Hoe word ik assertiever?
Hoewel ik het gevoel had dat ik dingen zag die anderen niet zagen, en dat het waardevol was om mijn mening te delen, werd mijn gedrag niet altijd gewaardeerd door volwassenen. Ik kreeg vaak te horen dat ik kattig en bijdehand was en dat ik mezelf wat moest temperen. Na verloop van tijd lukte het me om me aan te passen aan de verwachtingen van anderen. Ik werd bescheidener en verloor tegelijkertijd een deel van mijn kracht.
Om assertiever en zelfverzekerder te worden, moet je eerst weten waarom je subassertief of agressief reageert op situaties. Misschien ben je afwachtend, terughoudend, houd je jezelf klein en ben je altijd aardig en beleefd. Toch ontplof je opeens van woede of reageer je venijnig, met sarcastische grapjes of scherpe woorden als wapens. Je wilt voor jezelf opkomen, je mening uiten, laten zien wat je in je mars hebt en stabiel blijven bij tegenwind. Het is belangrijk om te begrijpen uit welke levensgeschiedenis jouw patronen zijn ontstaan, want daar ligt ook jouw sleutel.
Wat is subassertief gedrag?
Zo kom ikzelf uit een familie met krachtige vrouwen die hun potentieel niet volledig konden benutten. Mijn ene oma wilde vakbondsvrouw worden, maar werd huisvrouw, passend bij de tijd. Mijn andere oma ontworstelde zich uit armoede en andere ellende, maar bereikte daar haar plafond. Ze had nog veel meer voor de wereld kunnen betekenen. maar bleef door de tijdsgeest belemmerd. Onder druk van de krabbenmand van vrouwen onderling, maar ook door de ongelijke kansen tussen man en vrouw, werden haar vechtlust en kracht vertaald naar ‘een vrouw met haar op haar tanden’. En eerlijk is eerlijk; ze kon gemeen scherp uit de hoek komen, met alle ingespannen kracht die ze verborgen hield in haar hart. Subassertief en soms dus agressief. Als kleinkind van dergelijke vrouwen werd ik opgevoed in mezelf klein houden, ook met de kracht in mijn lijf verborgen.
Het kennen van je familiegeschiedenis geeft enorme potentie om je eigen verhaal te herschrijven en om de lessen van je voorouders te omarmen. Het is de eerste stap richting gezonde assertiviteit en zelfverzekerdheid. Vanuit dit startpunt bepaal je jouw specifieke wensen en potentieel. Met de juiste zwaai kun je je verhaal herschrijven en een nieuw zelfbeeld ontwikkelen. Als antwoord op je verleden en met een gevoel van bevrijding.
Wat zijn kenmerken van assertiviteit?
Assertieve mensen zijn te herkennen aan hun sterke zelfbewustzijn en zelfverzekerdheid. Ze hebben geleerd om hun authenticiteit centraal te stellen en sluiten vanuit die kracht aan op anderen en het grotere geheel. Ze maken bewuste afwegingen in hun geven en ontvangen. Ze volgen hun hart zonder terughoudendheid en gebruiken hun innerlijke kracht om vrijuit te spreken. Ze durven uit de schaduw te stappen, weten wat ze willen en zetten moedige actie in om hun eigen leven en dromen te realiseren.
Ik wil assertiever worden
Zelfverzekerdheid en assertiviteit betekenen voor mij dat je niet langer automatisch reageert op verwachtingen, maar bewust kiest voor je eigen waarden. Het gaat om leven in vrijheid, handelen vanuit kracht en jezelf de ruimte geven om te groeien.
Sinds ik besefte dat mijn neiging tot bescheidenheid niet voortkwam uit echte bescheidenheid, maar uit een aanpassing aan verwachtingen, ging er een wereld voor me open. Ik ken mijn antwoord, weet waar ik heen wil en weet dat ik waarde wil toevoegen aan de wereld. Dat doe ik vanuit de kwaliteiten die ik heb ontwikkeld en met grote passie.
De les die ik geleerd heb, is: volg je hart zonder terughoudendheid. Wees jezelf, verbind je met anderen en gebruik je innerlijke kracht om vrijuit te spreken. Het resultaat is verbluffend.
Hoe train je assertiviteit?
Assertiviteit en zelfbewustzijn trainen is niet ingewikkeld, als je maar weet welke stappen je moet zetten en hoe je deze moet oefenen. Alles begint met helderheid. Helderheid in je wensen, in de geschiedenis van je patronen en in het bepalen van de stappen die tussen droom en doel liggen. Praktische oefeningen die daarbij helpen zijn essentieel. Dit proces is maatwerk, maar heel goed te doen en vooral bevrijdend.