Lifecoach logo

Waarom de juiste mindset niet werkt

Als jou als ondernemer iets niet lukt, krijg je vaak te horen dat het een kwestie van de juiste mindset is. Met andere woorden; gewoon anders denken en dan lukt het je wel! Bullshit! En ik zal je vertellen waarom…

Een jonge vrouw komt bij mij omdat ze heel graag haar opleiding wil afmaken. Ze is nog slechts één onderdeel verwijderd van dat felbegeerde papiertje. Maar ze kan zich er niet toe zetten, het lúkt gewoon niet. Hoewel ze wéét dat ze dit nodig heeft om die beoogde carrière move te kunnen maken, doet ze het toch niet. Ze wil écht, dus je zou toch zeggen; kom op meid, even je tanden op elkaar. “Maar waarom doe ik het dan niet, vraagt ze aan mij?”

Na onze eerste kennismaking gaan we vandaag echt aan de slag. We kletsen een beetje terwijl ik een kop thee inschenk. Ondertussen veegt ze wat zweetdruppeltjes van haar bovenlip. Ze heeft het warm en laat haar thee nog even afkoelen, verklaart ze. Na onze eerste kennismaking gaat het goed met haar. Het gaat eigenlijk heel goed. “Oké, waar gaan we het dan over hebben vandaag, vraag ik?” Nou ja, er is wel het een en ander gebeurd in de afgelopen week. En dan begint ze uitgebreid te vertellen.

Het topje van de ijsberg

Na enige moeite en een beetje aansporing krijg ik antwoord op mijn vraag wat het probleem is? “Ehh…..geen idee? Ik ben er gewoon klaar mee. Mij maakt het niks uit. Het boeit me niet…. als zij het zo wil…. prima! Ik kan het heel makkelijk loslaten en naast me neerleggen…..dan toch niet?! Nee hoor, heb ik totaal geen problemen mee!”

Op dat moment zegt mijn intuïtie dat er iets niet klopt. Voor mijn gevoel zegt ze het nét iets te gemakkelijk en te vaak. Dat geef ik haar terug. Nou ja, het klopt wel dat ze veel rekening houdt met anderen. Wapperend aan haar blouse zegt ze: “Maar ja, als er geen klik is…. dan niet!” Het is duidelijk dat grenzen stellen voor haar geen enkel probleem is. Toch stel ik voor om hiervoor een oefening te doen. Voorafgaand leg ik haar uit wat we gaan doen waardoor we meer inzicht krijgen en ik haar beter leer kennen.

Als ik op ruime afstand voor haar sta, breekt haar wederom het zweet uit. Met haar hand en nu klotsende oksels veegt ze lachend langs haar glimmende bovenlip. Waarschuwend dat als we nog even wachten de druppels langs haar rug naar beneden zullen glijden. “Oké, voel maar, zeg ik. Wat gebeurt er in je lijf?” Zware benen, pijnlijke knieën, kijkt me strak en als aan de grond genageld aan en denkt: Wat wil ze nou? Wat gaan we doen? Wat gaat er komen? Ze is voorbereid om te incasseren. Al heeft ze geen idee van wat?!

Onder het oppervlak

Uitgebreid werken we dit verder uit. Als ik vervolgens tegen haar zeg dat ik een stap naar voren ga doen, knikt ze instemmend en voelt opnieuw hoe haar lijf zich hiervoor klaarmaakt. Als ik uiteindelijk neus aan neus voor haar sta en we elkaar in de ogen kijken, blijft ze heel dapper staan. Zweetpareltjes omlijsten de onmacht in haar ogen. Bij mijn vraag wat ze ervaart, moet ze huilen. “Je komt dichtbij dús je wilt dat ik me openstel, maar dat wil ik niet, zegt ze.” Rustig doe ik een stap achteruit en stel haar gerust; “dat hoeft ook niet.”

Een zucht van verlichting zegt genoeg als ik nog een stap terug doe. Ze merkt op dat ze langzaam afkoelt en haar lichaam zich beetje bij beetje ontspant. Maar pas als ik helemaal uit haar gezichtsveld verdwenen ben, kan zij werkelijk ontspannen en kunnen haar benen weer in beweging komen.

Ons bewuste brein is ondergeschikt

Deze inzichten doen haar beseffen dat ze zich mogelijk in relaties niet helemaal heeft gegeven. Ze betwijfelt het of ze zich werkelijk opengesteld heeft. Deze jonge vrouw zet bij voorbaat haar grenzen om haar veiligheid te waarborgen. En dat is helemaal oké.

Het is me helder welk kwetsbaar meisje onder deze stoere praat zit. Het is niet voor niets dat haar mentale wilskracht haar niet verder brengt. Haar angst is groter. Maar ze is zó dapper, nieuwsgierig en leergierig. Echt geweldig! Natuurlijk gaan we daar nog mee aan de slag, want ze wil leren en weten wat haar tegenhoudt om haar doelen te bereiken. En die energie? Wacht maar totdat ze stevige grond onder haar voeten krijgt. Het kan haar ver brengen.

Voor jou

Mentale wilskracht kan je veel opleveren, maar het kost je vaak ook veel energie. Wees je ervan bewust dat iets willen vanuit een mindset wezenlijk anders is, dan iets willen vanuit een verlangen dat je voelt in je lijf. Een verlangen levert je energie op. Stel je eens voor hoe het zou zijn als jouw leven en ondernemerschap je geen moeite kost. En dat jouw wilskracht ontstaat vanuit het verlangen dat je tot uiting wilt brengen.

Het kan, echt! En het is geen ver van je bed show. Ook jij bent zo’n berg waarvan je slechts het topje kan zien. Dus als jou iets niet lukt moeten er eerst wat onbewuste obstakels het veld ruimen. Jij weet waar je tegenaan loopt, ik help je om in te zien en op te lossen wat daar onbewust aan bijdraagt. Wat jij nodig hebt is lef, nieuwsgierigheid en het verlangen om het te veranderen. Ik zorg voor het vertrouwen, de veiligheid en natuurlijk een kop thee.

Doelen bereiken

Vul dus meteen hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

De ijsberg is veel groter dan je denkt.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Ondernemen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.