Lifecoach logo

Heb jij die kenmerkende ondernemersmentaliteit?

Als ondernemer wil je maar één ding, succesvol zijn. Opgeven is dan ook geen optie. Deze mentaliteit, kenmerkend door de mannelijke energie, levert zakelijk succes op, maar heeft ook een keerzijde.

Wil je dit blog liever beluisteren? Klik hier

Opgeven is geen optie

“Met knallende hoofdpijn en twee paracetamol kruip ik die avond op tijd mijn bed in. Ziek worden is geen optie. Als ik de volgende ochtend mijn jas aantrek en in de brakke ogen van mijn bleke spiegelbeeld kijk, veins ik de glimlach van een sterke, onafhankelijke vrouw die wel tegen een stootje kan. Terwijl ik mijn lipgloss aanbreng, denk ik aan alle fijne dingen van het ondernemerschap. Met een laatste, zelfverzekerde blik in de spiegel pak ik mijn tas en rijd weer naar kantoor.” (Een veelzeggende passage uit mijn ebook)

De meeste keuzes zijn onbewust

Jaren geleden maakte ik de bewuste keuze om, samen met mijn man, ons toenmalige reclamebureau te starten. Vol ambitie ging ik ervoor. Ervan overtuigd dat ik de reclame in wilde. De jaren die volgden waren naast fantastisch, ook heftig. Maar hé?! Dit wilde ik toch?

Mettertijd moest ik mijzelf steeds vaker bij mijn ‘nekvel’ pakken. Ik zette mijn schouders eronder en hup, daar ging ik weer. Opgeven was tenslotte geen optie.

In gevecht met jezelf

Jarenlang keihard werken, kinderen grootbrengen, zakelijk groeien, risico’s nemen, vooruit kijken, mensen aannemen en nóg meer groei, maakten, samen met deze winnaarsmentaliteit, ons bedrijf groot. Pas toen ik huilend door mijn benen zakte en uitgeput bij het doucheputje zat, bleek hoezeer ik in gevecht was met mijzelf.

Die bewuste keuze van toen, bleek helemáál geen bewuste keuze, maar aangeleerd. Van huis uit leerde ik namelijk om anderen te dienen zonder stil te staan bij wat goed was voor mij. Daarnaast raakte ik bedreven in dingen zelf oplossen door ervaringen in mijn jeugd, waardoor ik mijn sterke persoonlijkheid ontwikkelde.

Opgeven was simpelweg geen optie, dus nam ik een paracetamolletje en ging een keer vroeg naar bed. Jeetje, wist ik veel.

Zo was er nóg een patroon in mij actief waarvan ik mij niet bewust was. Steeds als er iets fout ging op de zaak of thuis, was het míjn schuld. Niet dat iemand mij de schuld gaf of dat het daadwerkelijk mijn schuld was, maar zo voelde het. Ook een cadeautje uit het verleden, zo ontdekte ik later. Dit zorgde ervoor dat ik snoeihard bleef werken om maar te voorkomen dat er iets fout ging.

Onbewuste motieven

Toen ik eenmaal ontdekte welke onbewuste motieven er speelden kreeg ik er grip op. Mijn manier van denken, wat ik voelde en deed, hebben mij door die jaren heen geholpen. Totdat het steeds zwaarder werd en deze motieven mij juist tegenwerkten.

Dit gebeurt er als de rek eruit is

Steeds vaker komen ondernemers bij mij met deze kenmerkende ondernemersmentaliteit. Vooral veel mannelijke ondernemers tussen de veertig en vijftig jaar. Maar ook vrouwelijke ondernemers rond dezelfde leeftijd die deze mannelijke kwaliteit hebben ontwikkeld. Ook zij hebben een prachtig bedrijf weten neer te zetten, maar zijn nu zelf aan het einde van hun latijn zijn of lopen vast.

De rek is uit je motieven als

  • het plezier kwijtraakt.
  • je je bedrijf dolgraag zou willen overdragen, maar je alleen al gestrest raakt bij het idee.
  • je steeds vaker met een kort lontje reageert of klaagt omdat anderen het beter hebben.
  • je letterlijk strak van de stress rondloopt omdat het werk zich blijft opstapelen, maar je het niet aan een ander kan of durft toe te vertrouwen.
  • je aan de top van je organisatie staat, maar zó moe bent dat je er fysiek aan onderdoor dreigt te gaan of je wekelijks moet laten oplappen.
  • je weet dat het anders moet, maar desondanks blijft doorvechten omdat je bang bent de controle kwijt te raken.
  • je de verantwoordelijkheid zat bent en daardoor zaken gaat uitstellen.
  • je steeds vaker gaat twijfelen, terwijl je eerst zo vastberaden was.
  • je het liefst de boel verkoopt en in een huisje in het buitenland wil gaan zitten, terwijl je gezin dat niet ziet zitten.

Hoe lang denk je dit nog vol te houden?

Tijdens ons gesprek verwoordde mijn klant het heel goed: “Opgeven is geen optie en ik wil hier ook eigenlijk helemaal niet zijn. Maar zoals het nu gaat kan ik niet doorgaan. Alles doet mij pijn. Vroeg of laat zal ik moeten ‘opgeven,’ daar ben ik van overtuigd. Als ik het nu niet zelf doe, dan heb ik het waarschijnlijk later zelf niet meer in de hand.”

Voor jou

Ooit vertelde iemand mij dat je als ondernemer in één maand meer meemaakt, dan iemand in loondienst in een heel jaar. Daarom kan je er als ondernemer vanuit gaan dat jouw werkzame jaren dubbel tellen. Een voetballer is toch ook ‘oud’ rond zijn dertigste? Dat is niet voor niets.

Op een gegeven moment is de rek er gewoon uit. Ook jouw harde manier van werken en je winnaarsmentaliteit raken uitgeput en gaan tegenwerken. En wat dan?

Wat vind jij belangrijk nu en voor de toekomst?

Je hoeft mij niks te vertellen, ik weet wat je nu denkt. Natuurlijk snap ik dat die winnaarsmentaliteit je zakelijk en financieel veel heeft opgeleverd en dat je niet zomaar kan stoppen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Neemt niet weg dat je op tijd aan de bel moet trekken. Dat betekent NU ingrijpen om controle te krijgen over jouw onbewuste motieven. Als je tenminste de komende jaren ontspannen en met plezier wilt ondernemen en wilt zorgen voor een gezonde oude dag.

Wellicht, als je er klaar voor bent, werk je ernaar toe om jouw rol te veranderen. Ook voetballers werken aan een andere invulling voor ‘daarna.’ Jouw ervaring en kennis delen en overlaten aan je medewerkers, zorgt er niet alleen voor dat jouw business kan voortbestaan, maar voorkomt ook dat jij eraan onderdoor gaat of dat het Leven zelf je tot stoppen dwingt.

Veerkracht moet je opbouwen

Inmiddels ken ik beide kanten. Als opgeven voor jou ook geen optie is, ben je bezig de grip kwijt te raken. Aan jezelf toegeven dat er iets moet veranderen, is de eerste stap uit de boksring. Wil je dat ik je erbij help? Dan is dit echt iets voor jou.

Hoe fijn is het als je die boksring kan verruilen voor een zeilboot? Dat je leert om je zeilen te hijsen bij goede wind, of te laten zakken bij afvallige wind?

Door te leren van je ervaringen bouw je veerkracht op, waarmee je ontspannen anticipeert op de golven van het ondernemerschap. Opgeven is zonde, afbouwen is gezonder.

Wij geloven in het zelfherstellend vermogen van elk individu. Mits men zich bewust wordt waar de schoen wringt en ontdekt welke de juiste oplossingsrichting is.

Krijg ook grip op je onbewuste motieven

Met mijn ervaringen als ondernemer, samen met mijn skills als Life coach help ik jou van jouw ervaringen te leren. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

We hebben goeie wind, zeil je mee?

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Leiderschap, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.