Elke ondernemer zal het herkennen; frustratie. Is het niet door drukte op de zaak, dan zijn het wel klanten die het onmogelijke willen, of falende computers etc. Dagelijks ligt frustratie op de loer. Wat doe jij met deze krachtige energie?

Na ons vorige gesprek nog even aangehaald te hebben, bemerk ik haar eagerness op mijn vraag wat ze vandaag wil bespreken. Ze begint over iets wat haar afgelopen donderdag overkwam. Het was druk op de zaak en er lagen veel bestellingen te verwerken die uiterlijk dinsdag op de post moesten. Met de vaste medewerkers en een paar invalkrachten was ze vast van plan om dit op tijd klaar te krijgen. Als leidinggevende is het haar taak het werk te verdelen en dus legde ze uit wat er gedaan moest worden. Ze was nog maar net met haar eigen werkzaamheden bezig, toen haar collega terugkwam omdat de computer weer rare kuren had.

Frustratie

Direct ‘wist’ ze dat ze dit er niet bij kon hebben. Ze baalde en voelde de stress toenemen. Toen bleek dat de computer producten dubbel scande en de voorraad scheef begon te lopen met alle gevolgen van dien, werd ze boos en chagrijnig. Nijdig berichtte ze de software verantwoordelijke. “Omdat het er niet naar uitzag dat dit simpel op te lossen zou zijn ontplofte ik,” vertelt ze. Uit het veld geslagen liep ze haar kantoor binnen, smeet de deur achter zich dicht, ging achter haar bureau zitten en barstte over haar toetsenbord in tranen uit. “Ik ben dan zó gefrustreerd, dat wil ik graag loslaten,” zegt ze me bijna wanhopig aankijkend.

Aan de zijlijn staan

Ze neemt een slok van haar thee terwijl ik doorvraag en het uitgangspunt vaststel waarmee we aan het werk kunnen. We besluiten de methodiek Voice Dialogue te gebruiken en ik leg haar uit wat de bedoeling is. Als we daarmee bezig zijn blijkt al snel dat ze bang is om het niet goed te doen. Maar die angst verbleekt onder de druk van haar frustratie.

Als we dit gevoel uitgebreid bespreken en zoeken naar de herkomst ervan, herinnert zij zich een opmerking van haar sportcoach jaren geleden. “Vroeger sportte ik op hoog Nederlands niveau,” vertelt ze. Toen ze tijdens een wedstrijd haar scoretijd niet behaalde, werd zij daar hard op afgerekend door haar coach. Vanaf dat moment was haar motivatie weg. Vrijwel direct hing zij haar sportcarrière aan de wilgen, terwijl haar teamgenoot doortrainde en jaren later de Olympische spelen behaalde. “Ik was minstens net zo goed,” zegt ze.

Dan wordt het stil…

Als ik doorvraag weet ze wel dat haar frustratie wil laten zien dat ze het écht wel kan, maar lacht cynisch om hoe deze haar in het dagelijks leven steeds belachelijker en rotter laat voelen. Tussen alle regels door hoor ik wat er werkelijk speelt, maar hoe ik haar ook bevraag, het blijft een blinde vlek. Dan besluit ik het haar terug te geven: “Wat ík hoor is dat frustratie er is omdat ze wil dat jij doorzet, omdat ze wil dat jij die beoogde scoretijd WEL gaat behalen.”

Het wordt stil en seconden lang kijkt ze me aan. In haar ogen zie ik niet alleen het kwartje vallen, het rolt ook nog door. Even later zegt ze: “Nu pas besef ik hoe lang ik tegen dat gevoel gevochten heb.” Haar innerlijke strijd tegen het gevoel dat er juist voor zorgde dat zij de grenzen van haar kunnen opzocht én erover heen ging. Vanuit haar motivatie om steeds beter te presteren.

Terwijl we de methodiek verder uitwerken waarmee haar frustratie op een diep gevoelsniveau transformeert, bespreken we de gedragsverandering die hieruit voortvloeit. Zowel haar angst als haar frustratie willen haar laten weten dat ze, de uitdagingen die voor haar liggen, aankan. Blij en opgelucht gaat ze naar huis.

Voor jou

Frustratie is een ongelooflijk krachtige energie en kan je motivatie enorm onder druk zetten. Motivatie wordt frustratie wanneer je je verwachtingen, behoeften of doel niet bereikt hebt. Het is dus heel belangrijk wat je met die frustratie doet. Als je het vertaalt naar een realistisch doel en die energie in je voordeel gebruikt, kan je daarmee spreekwoordelijk Olympisch Goud behalen.

Onderzoek je frustratie

Aan frustratie liggen overtuigingen ten grondslag. Start eens met deze te onderzoeken: Waar gaat je frustratie over? Wat ‘moet’ je van jezelf? Is dit realistisch? Welk doel, behoefte of verwachting had je willen behalen? Wat kan je doen om je doel realistischer te maken?

Als frustratie helder denken in de weg staat

Als je frustratie al zo hoog is opgelopen dat het je overspoelt en helder denken onmogelijk maakt, laat het er dan eerst op een verantwoorde manier uit. Letterlijk en fysiek. Ga naar buiten, pak de fiets en rij een paar rondjes, ga hardlopen, leef je uit in de sportschool, ga over het strand of door het bos rennen of lopen. Je zal merken dat je frustratie langzaamaan wegebt. Dat maakt de weg vrij om helder te denken en jezelf alsnog bovenstaande vragen te stellen. Maak een realistisch plan om je doelen alsnog te bereiken en vier je overwinningen.

Hoe nu verder?

Aan elk gedrag, aan elke overtuiging ligt op een diep niveau gevoel ten grondslag. Wil je, net als mijn klant, oplossingen om je doelen te bereiken? Er is niemand, behalve jijzelf, die jouw wensen en verlangens in de weg staat, dus maak die weg vrij. Vul hiernaast je gegevens in en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Heb je een vraag over dit blog of wil je reageren? Stuur me een mail, ik antwoord graag.

Ik wens je een hele fijne jaarwisseling en een prachtig mooi 2019 waarin jouw realistische wensen en verlangens waarheid worden!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Blog met oefening, Leiderschap, Ondernemen

Voor succesvol leven en werken.