Lifecoach logo

5 tips om dichtbij jezelf te blijven

Sprookjes zijn niet voor niets al eeuwen oud. Want intriges over angst, concurrentie en jaloezie vormen nog steeds dé grootste uitdaging in je leven en ondernemerschap. 5 tips die je helpen dichtbij jezelf te blijven.

Als we weggedoken in onze jassen in het prachtige bos lopen, vertelt ze me hoe ze zich voelt. Belabberd. Futloos. In haar parttime baan wordt ze tegengewerkt door haar baas en collega’s. Haar eigen bedrijf komt maar moeizaam van de grond wat haar de moed in de schoenen doet zakken. Daarentegen ziet ze een concullega in haar omgeving enorme stappen vooruit maken. Hij heeft een grote schare aan klanten, lanceert steeds nieuwe dingen, is heel actief en zichtbaar. Toen ze laatst een vertegenwoordiger op bezoek had aan wie ze trots vertelde over haar op handen zijnde boek, kreeg ze enkel een nare opmerking. Het lukt niet meer. Ze kan het niet meer opbrengen om voor haar bedrijf aan de slag te gaan. Haar dagen vullen zich, teleurgesteld en gekwetst, voor zich uit starend op de bank.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Ik breng haar aandacht naar het nu. Het bos. Gelaten herkent ze in de chaos aan bladeren, takken en struiken haar eigen gedachten. Doelloos kijkt ze om zich heen als een heuvel haar aandacht trekt. Sip kijkt ze me aan en merkt verslagen op: “Ja, daar zou ik wel naar toe willen, daar naar boven. Maar ja, hoe?”  Ik laat m’n plu vallen, ga achter haar staan en pak haar vast. “Voelt het zo?” Ze beaamt dat het voelt alsof ze wordt tegengehouden. Terwijl we zo staan, daag ik haar uit met opmerkingen over haar concullega. Ze geeft aan nog steeds naar die top te willen en ik moedig haar aan. Ze beweegt een beetje, maar zonder moeite hou ik haar onveranderd vast. Als ze merkt dat ik niet van plan ben om los te laten, geeft ze zich over. Vertwijfelt roept ze: “Ik wil wel, maar jij houdt mij tegen!” Met een vergenoegzame blik spreek ik mijn waardering uit voor het feit dat ze rekening met mij houdt en pak haar nog even stevig vast.“Tja, want ik hou toch altijd rekening met iedereen?!” Het sarcasme in haar stem vervaagd tussen de bomen. En dan wordt het stil.

Sneeuwwitje

Blijkbaar neemt ze innerlijk het besluit om haar best te gaan doen, want als ze uiteindelijk wrikkend loskomt uit mijn greep, kijkt ze me vol energie aan. Met een uitdagende blik staat ze op het punt het op een rennen te zetten. Nu wil ze naar die top ook! Maar ik heb nog meer voor haar in petto. Op haar weg omhoog sta ik letterlijk voor de verschillende obstakels die haar belemmeren. Ik gooi alles in de strijd en sta symbool voor de kritiek van onbekenden, onbegrip van familie en negatieve energie van haar werk. Loswrikkend, draaiend en rennend doet ze hard haar best om mij voorbij te komen. En houdt vol. Uiteindelijk moet ik haar laten gaan. Als we samen moe maar voldaan op de top van de heuvel staan, merkt ze op: ‘Zó voelt het dus!’ We bespreken de symboliek van het uitzicht en hoe zij deze ervaring kan meenemen in haar ondernemerschap.

Voor jou

Je leven en ondernemerschap kent vele uitdagingen. Maar dé grootste uitdaging ben jezelf! Jij bent zowel Sneeuwwitje als de boze Koningin. Wat jij van je sprookje maakt is afhankelijk van je keuzes, niet van je omstandigheden.

1. Over het algemeen zijn er in je omgeving maar een handjevol mensen die jou je weg naar de top gunnen. Helaas krijg je veel vaker te maken met mensen die door een vervelende opmerking, een blik of negatieve energie jouw uit je kracht kunnen halen. Een grote uitdaging, want hiermee word je zelfvertrouwen op de proef gesteld. Het kan je onzeker maken en je aan het twijfelen brengen. Wat je kan helpen is je ervaringen en ideeën delen met de mensen die je lief zijn. Iedereen heeft steun nodig. Die steun is heel waardevol en zeker om in moeilijke tijden op terug te kunnen vallen.

2. Heb het lef om je eigen spiegelbeeld te zien, want daar ligt je groei. Want net als de boze Koningin in het sprookje ziet zij niet zichzelf, maar Sneeuwwitje in haar spiegelbeeld. Een confrontatie met haar eigen tekortkomingen. Jaloezie en hoogmoed vieren hoogtij en ze doet alles om het Sneeuwwitje moeilijk te maken. Aan wie heb jij een hekel? Aan wie of wat kan jij je mateloos irriteren? Wees je ervan bewust dat je in de spiegel kijkt. Wat ga je doen? Word jij net als de Koningin boos op die ander, of stimuleert het je om te groeien?

3. Je wordt niet als succesvolle ondernemer geboren. Leven en ondernemen moet je leren, met vallen en opstaan. Als je verder wilt komen, gebruik dan je wil om te leren. 

4. Leven en ondernemen doe je op je eigen manier. Net als Sneeuwwitje betekent het je eigen weg door het bos zoeken en doorzetten. Want, net als wij allemaal is ook zij bang voor de gevaren die in het donker op de loer liggen. Het betekent je laten inspireren, initiëren, incasseren en opnieuw proberen. Het verschil zit in een lange adem hebben. Daar heb je doorzettingsvermogen voor nodig! Dat zal je onderscheiden.

5. Besef dat niet alléén jij, maar alle mensen in de spiegel kijken. En daarbij niet altijd zichzelf zien. Humor relativeert. Merk je dat iemand in zijn of haar spiegel kijkt? Glimlach dan naar jezelf, wees trots op wat je hebt bereikt en vervolg jouw pad omhoog.
Dat leven en ondernemen niet altijd makkelijk is, hoef ik jou natuurlijk niet te vertellen. Jij bent jouw grootste uitdaging. Groeien moet je zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Samen kijken we in de spiegel en ik laat je zien wat je ziet. Daarnaast help ik je groeien en doen. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Wil je reageren op mijn blog? DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de TweetLike en Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Wees bewust en smile! 🙂

Liefs, Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Blog met oefening, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.