Winterdip? Een holistische kijk op somberheid

Met het vallen van de bladeren en de kortere dagen, voelen veel mensen een verandering in hun stemming. Vanaf september beginnen sommigen zich terneergeslagen, vermoeid en somber te voelen. Beter bekend als een winterdip, een lichtere vorm van een winterdepressie en ook wel seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD) genoemd. Winterdip? Een holistische kijk op somberheid.

Mensen met een winterdip kunnen angstig worden voor de naderende winter, wetende dat de duisternis en de kou hen dagelijks kunnen ophouden. Het woord affectief in de term SAD, betekent genegenheid of liefde tonen en heeft daarom te maken met ‘niet voelen’ of ‘geen warmte ervaren.’ Winterdip? Een holistische kijk op somberheid zorgt voor meer begrip en handvatten die je door deze winterdip heen helpen en motiveert je hopelijk om deze periode aan te pakken voor persoonlijke groei. In dit artikel behandelen wij de volgende vragen:

1. Wat is een winterdip?

2. Waarom krijgen mensen een winterdip?

3. Een holistische kijk op de winterdip

4. 5 holistische tips tegen een winterdip

5. Afkomen van je winterdip

 

Wat is een winterdip?

Een winterdip is meer dan een lichte vermoeidheid of een minder goede bui tijdens de herfst en winter. Het manifesteert zich vaak als gevoelens van somberheid, een laag energieniveau, moeilijk opstaan in de ochtend, een verhoogde behoefte aan slaap en een verlangen naar comfortvoedsel, wat vaak leidt tot gewichtstoename. Psychisch kan het piekeren toenemen en kunnen gevoelens van angst en isolatie sterker worden.

Van nature is de herfst en winter een periode waarin wij ons letterlijk meer terugtrekken en weer meer binnenshuis vertoeven. Ook een periode waarin wij ook in onszelf meer naar binnenkeren en na de drukke en energieke zomermaanden de rust opzoeken. Mensen met een winterdip voelen dit vaak veel sterker en zitten dikwijls ‘teveel in hun hoofd’. Ze raken verstrikt in oude denkpatronen en raken daarbij de verbinding met hun lichaam en de wereld om hen heen kwijt. Dit versterkt gevoelens van somberheid en stagnatie, omdat energie vastloopt en niet vrij kan stromen.

Waarom krijgen mensen een winterdip?

Wetenschappelijk is bewezen dat een belangrijke oorzaak van een winterdip het gebrek aan daglicht is. Zonlicht reguleert onze biologische klok en beïnvloedt de productie van serotonine, een neurotransmitter die bijdraagt aan ons geluksgevoel. Wanneer de dagen korter worden en we minder aan licht worden blootgesteld, daalt ons serotonineniveau, wat kan leiden tot depressieve symptomen. Daarnaast beïnvloedt en bevordert de afname van licht ook de melatonineproductie, een hormoon dat onze slaap reguleert. Mensen met een winterdip kunnen zich hierdoor slaperig en vermoeid voelen.

Een holistische kijk op de winterdip

Een winterdip? Een holistische kijk op somberheid die wij als holistisch Life coaches en therapeuten hebben, gaat uit van het principe dat ons lichaam, onze geest en ziel één zijn. Een winterdip is niet alleen een psychisch probleem, maar een signaal dat de energie in het lichaam uit balans is. Het lichaam vraagt om de aandacht naar binnen te brengen en om opnieuw verbinding te maken met wie je werkelijk bent. Het teveel in je hoofd zitten, piekeren over het verleden en vasthouden aan oude overtuigingen, verergeren de klachten. Het is daarom belangrijk om de energie weer te laten stromen door opnieuw contact te maken met het hele lichaam en met je ware Zelf.

Wij zijn niet de enige die met een holistische blik naar fysieke- en mentale klachten kijken. Er is online dan ook heel veel informatie te vinden die onze zienswijze delen, zoals deze website bijvoorbeeld. Merk je aan jezelf dat het lezen van informatie en tips onvoldoende helpt? Dan doe je er goed aan om één van ons te raadplegen. Onze holistische Life coaches en therapeuten helpen je verder.

5 Holistische tips tegen een winterdip

  1. Breng je lichaam in beweging

Beweging helpt om vastzittende energie in je lichaam los te maken. Ga dagelijks naar buiten voor een wandeling, zelfs op grijze dagen. Het licht en de frisse lucht helpen je om je geest op te frissen, terwijl beweging de doorbloeding stimuleert en serotonine en endorfines, natuurlijke middelen tegen somberheid, vrijmaakt.

  1. Lichttherapie

Aangezien een gebrek aan daglicht een belangrijke oorzaak is van een winterdip, kan een daglichtlamp effectief zijn. Zit je veel binnen, gebruik dan een daglichtlamp om het tekort aan natuurlijk licht te compenseren. Dit helpt je biologische klok opnieuw af te stemmen en kan de symptomen van een winterdip aanzienlijk verminderen. 

  1. Verbondenheid met het lichaam

Heb jij last van een winterdip? Een holistische kijk op de somberheid die mensen met een winterdip ervaren, is dat zij vaak het contact met hun lichaam kwijtraken. Oefeningen zoals yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen helpen je om terug te keren naar het nu en je lichaam weer te voelen. Voel de grond onder je voeten, je ademhaling in je buik en laat de energie door je lichaam stromen. Dit brengt je uit je hoofd en terug naar een staat van evenwicht.

  1. Warmte en verbinding

Zoek de warmte op van liefdevolle relaties en gemeenschap. Mensen zijn van nature sociale wezens en het gevoel van verbondenheid met anderen is een krachtige manier om de kou van de winterdip te verdrijven. Organiseer momenten met vrienden en familie of, als dit niet voldoende is, zoek begeleiding van één van onze Life coaches. In een therapeutische setting, waar je in alle veiligheid kan praten over wat je bezighoudt, helpt je om je gezien en gehoord te voelen. Dit bevordert de verbinding met je ware Zelf.

  1. Laat oude overtuigingen los

Deze periode en met name een winterdip nodigt je uit om naar binnen te keren en te reflecteren op oude patronen en overtuigingen die je tegenhouden. Vaak liggen er onderliggende emoties en oude pijnen die aandacht nodig hebben. Door samen met jouw Life coach bewust stil te staan bij wat je los mag laten, begeleiden zij je om jezelf toestemming te geven om nieuwe energie toe te laten. Als je verder durft te kijken en gaat zien dat alles in je leven een weerspiegeling is van wat zich vanbinnen afspeelt, dan is de winterdip een kans voor transformatie. Door op een mindful manier te werken aan onderliggende angsten, patronen, gevoelens en emoties help je jezelf te helen van een winterdip.

Afkomen van je winterdip?

Winterdip? Een holistische kijk op somberheid kan jouw leven transformeren. Het kan voelen als een donkere tijd, maar vanuit een holistisch perspectief is het ook een kans om naar binnen te keren en jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Het is een uitnodiging om oude energieën los te laten, je lichaam weer te voelen en ruimte te maken voor nieuwe, vitale energie. Door verbinding te maken met je lichaam, je omgeving en je innerlijke kracht, kun je de winter niet alleen doorstaan, maar als een tijd van groei en zelfreflectie omarmen. 

Pak deze kans en laat je begeleiden door één van onze Life coaches. Laat de energie stromen en geef jezelf de warmte die je verdient.

Geplaatst in Gezondheid, Natuur, Persoonlijk leiderschap, Verdriet

Voor succesvol leven en werken.