Lifecoach logo

Hoe vastberaden ben jij?

Veel vrouwelijke ondernemers zijn, net als ik, gewend geraakt te voldoen aan verwachtingen van anderen. Maar word je er ook gelukkig van? Hoe vastberaden durf jij te kiezen voor je eigen geluk?

Vanochtend stond ze met oude schoenen en een warme jas voor mijn deur. Het is prachtig herfstweer en we besluiten er deze keer een wandelsessie van te maken. Eenmaal in het bos vertelt ze hoe onze gesprekken er al toe hebben geleid dat zij veel meer nadenkt over wat ze nou eigenlijk zelf wil. Een prachtige ontwikkeling, maar waarin ze nu ook steeds vaker struikelt ze over wat men vindt en wat hoort.

Verwachtingen van anderen

Al snel merk ik dat deze jonge ondernemer gevoelig is voor de verwachtingen van anderen. Vrienden trouwen of krijgen kinderen waarvan zij het geluk overduidelijk ingewreven krijgt. Ouders die gezien haar leeftijd terloops opmerken hoe leuk zij het grootouderschap zouden vinden. Familie die haar met opmerkingen haar single status aanrekenen, jaloerse blikken die haar links laten liggen, of ongezouten meningen die als advies in haar schoot worden geworpen. Tranen lopen over haar wangen als ze met trots vertelt, dat de gedachte dat zij binnenkort die nieuwe auto koopt, haar overeind houdt. Een aankoop waarvan haar moeder zegt: het is maar een auto hè?! Geconfronteerd met verwachtingen, kritische, jaloerse blikken, opmerkingen en meningen waarvan men verwacht dat ze zich aanpast. En dat doet ze dus ook. Gefrustreerd en onzeker laat zij situaties gedwongen over haar kant gaan, omdat het zo hoort.

Maakt het jou gelukkig?

Waar gaat het nou over, vraag ik haar? “Ik weet het oprecht niet, maar als ik diep in mijn hart kijk wil ik gewoon gelukkig zijn!” En dat is precies waar het over gaat. “Maar ja, wanneer ben je gelukkig, vraagt ze?” Ze is bang dat als ze NIET kiest voor wat de anderen zeggen, ze het geluk misloopt. Maar wat doe je met mensen die beweren dat je mond houden beter is voor iedereen? Of als iedereen lijkt te zeggen dat huisje, boompje, beestje gelukkig maakt? Zij betwijfelt of zij daar wel zo gelukkig van wordt. “Ik ben nog zo jong, loop rond met plenty ideeën en wil nog zoveel.” Vroeger dacht ze jong moeder te worden, maar haar leven is zo anders nu. Ze weet helemaal niet of ze kinderen wil en zo ja, wanneer?!

Inmiddels staan we op een open plek in het bos en vraag ik haar om zich heen te kijken. Meteen valt haar blik op een dood uitziende boom. Een kale boom opvallend tussen alle andere bomen. Als we daarmee de vertaalslag maken, ziet ze zichzelf overwoekerd door haar omgeving vol meningen en verwachtingen. Haar eerste reactie: “die boom hoort daar niet, die past niet in het plaatje van een bos.” Die boom moet er tussenuit, vindt ze. Het zou ergens anders geplant moeten worden, anders vervalt het tot brandhout.

“Wat heeft die boom nodig,” vraag ik haar? Ruimte, is het eerste wat ze zegt. Maar ook aandacht, geduld en liefde. Ruimte om zijn eigen plek in te kunnen nemen. Aandacht in de vorm van water en een goede voedingsbodem. Maar ook geduld om de wortels te laten groeien en liefde in de vorm van ontwikkeling om zichzelf te mogen zijn. “Ik mag dus ruimte innemen om de beste versie van mezelf te worden,” zegt ze.

Durf af te wijken van de massa

Zelf ziet ze nu ook wel in, dat als ze niets doet, ze zal vervallen tot brandhout. Haar eigen verwachting van een bos maakt dat deze boom niet in het plaatje past. Ze heeft zichzelf ook altijd als ‘anders’ beschouwd. Maar omdat de boom niet voldoet aan haar verwachtingen, is het daardoor minder bos?

Wat er overduidelijk aan haar boom ontbreekt is blad. Bladeren, die symbool staan voor communicatie, ontbreken. In plaats van aanpassen mag zij leren communiceren over haar eigen ideeën en invulling van haar leven en ondernemerschap. Niet op een verdedigende manier, maar letterlijk ruimte scheppend om in alle rust met aandacht en liefde te zoeken naar haar eigen ideeën en inzichten. Ondanks alle verwachtingen van anderen vastberaden handelen naar je eigen ideeën betekent geluk. In haar geval een nieuwe auto. Ze heeft keihard gewerkt om die aankoop mogelijk te maken. Natuurlijk gaat het niet om de auto, het staat symbool voor haar succes. Haar ‘kind’ om te bewonderen en trots op te zijn.

Voor jou

Verwachtingen van anderen kan je voelen. Door intonatie of non-verbale signalen wordt iets bedoeld wat niet met zoveel woorden wordt gezegd. Vaak worden we erdoor overrompeld, voelen ons aangevallen, ongemakkelijk en onzeker. In zo’n situatie zal ons oerbrein er altijd voor zorgen dat we handelen naar zelfbescherming. Toegeven aan dat oerbrein zorgt ervoor dat voldoen aan de verwachtingen de veiligste optie lijkt. Toch blijk je van aanpassen niet gelukkig te worden.

Verwachtingen voelen zónder te handelen naar je oerbrein vereist inzicht, zelfvertrouwen en vastberadenheid. Iets waar nog menig vrouwelijk ondernemer in mag groeien. Want hoeveel goeie ideeën sneuvelen omdat we bang zijn voor kritiek? Hoeveel stappen durven we niet te nemen omdat we bang zijn er alleen voor te staan? Hoeveel potentie laten we varen voor meningen van anderen? Succesvol ondernemerschap onderscheid zich door vastberadenheid, zonder jezelf af te laten leiden door de mensen om je heen.

Kom uit je vaste patronen

Doe vandaag eens iets om je oerbrein te dwingen iets nieuws, fris en onverwachts te doen. Wat gebeurt er als je bedenkt dat je dat daadwerkelijk zou doen? Waarschijnlijk voel je je al onzeker bij de gedachte. Voeg dan eens betekenis aan je daad toe. Waarom zou je het doen? Hoe voelt het nu? Voel hoe betekenis zwaarder weegt dan je gevoel van onzekerheid. Ik zou zeggen……doen!

Niets is vanzelfsprekend en niemand zegt dat het makkelijk is. Maar hé, ik heb het geleerd en mijn klanten leren het. En als wij het kunnen, kan jij het óók. Wil je weten wat zij hebben geleerd?

Hier vind je referenties. Om stevig in je schoenen te staan moet jij jezelf goed kennen, moet je lef hebben en willen groeien om je potentie waar te maken. Je bepaalt zelf de stappen die nodig zijn om je doel te bereiken en je zal het zelf moeten doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen, want ik help je. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op!

Life coaching is jezelf de beste versie van jezelf gunnen.
Wil je weten wat ik daarmee bedoel? Kijk dan hier!

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft het je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Je kunt je reactie hieronder kwijt.

Succes is een keuze.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Persoonlijk leiderschap, Succes, Zingeving

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.