Lifecoach logo

Chaos of focus

Eén van de grootste gevaren voor ondernemers is afleiding. Zeker als vrouwelijke ondernemer wil je niet alleen je bedrijf runnen, maar als je kinderen hebt wil je óók moeder zijn. Als je werknemers hebt, moet je óók werkgever zijn. Om over mail en social

We zijn alweer een paar weken verder als ze opnieuw bij mij in de stoel ploft. Met een dampende kop thee blikken we terug op de afgelopen periode en halen het onderwerp van de vorig keer nog even aan; voor het opzetten van haar eigen bedrijf brachten we structuur aan in haar ideeën. Vervolgens vertrok ze met twinkelende ogen en een grote glimlach met haar plan van aanpak onder de arm.

Vandaag vertelt ze dat ze er zeker een start mee heeft gemaakt, maar merkt dat – nu ze er geen baan naast heeft – lui wordt. Ze probeert het wel, maar is continu afgeleid. Als ze goed en wel begonnen is, denkt ze bijvoorbeeld aan wat ze wil koken vanavond en besluit dan om ‘even’ een recept op te zoeken. Vervolgens piept de wasmachine waarop ze verzand in strijken en het opruimen van de was. “Ik denk dat ik meer structuur nodig heb. Als ik straks weer een baan heb, dan zit ik in dat ritme en dan lukt het vast wel. Dan bespreek ik weer met mijn man wanneer hij kookt en wanneer ik, dat werkt veel beter,” zegt ze. Aansluitend kijk ik haar een beetje verbaast aankijk en merk op: “Best apart eigenlijk. Nu heb je alle tijd van de wereld om je bedrijf op poten te zetten en dan kom je er niet toe. Denk je dat, als je straks weer een baan hebt en weinig tijd, je het wel gaat doen?” Ze neemt de tijd om mijn opmerking even laten bezinken.

Verderop in ons gesprek spreek ik mijn vermoeden uit dat het erop lijkt dat ze geen structuur nodig heeft, maar focus mist. Natuurlijk zal structuur helpen, maar uit haar woorden maak ik op dat ze dat heel goed zelf regelt. Maar als ze, van de tijd die ze daarmee creëert, zich vervolgens laat afleiden komt er alsnog weinig van terecht. Voor mijn gevoel mist er iets.

Jezelf serieus nemen

Om te onderzoeken wat er ontbreekt, stel ik voor om een lichaamsgerichte oefening te doen. Daarvoor leg ik een tool op de grond en vraag haar te voelen wat het betekent om helemaal aanwezig te zijn ‘op haar plek.’ Het lukt beter als ze haar ogen sluit, zegt ze. Ondertussen ontrafelend ontvouwt zich langzaam wat er speelt.

Terwijl we zo bezig zijn en allerlei dingen bespreken, herinnert zij zich hoe zij als jongste van het gezin moeite had om gezien en gehoord te worden. Ze vertelt hoe zij tijdens gesprekken iets probeerde in te brengen, waar door haar familie niet naar geluisterd werd. Het heeft er altijd voor gezorgd dat ze zich de benjamin voelde en realiseert zich nu dat ze vooral een verbindende rol had binnen het gezin. Een rol die ze ook nu als volwassene nog altijd voor haar broers en zussen vervuld. Als dan ook nog eens haar maag begint op te spelen besluiten we dit gevoel te parkeren. Moe aanvaart ze mijn besluit om af te ronden en nog een kop thee te drinken.

Als je de ervaring mist dat anderen je serieus nemen, dan is het lastig om jezelf écht serieus te nemen. Als je die ervaring mist, dan is de vaardigheid om te focussen op je eigen behoeften, wensen, waarden en interesses ook lastig.

Dus geef ik haar huiswerk mee. De opdracht om zich drie keer per dag helemaal aanwezig te voelen op haar plek en dit heel bewust te doen. Deze opdracht leert haar concentreren op zichzelf, zorgt voor meer lichaamsbewustzijn wat haar bevestigt en verstevigt in haar Zelf.

Voor jou

Afleiding is een continue factor die op allerlei mogelijke manieren aanwezig is. Veel te vaak gaan we daar letterlijk in mee en blijven langer op social media hangen dan wenselijk is.  Focussen doe je enerzijds door jezelf een doel te stellen; wat je kan vergelijken met het invoeren van een adres in je navigatie. Anderzijds vergt het jouw moed en zelfvertrouwen om je aan dit doel te committeren. En dat is heel lastig. Als het om ondernemen gaat wil je niet weten hoe vaak ook ik daarin word afgeleid door mijn onzekerheid of ik ‘het wel goed doe.’ Of ik luister naar zo’n stemmetje dat zegt dat hij/zij meer succes heeft omdat ‘ik het niet snap’ of ‘iets over het hoofd zie.’ Uiteindelijk gaat het er bij ondernemen niet om of je onzeker bent of niet, onzeker zijn we allemaal. Het gaat erom of je gelooft in jezelf en durft vasthouden aan je doel.

Ondernemen is navigeren

Als dat navigatievlaggetje eenmaal staat, blijkt de weg ernaar toe sowieso vol bochten en afslagen. Als ondernemer moet je óók kunnen schakelen. Dat betekent creatief en actief anticiperen op de dingen die je onderweg tegenkomt. Maar steeds gefocust op je doel, zonder je af te laten leiden door anderen. Want als je in jezelf gelooft, creëer je kansen en kun je ideeën organiseren en uitvoeren. Dan heb je het lef om stappen te ondernemen en met doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen je doelen te bereiken.

Groei en ontwikkeling

Ben jij die stoere vrouw die het spannend vindt om haar problemen aan te pakken, maar die desondanks haar bedrijf wil laten floreren? Wil jij voorkomen dat je jezelf tegenwerkt? Persoonlijk leiderschap is de vaardigheid om jezelf te leiden waarin je hoofd, hart en handen op één lijn liggen.

Als life coach begeleid ik vrouwelijke ondernemers bij het op één lijn krijgen hiervan en werk aan mentale-, fysieke-, emotionele- en spirituele aspecten. Daarbij ondersteun ik hen in het proces richting persoonlijk leiderschap en help hen stappen voorwaarts te zetten als mens en ondernemer.

Nieuwsgierig? Laat hier je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Ik ontmoet je graag!

Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.