Lifecoach logo

Waarom relaties mislukken. Het geheim van een goede relatie

Net als zoveel vrouwen voelde ik me lange tijd ontevreden binnen relaties. Ook ik wilde contacten die mij vervulling en energie zouden opleveren. Tot ik een verbijsterende ontdekking deed. One of my life changing moments….

Elke relatie, of het nou zakelijke-, sociale-, familie- of liefdesrelaties zijn, het gaat niet altijd zoals je graag zou willen. Vaak struikelen we over onvervulde behoeftes en onbegrip. Laat één ding duidelijk zijn, het ís ook lastig. Vaak zetten mensen een punt achter een relatie, omdat ‘het’ hen niets brengt. Lang dacht ik er zelf ook zo over. Waarom zijn die verbindingen vaak zo lastig?

Steeds vaker en heviger voelde ik de teleurstelling bij wat ik in relaties zo belangrijk vind; oprechte aandacht, vragen stellen, complimentjes geven en elkaar het beste gunnen. Herhaaldelijk vroeg ik mezelf af; waarom vraagt eigenlijk nooit iemand hoe het met mij gaat? Waarom moet ik altijd degene zijn die interesse toont? Voordat ik het wist belandde ik daarmee in de mallemolen van rancuneuze gedachten. Van nog harder mijn best doen tot ‘nou dan maar niet’, brak het mij uiteindelijk op. Waarom nou niet, vroeg ik mij verdrietig af? Zijn dit nou de mensen waarmee ik om wil gaan? Wat heb ik er aan?

Waarom relaties mislukken

Als coach kan je iemand helpen zover als dat je zelf bent. Dus bracht ik dit onderwerp ter sprake tijdens een van de gesprekken met mijn life coach. Met haar hulp werd zichtbaar, waar ik blind voor was.

Mijn gedrag en energie zond een ‘innerlijk moeten’ uit. Omdat ik zó graag dezelfde aandacht wilde ontvangen, zorgde ik daarmee dat er een verkeerde dynamiek ontstond. Wat ik nodig had, verwachtte ik van anderen. Onbewust wilde ik het ontvangen, zonder dat zij het wisten. Wat blijkt? Of we die verwachtingen nou kenbaar maken of niet, een ander wordt al snel met een dwingende energie van ‘moeten’ opgezadeld. En hoe sterker we dit ‘moeten’ naar anderen uitzenden, hoe sterker de dynamiek wordt. Met alle gevolgen van dien.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je die dwingende energie kan uitzenden. Dat kan uiteenlopen van allerlei soorten meegaandheid, tot passief verzet, wrok, terugtrekking en weigering om mee te werken. Maar ook uitgesproken agressie, intimidatie en pogingen om te overreden door het spelen van een autoriteitsrol. Uiteindelijk komt deze energie allemaal op hetzelfde neer: je moet van me houden en me geven wat ik nodig heb. Je begrijpt het natuurlijk al, wat je zelf nodig hebt zoek je bij een ander.

Omgekeerd heb ik deze dynamiek óók ervaren. Gevoelens van passief verzet, terugtrekking en de weigering om mee te werken, het is mij allemaal niet vreemd. Erg gevoelig voor deze energie en toen nog onbewust van wat er speelde, heb ik deze relatie uiteindelijk moeten opgeven. Het gevoel van ‘moeten’ dat bij mij neergelegd werd, trok ik niet langer. Het kostte zoveel energie, ik moest wel voor mezelf opkomen.

Emotionele afhankelijkheid

Deze dynamiek is emotionele afhankelijkheid. Je klampt je onbewust vast aan anderen. Je gelooft dat je van hen afhankelijk bent, om te krijgen wat je nodig hebt. Dat is niet vreemd, want als kind was je ook afhankelijk van je ouders. Logischerwijs leerde je dat anderen je geven wat je nodig hebt.

Het probleem bij het opgroeien is dat we fysiek wel volwassen worden, maar emotioneel gezien vaak nog leven vanuit deze kind gedachte. Echt volwassen worden betekent dus ook op emotioneel gebied opgroeien. Jezelf goed leren kennen en ervoor zorgen dat je je energie niet aan verkeerde dynamieken besteedt.

Inmiddels heb ik geleerd dat het een illusie is om te verwachten dat je van een ander krijgt wat je zelf nodig hebt. Want één ding is zeker, van anderen zal het niet komen.

Verwachtingen loslaten

Vanzelfsprekend heb ik óók fouten gemaakt. Big time. En die maak ik nog steeds. Maar door inzicht in mijn situaties te willen, leer ik. Met het inzicht in mijn gedrag, energie en verwachtingen, werd een nieuw groeiproces mogelijk. En daarmee leerde ik relaties loslaten.

Niet in de zin dat het nu geen relaties meer zijn, juist niet. Doordat ik mijn verwachtingen naar anderen heb losgelaten, is er ruimte ontstaan. Een goede relatie voelt die ruimte ook en daarmee kan alsnog een band ontstaan die vervulling en energie geeft. Daarmee worden relaties makkelijker, spontaner en leuker. Maar niet iedereen is zich hier bewust van.

Bekijk een relatie daarom met mildheid. Wanneer er geen connectie (meer) is, ontstaat er ruimte voor nieuwe relaties. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een relatie in een andere vorm te gieten.

Voor jou

Het geheim van een goede relatie is emotioneel onafhankelijk zijn. En dat leer je door juist die onbevredigende situatie aan te grijpen. Het leert je veel over jezelf. Als je leert om de dwingende energie in jezelf te zien en die afhankelijkheid los te laten, ontdek je vrijheid. Hoe? Verander deze dynamiek door het accent te verleggen. Zoek niet langer buiten jezelf naar wat je nodig hebt, maar zoek het IN jezelf. Dat doe je zo…

Neem die relatie eens goed onder de loep. Vraag jezelf af wat je van de ander wilt. Waar verlang je naar? Wees oprecht en eerlijk naar jezelf. Waardoor ben je het meest gebonden? Wat maakt je haatdragend, bang, zwak en niet in staat jezelf te zijn? Probeer zo goed mogelijk onder woorden te brengen wat je voelt en wat je van de ander verlangt.

Op deze manier eerlijk naar jezelf kijken, brengt je dichter bij het loslaten van de dynamiek. Het begint met het zien en (h)erkennen van je eigen verlangens en verwachtingen. Vervolgens moet je juist die persoon of de personen van wie je vervulling in je leven verwacht, loslaten. Bedenk daarbij dat loslaten geen actieve handeling is, zoals een ballon dat wegvliegt als je het loslaat. Loslaten is een proces waarbij je juist niets doet, maar vertrouwen hebt dat het moment van loslaten zich vanzelf, vroeg of laat, aandient. Daarmee geef je jezelf wat je nodig hebt.

Give it a try! Why not?!

Ook jij hebt zo je ‘blinde vlekken’. Ik kan je helpen door je te laten zien wat er speelt. Blijf niet tegen die muur van onwetendheid aanlopen, maar doe er iets aan! Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Vind je dit blog waardevol? Fijn als je het deelt met jouw netwerk via social media.

Succesvolle groet,
Astrid

– When the inside is right, the outside will follow – Voor vrouwelijke ondernemers die met bezieling willen leven en ondernemen.

Geplaatst in Ondernemen, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.