Lifecoach logo

Help, ik werk samen met mijn man

Jarenlang werkte ik samen met mijn man. Hoewel elke relatie de nodige valkuilen kent, is het als samenwerkend stel zo niet nóg ingewikkelder. Wat als er spreekwoordelijk weer eens een klant of medewerker tussen de lakens ligt?

Relatie problemen

Meer dan vijftien jaar heb ik binnen ons bedrijf samengewerkt met mijn man. Een heerlijke tijd, want het is natuurlijk geweldig om samen gepassioneerd aan je bedrijf te werken. Maar daarbij moet ik ook eerlijk zijn, het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Sterker nog, dat wij überhaupt nog bij elkaar zijn mag je gerust een wonder noemen.

Samenwerken met mijn man

Elke ondernemer zal het met me eens zijn; naast je onderneming een gezin en huishouden draaiende houden, is op z’n zachtst gezegd pittig. In de tijd dat ik samen met mijn man een reclamebureau met vijftien medewerkers runde, was er überhaupt geen tijd om ook maar ergens bij stil te staan. Het was hartstikke druk en we hadden nog niet met het ene issue gedeald of de volgende diende zich al aan. Nooit hebben wij ons kunnen realiseren welke gevolgen het ondernemerschap had voor ons en onze relatie.

Elke relatie, zakelijk en/of privé, brengt een emotionele verbinding met zich mee en kent dus ook spanningen. Maar als business en liefde samen in één bed liggen, wordt het nog een stuk ingewikkelder. In de samenwerking met mijn man had ik moeite om ‘mijn vrouwtje’ te staan. Door mijn gebrek aan zelfvertrouwen liet ik me makkelijk overrulen en deed vaak de rotklussen, uit liefde. Onzeker en naïef als ik was, veronderstelde ik dat hij het ondernemerschap beter snapte dan ik. Vaak geloofde ik wat hij zei, of een ander met een goed verhaal, eerder dan wat ik zelf vond of dacht. Op zulke momenten twijfelde ik aan mezelf en liet mijn ideeën varen.

Als ik die twijfels met mijn man wilde bespreken, dan was er op de zaak sowieso geen tijd voor. En als we thuis aan een bakkie koffie zaten en de kindjes liepen om ons heen dan dacht ik: ‘Het is nu gezellig, dus laat ik het maar zo houden.’ En dus bleef ik rondlopen met mijn twijfels en onzekerheden. Ook daarin ben ik zeker niet de enige. In mijn praktijk kom ik veel vrouwen tegen die twijfelen. Vrouwen die het moeilijk vinden om in zakelijke, liefdes- of privé relaties voor zichzelf op te komen en zich daarin ondergewaardeerd, gepasseerd of niet serieus genomen voelen.

Voorkom dat je jezelf tegenwerkt

Voor mij betekende dit dat ik steeds vaker tegen mijn eigen beperkingen aan ging lopen. Naast alle zakelijke issues was ruzie wel het laatste waar ik op zat te wachten. Dus probeerde ik, door me aan te passen, conflicten te vermijden. Bovendien zag ik hoe hard mijn man werkte, waardoor ik hem niet óók nog eens lastig wilde vallen met mijn problemen. Het voelde vaak eenzaam om alles in mijn eentje op te willen lossen. Omdat ik niet wist hoe ik met situaties moest dealen verloor ik langzamerhand mijn motivatie en zelfvertrouwen.

Toen ik tenslotte ten onder ging aan mijn eigen gedrag en koos voor persoonlijke ontwikkeling, leerde ik dat ik door mijn gedrag niet alleen mezelf ontzettend in de weg zat, maar ook mijn potentieel én daarmee mijn man en ons bedrijf had ondermijnt. Vanaf het moment dat ik besloot ik ons bedrijf te verlaten, onvoorbereid en onbewust van de consequenties, ging het met onze relatie pas echt bergafwaarts.

Leer van je relatie patronen

Toch zijn wij tegen alle verwachtingen in nog steeds getrouwd en onze relatie is beter dan ooit. Daar ben ik enorm trots op. Naast dat we nu allebei ons eigen bedrijf hebben, hebben wij samen voor ons huwelijk en ons gezin gevochten. Door mijn persoonlijke ontwikkeling leerde ik welk ineffectief gedrag mij, maar ook onze relatie in de problemen heeft gebracht. Inmiddels redden we het samen al dertig jaar en zijn we volgend jaar vijfentwintig jaar getrouwd. Maar we blijven realistisch en nemen niets als vanzelfsprekend. Steeds weer liggen nieuwe valkuilen op de loer. Bij ons dus ook. Geen enkele goede relatie is zonder problemen, maar onderscheidt zich door de manier waarop issues worden overwonnen.

Voor jou

Samenwerken met je man is absoluut heel erg leuk en heel waardevol. Maar onderschat niet de impact van een zakelijke- en liefdesrelatie. Als geen ander ken ik de gevoelens, de angst en de consequenties van liefde in het ondernemerschap. Als vrouw heb je ten opzichte van mannen andere kwaliteiten die je in jullie ondernemerschap kan inbrengen. Als het goed is vul je elkaar aan. Om dat te bewerkstelligen moet je je eigen gedrag goed kennen, ‘je vrouwtje’ kunnen staan, je grenzen kunnen stellen en conflicten durven initiëren, ondanks de angst om zijn liefde kwijt te raken.

Als personal life coach en vertrouwenspartner voor vrouwelijke ondernemers help ik gedrag te veranderen waar dat ineffectief blijkt te zijn en dit te integreren in relatie en ondernemerschap. Investeer in jezelf en daarmee ook in je relatie, het is je basis van waaruit je onderneemt. Wees er zuinig op.

Staat jouw relatie en/of ondernemerschap onder druk?

Loop je rond met het idee om de zaak te verlaten? Vind je het spannend en/of heb je twijfels? Stuur mij een mail, ik luister naar je verhaal. Samen bespreken je situatie en wat je mogelijkheden zijn.

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft het je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Ook hiervoor kun je je reactie hieronder kwijt.

Ondernemen is leuk, maar uiteindelijk blijft alleen de liefde.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Leiderschap, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.