Lifecoach logo

Hoe lang denk jij het nog te kunnen negeren?

Weet je dat veel ondernemers zichzelf verwaarlozen? Veel te lang negeren zij signalen van onzekerheid, moe zijn, piekeren, slecht slapen, relatieperikelen of hommeles op de zaak. Voorkom dat je de hoogste prijs betaalt voor zakelijk succes.

We lopen nog maar net samen in het bos als hij zegt: “Mijn huiswerk heb ik niet gedaan hoor.” Als ik vraag naar de reden, zegt hij zichzelf er gewoon geen tijd voor te gunnen en zijn tijd liever aan werk en klanten te besteden.

Ik: Hoe zit het dan met het feit dat je nog steeds met klachten rondloopt?
Hij: Ja, dat is balen.
Ik: Is dat gunstig voor je klanten?
Hij: Nee, dat niet, maar het is toch ook míjn probleem?!
Ik: Als het jouw probleem is, waarom doe er dan niets aan?
Hij: Nou… zo’n vaart zal het niet lopen, denk ik.
Ik: Oh?! Maar je loopt nu toch al geruime tijd met deze klachten rond?
Hij: hummm…klopt!
Ik: Waarom doe je er dan niets aan?
Hij: Ehhhh…weet ik eigenlijk niet?!
Ik: Dus zo rond blijven lopen is wel oké volgens jou?
Hij: Ehhh…nou nee.
Ik: Hoe lang wil je nog wachten?
Hij: Geen idee…?
Ik: Nou ja, uiteindelijk kom je de ‘man met de hamer’ vanzelf wel tegen.
Hij: Is dat zo?!
Ik: Ja, als je zo doorgaat kom je ‘hem‘ vroeg of laat wel tegen.
Hij: [Spottend lachje] Nou ik denk dat ik tegen die tijd wel om die ‘man’ heen loop. Hoe ziet ‘hij’ eruit?

Ik sta stil en kijk hem aan…

Ik: Ik heb geen idee. Ik weet niet hoe ‘hij’ er bij jou uitziet. Ik weet ook niet of je ‘hem’ kan horen en ik weet ook niet wanneer je ‘hem’ ontmoet. Maar één ding weet ik zeker……áls je ‘hem’ tegenkomt is hij genadeloos.
Hij: Hmmm….
Ik: Maar joh, als jij denkt dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen en jij tegen die tijd de ‘man met de hamer’ wel omzeilt, vind ik het prima. Het maakt mij niet uit. Je hoeft niets te doen, maar dan houden mijn bemoeienissen op. Dan stop ik met mijn tijd investeren en zoek je het maar uit. Zeg het maar?
Hij: Ehhh…..ja, nou ja, dan moet het maar hè?!
Ik: Nee hoor, niets moet!
Hij: Maar ik wil natuurlijk wel van mijn klachten af.
Ik: Dan lijkt het mij wel handig als je eens wat gaat doen.
Hij: hmmmm…

Vanaf dat moment ontstaat er een opening, een kleine bereidheid om veranderingen door te voeren. Het enige wat nodig is, want met begrip voor zijn situatie bespreken we uitgebreid hoe en welke veranderingen hij kan doorvoeren. Steeds toetsend of het realistisch en haalbaar is. Als we de werkelijke uitvoering doornemen probeert hij nog met wat argumenten actie op de lange baan te schuiven. Maar ook dan laat ik hem zien waar dit toe zou leiden. Vervolgens zorg ik voor een stok achter de deur om vrijblijvendheid verder te beperken. Met resultaat.

Voor jou

Stop met jezelf te verwaarlozen! Lichamelijke klachten, onzekerheden, moe zijn of hommeles op de zaak voorkom je niet door straks actie te ondernemen, maar NU. Problemen, maar zéker ook wensdromen moet je serieus nemen. Je móet weten waar het over gaat. Want je kan nog zo stoer doen, je schouders ophalen, klanten voorrang geven of problemen weglachen, pas als jij doorkrijgt door welk gedrag jij jezelf en je gezondheid ondermijnt is verandering mogelijk. Verwacht ook niet dat ik jouw problemen oplos. Dat gaat niet gebeuren.

Als jij zo’n zelfde eigenwijze ondernemer bent en willens en wetens blijft vasthouden aan je gedachte dat ‘die klap van de hamer’ jou nooit zal overkomen, dan moet je het zelf weten. Maar ooit was ik ook zo stoer en dacht het allemaal wel alleen op te lossen. Dat heb ik jaren volgehouden, maar helaas bleek ‘het’ veel sterker met meer doorzettingsvermogen dan ik. ‘Het’ wint uiteindelijk altijd.

Heb je ‘het’ wel eens in de ogen gekeken? Of heb je ‘het’ toen niet opgemerkt of domweg genegeerd? Stom, want ‘het’ laat zich niet negeren. Uiteindelijk zorgt ‘het’ er wel voor dat je ‘het’ ziet en serieus neemt. Want áls ‘het’ eenmaal verschijnt in de vorm van een of andere crisissituatie; burn-out, faillissement, scheiding, ziekte of ongeval, heb je geen keuze meer. ‘Het’ sleept je mee, of je wil of niet. En geloof me, dan neem je ‘het’ wel serieus!

Wie is dan die ‘man met de hamer?’

Over het algemeen vind je de ‘man met de hamer’ niet letterlijk ergens buiten achter een boom. Dit spel speelt zich binnenin jezelf af. Je ervaart problemen omdat jouw Werkelijke Zelf gezien en gehoord wil worden. Wanneer je je Werkelijke Zelf blijft ontkennen zal ‘het’ er wel voor zorgen dat jouw ego onderuit gehaald wordt. Die clown op de afbeelding hierboven is niet de ‘man met de hamer,’ maar jouw ego waartegen je strijd.

Besef dat problemen niet uit de lucht vallen

Geef het roer van je leven en onderneming dus niet uit handen aan een of andere karikatuur. Jouw gedrag bepaalt hoe je leven en ondernemerschap eruit ziet en wat er gebeurd, niemand anders. Realiseer je goed dat problemen niet uit de lucht komen vallen, ze zijn het gevolg van jouw handelen of negeren. Zorg er dus voor dat jouw Zelf het tij keert wanneer problemen zich voordoen. Dat betekent je stoere gedrag met een korreltje zout nemen, je kop niet in het zand steken of problemen weglachen, maar bereid zijn om te leren en bij mij langskomen. Omdat ik inmiddels wel weet hoe je je ego op waarde schat en gebruikt waarvoor het bedoeld is.

Wordt het hoog tijd dat jouw Zelf de regie gaat pakken? Vul dan meteen hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft het je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Je kunt je reactie hieronder kwijt.

Happy Halloween

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Ondernemen, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.