Lifecoach logo

Herken jij je glazen plafond?

Meer dan eens werd ik in mijn ondernemerschap tot wanhoop gedreven. Huilend van frustratie omdat het niet lukte. Er is al veel gezegd en geschreven over het glazen plafond. Wat doe jij als iets niet lukt? Zo herken jij je glazen plafond.

Tijdens een netwerkbijeenkomst sprak ik een ondernemer. Zij beklaagde zich erover dat ze de zoveelste workshop had gevolgd waaruit bleek dat ze het inhoudelijk allemaal al weet. “Zo zonde van mijn geld, riep ze uit!” Ze had gehoopt daar meer te leren en handvatten te krijgen zodat het haar wel zou lukken. Teleurgesteld vraagt ze zich af, hoe nu verder? Ik voel met haar mee en vraag: “Als ik je ergens bij zou kunnen helpen, wat zou dat dan zijn?”

“Nou,” zei ze: “Afgelopen week kwam een geplande zakelijke koffieafspraak plotseling te vervallen. In plaats van dat ik die tijd gebruik om aan het werk te gaan, loop ik maar wat te lantefanteren. Waarom ga ik niet aan het werk? Weet jij een manier hoe ik ervoor kan zorgen dat ik wél aan het werk ga?”

Het Glazen plafond

Oprecht heb ik met haar te doen. Ik weet zó hoe het voelt om heel graag te willen, maar dat het, om welke reden dan ook, niet lukt. In mijn verlangen mijn praktijk te laten slagen werd ik, meer dan eens, tot wanhoop gedreven. Net als zij, heb ik veel tijd, energie en geld gestoken in workshops, lezingen en online programma’s. Continue op zoek naar iets wat me verder kon helpen.

Serieus, ook ik begreep er niets van. Hoewel ik niets anders deed dan voorheen kwamen er toch minder opdrachten binnen en daalde mijn omzet. In de nutteloze uren die ontstonden kwam er op Facebook een post voorbij die mijn aandacht trok. Nieuwsgierig bekeek ik haar website en de tekst was mij op het lijf geschreven. Bij interesse kon ik een mail sturen, waarmee ik ook kans maakte op een persoonlijk Skype gesprek met haar. Mijn hart maakte een sprongetje, ik wilde niets liever. Eindelijk iemand die mij verder ging helpen.

Wijsheid versus naïviteit

Een paar dagen later kreeg ik een mail terug. Jippie, ik was geselecteerd! Zo blij als een klein kind betaalde ik een dag later een paar duizend euro via Ideal en huppelend betrad ik haar online programma.

Later scrolde ik op social media met lichte argwaan door de kiekjes van tropische oorden waar zij, samen met haar gezin, genoot van een zorgeloos leven. Het moest mij herinneren aan de financiële onafhankelijkheid waarnaar ik op weg was.

Pas halverwege haar programma kreeg ik die klap in mijn gezicht. Toen kreeg ik in de gaten dat ik met nog, weet ik veel hoeveel anderen, in een soort fabriek was beland. Langzaam werden we richting de eenheidsworst afdeling getransporteerd. Geschrokken van mijn eigen naïviteit wist ik niet hoe snel ik die fabriek moest verlaten.

Een paar duizend euro armer en een flinke desillusie rijker, belandde ik bij mijn eigen Life coach op de stoel. Huilend vertelde ik wat er aan de hand was: “Ik snap er niks van. Ik wéét waar ik naar toe wil, maar het lukt me niet. Alsof ik door een raam kijk, maar er niet bij kan.” Die dag werkten we samen aan een van mijn onopgeloste, persoonlijke belemmeringen. Na een week begonnen de opdrachten weer binnen te druppelen en zag ik mijn omzet langzaam stijgen. I was back on track.

Voor jou

Het glazen plafond is een metafoor die wordt gebruikt om onzichtbare barrières te karakteriseren. Het is niet de vraag óf het glazen plafond bestaat, maar wannéér je ermee te maken krijgt. Als je het al bij jezelf herkent, moet je er ook nog iets mee willen doen. Als je ambitie hebt en je wilt iets bereiken in je leven en ondernemerschap, dan zal je steeds opnieuw je glazen plafond tegenkomen.

Blinde vlekken hebben we allemaal

Zoals je uit mijn ervaring kan opmaken ga je de oplossing nooit buiten jezelf vinden. Er is werkelijk niemand die jou tegenhoudt en er is geen workshop, lezing of programma die jouw glazen plafond kan doen oplossen. Dat kan je alleen zelf.

Wat deze dame op social media doet is natuurlijk een knap staaltje marketing. In al mijn wanhoop trapte ik er met open ogen in. Zonde van mijn geld. Harde lessen waar je als mens en ondernemer hopelijk iets van leert.

Het moge duidelijk zijn, er is maar één persoon die jou verder kan helpen en dat ben je zelf. Maar je kan het niet alleen. Om het simpele feit dat elk mens, dus ik ook, blinde vlekken heeft. Je hebt iemand nodig die het je kan laten zien en je helpt zaken op te lossen.

Na deze ervaring heb ik mezelf beloofd alleen nog maar te werken met mensen die ik vertrouw, die ik in de ogen kan kijken, die mij zijn of haar onverdeelde aandacht geeft, kennis deelt en inzet om mij verder te helpen. En natuurlijk betaal ik geld voor de tijd, kennis en energie van de ander. Daarmee investeer ik rechtstreeks in mezelf wat winst oplevert in mijn bedrijf.

Om nog even terug te komen op de vraag van deze ondernemer; ik heb geen kant en klaar antwoord. Je hoort mensen vaak zeggen: “je moet je agenda blokken, telefoon uitzetten en gewoon doen. Tuurlijk, allemaal wáár! Maar zij had tijd en haar agenda was al geblokt, dus als het zo simpel was dan had ze dat wel gedaan. Zó simpel laat een glazen plafond zich niet uit de weg ruimen?!

Het gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt!

Hoe vervelend het ook is, wees blij en verwelkom je ‘glazen plafond.’ Ga niet harder werken, maar sta er juist bij stil. Laat je niet verleiden door mooie praatjes en plaatjes, want ondernemen is niet altijd leuk. Het is bloed, zweet en tranen, hard werken en verdomde moeilijk. Alleen dan weet je dat je op de goede weg bent.

Dus als iets ‘te simpel en te mooi lijkt om waar te zijn,’ ga er dan maar vanuit dat er goede marketing achter zit. Je hebt niets aan algemene adviezen, maar je eigen antwoorden vinden is goud waard. Het is mijn werk om jou je blinde vlekken te laten zien en je persoonlijke belemmeringen te helpen oplossen. Daarbij werk ik ervaringsgericht, wat je wijsheid oplevert. Lees erover op mijn pagina methodieken.

Wil jij je ambitie waarmaken?

Vul dan hiernaast je gegevens in en ik neem contact met je op. In een kennismakingsgesprek kun je mij in de ogen kijken en bespreken we wat ik voor je kan betekenen. Alleen als het voor jou goed voelt, kan ik je helpen.

Gewoon doen! 😉

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Vrouw

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.