. We zijn bang om een ander pijn te doen, om onze rug toe te keren of een ongemakkelijk gevoel te bezorgen. Ook als het ten koste van onszelf gaat. Best gek toch?!

Over het algemeen vinden mensen veranderingen niet fijn. Het geeft een gevoel van onzekerheid. En onzekerheid voelt onveilig. Voor veel mensen geldt; je weet wel wat je hebt, maar niet wat je krijgt. En dat is spannend. Gelukkig zullen er mensen zijn die je bij je veranderingen zullen steunen. Maar er zijn er ook die zo hun twijfels hebben en je wellicht ook op andere gedachten willen brengen. Want als jij dan toch besluit om ervan af te zien, blijft alles bij het oude en kunnen ‘we’ opgelucht ademhalen. Iedereen blij……. Behalve jij!

Kies voor willen 

Als jij iets wil veranderen, kíes voor wat je wil en accepteer het gevoel van onzekerheid. Zowel van jezelf als van een ander. Het hoort erbij. Vertrouw erop dat als zaken uiteindelijk allemaal geregeld zijn, zoals bij een scheiding, een reorganisatie, een fusie, uitbreiding, verhuizing, koersverandering, verkoop etc., iedereen opnieuw zijn evenwicht gaat vinden en weer gelukkig zal zijn. Jij ook! Ook als dat betekent dat je sommige mensen afscheid moet nemen.

‘Kom in je kracht’ oefening

Om door zo’n heftige periode, zoals bijvoorbeeld een scheiding, heen te komen is jezelf gek maken met allerlei emotionele gedachten logisch, maar het ‘zwaartepunt’ in je hoofd brengt je uit balans.

  • Doorbreek die negatieve gemoedstoestand en merk gekmakende gedachten op.
  • Breng je aandacht naar jezelf.
  • Voel bewust je lichaam en ga met je aandacht naar je basis.

Hoe vaker je dit oefent, hoe gemakkelijker en hoe sneller jij jezelf in je kracht zet. Voel je oerkracht, vertrouw op jezelf, je keuze en focus je op je doel.

Probeer deze oefening! Het kost je niets en kan je veel opleveren. Laat je me weten hoe het voor je heeft gewerkt? Ik kijk uit naar je reactie hieronder.

Wat wil jij dat er verandert? Laat hier je gegevens achter. Ik luister naar je verhaal en help je verder.

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft het je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Ook hiervoor kun je je reactie hieronder kwijt.

Life is good!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Blog met oefening, Ondernemen, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.