Lifecoach logo

Gevoelens, vloek of zegen?

Veel vrouwelijke ondernemers ondervinden last van hun gevoelens. Mentaal sterke vrouwen lijken daar geen last van te hebben, zij redeneren het weg of negeren het gewoon. Zijn gevoelens een vloek of juist een zegen?

Na ons kennismakingsgesprek heeft ze besloten te willen werken aan o.a. haar assertiviteit, ze wil inzicht krijgen in haar verantwoordelijkheid, leren risico’s te nemen en grenzen kunnen stellen.

Vandaag staat ze voor de eerste keer voor mijn deur. Ze is nerveus, zegt ze. Herkenbaar. Daarom is het, voordat we terzake komen, fijn om het even over koetjes en kalfjes te hebben. Het geeft haar tijd om te landen.

Blazend over een hete kop thee zijn we even later volop in gesprek. Ze vertelt over verschillende situaties die zich de laatste tijd hebben voorgedaan. Ik luister naar haar verhaal, verifieer de rode draad en we besluiten ermee aan de slag te gaan.

Ik stel voor om een oefening te doen, waarbij ik aangeef bewust niet zoveel uitleg te geven, omdat ik het haar graag zelf wil laten ervaren. Verder licht ik toe dat de woorden vanzelf komen, waarmee we later de verbinding leggen naar haar situaties.

Inzicht in gevoelens

We beginnen en ze staat in het midden van de kamer. Direct zie ik haar ogen als pijlen door de kamer schieten. Ik vraag ernaar en ze herkent het meteen. “Dat doe ik altijd, zegt ze.” Al pratend blijkt hoe zij eerst de ruimte aanvoelt, maar ook hoe de sfeer is en hoe de mensen aanvoelen. Het wordt haar en mij duidelijk hoe en waarom zij dit doet. Dit gevoelsmatig oriënteren heeft ze nodig om zich veilig te voelen en zich te kunnen plaatsen.

We gaan verder en door middel van een full bodyscan vraag ik naar elk lichaamsdeel. Pas als ik ernaar vraag brengt zij de aandacht naar zichzelf en begint haar eigen lijf te voelen. Haar ademhaling zit hoog en haar hartslag stijgt. Het valt mij meteen op hoe goed zij de subtiele sensaties kan voelen en de bijpassende woorden vindt.

Terwijl we al pratend en onderzoekend bezig zijn en ik haar aandacht naar haar benen verleg, benoemt zij deze als strak gespannen met haar knieën op slot. Nieuwsgierig vraag ik of zij ook haar voeten kan voelen? “Nee, ik voel mijn voeten niet, maar wel de grond. Niet als hard, eerder zacht, alsof ik in het moeras sta, zegt ze.” “Klopt het dat het voelt alsof je net boven de grond zweeft, vraag ik?” Ze knikt bevestigend.

Vaste grond onder de voeten

Niet veel later sta ik tegenover haar, me heel bewust van haar gevoeligheid. Opeens bemerkt ze hoe haar voeten nu WEL stevig op de grond staan. Ze kijkt me verrast aan als ze merkt wat mijn aanwezigheid met haar lijf doet. Als ik even later een stap naar achteren zet, voelt ze haar lijf opnieuw reageren en bemerkt een licht verdriet. Ze heeft er geen idee van hoe dat kan. Voor nu is dit voldoende en dus laat ik het voor wat het is.

Langzaam ontvouwt zich een patroon waarmee we de verbinding leggen naar de situaties waarover ze eerder vertelde. Het verheldert. Hardop legt zij het verband tussen zichzelf en de situatie. Ze begrijpt nu veel beter haar eigen reactie en die van de ander. Een mooi begin.

Samen werken we stap voor stap richting vaste grond onder haar voeten; het vertrouwt raken en leren omgaan met haar gevoelens. Letterlijk vaste grond onder je voeten krijgen betekent meer zelfvertrouwen voelen, grenzen aanvoelen en het vertrouwen voelen om ernaar te handelen en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Voor jou

We zijn gevoelsmensen. Of je er nu bewust van bent of niet, dat maakt niet uit. Als we niet (meer) voelen of er juist veel last van hebben, hebben we mét of zónder dat gevoel patronen ontwikkelt, omdat het de beste manier was om met situaties te dealen.

Vloek of zegen?

Zijn gevoelens nou een vloek of een zegen voor jezelf en je ondernemerschap? Wat vind jij?

Zelf vind ik het een enórme zegen. Want sinds ik opnieuw heb leren voelen, ben ik een echter mens. Het levert me diepgang en grip op en geeft betekenis aan situaties en relaties, wat mijn leven en ondernemerschap enorm verrijkt.

Door wat ik in mijn leven meemaakte dealde ik met situaties door te stoppen met voelen. Het waren de patronen die daaruit voortvloeiden waardoor ik niet in staat was om voortgang in mijn leven en toenmalige ondernemerschap te brengen. Met stagnatie als logisch gevolg. Niet alleen ik stagneerde, ook onze business.

Zingeving en ondernemerschap

Diepgang en betekenis zijn van wezenlijk belang voor je ondernemerschap. Wanneer gestagneerde energie weer gaat stromen heeft dit direct effect op het aantrekken van klanten of het soort klanten. Het stelt je in staat om veel beter aan te voelen wat medewerkers, opdrachtgevers of afnemers nodig hebben. Je kan er betekenis aan geven, wat jouw bedrijf verder helpt in content en communicatie. In het contact vergroot je je vertrouwen, je invloed en impact.

Meer weten?

Vrouwen zonder die bewuste gevoelens voelen zich vaak niet compleet en piekeren wat af. Vrouwen met veel gevoelens ervaren het vaak als chaos en vinden het lastig om hun bedrijf handen en voeten te geven.

Maak gebruik van die enorme wijsheid en potentie binnenin je. Met alle liefde help ik je erbij.

Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op om eens kennis te maken.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Ondernemen, Vrouw, Zingeving

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.