Lifecoach logo

Hoeveel ruimte neem jij in?

Er zijn mensen die met hun aanwezigheid een complete ruimte weten te vullen en anderen die stil in een hoekje weggedrukt zitten. De ruimte die jij voor jezelf inneemt heeft impact op jezelf en anderen. Wat betekent dit voor jou en je organisatie?

Het gaat goed met haar. Ze is veel rustiger nu. Onze vorige sessie heeft veel voor haar gedaan. “Het lijkt alsof er nu echt een blokkade is opgelost, heerlijk voelt dat, zegt ze.” Terwijl ze blij vertelt over hoe het nu voor haar is, bemerkt ze óók dat er toch nog ‘iets’ in haar rond dwaalt. Een gevoel van ‘ja, maar….’ Alsof er iets op de loer ligt. Ze weet niet wat het is, maar een gevoel van ‘ja, nu gaat het goed, maar straks……’

Moeite met ruimte innemen

Omdat ik graag in het ‘het moment’ werk, stel ik voor om dat ‘iets’ even apart te nemen. Na haar goedkeuring pak ik een stoel en zet deze bij ons neer. Ik vraag of zij inderdaad het ‘iets’ is wat op de loer ligt? “Ja, dat klopt, zegt ze.” Nu we er de aandacht op vestigen kan ze het heel duidelijk voelen. Het is bang voor iets onverwachts. “Wat gek, ik moet ineens aan mijn vriendinnen denken, zegt ze.” Er komen ook emoties bij nu ze zich realiseert dat ze ‘het’ bij hen ook heeft. Als ze bij haar vriendinnen is, is ze er wel, maar niet helemaal. Ze communiceert en vraagt belangstellend naar hen, maar toch niet helemaal. Het lijkt erop dat ‘iets’ haar inhoudt.

Als we erop doorgaan en verder in zoemen, plopt haar zus op in haar gedachten. Met een lichte schok merkt zij dat ze de problemen van haar zus zó goed aanvoelt, dat het haar overweldigd en bij de keel grijpt. De tranen lopen over haar wangen nu ze doorheeft hoe overdonderd ze zich kan voelen bij andere mensen. Als ze een poosje voor zich uitstaart zie ik dat puzzelstukjes in elkaar gaan passen. “Dan zegt ze: ik zie nu dat ik het bij mijn zus heb, bij mijn vriendinnen en ook bij mijn opdrachtgever.” Hoewel ze ontzettend blij is met hem en het werk waarvoor hij haar inhuurt, kan hij soms zoveel negatieve energie uitdragen. Dat voelt ze door alle kantoormuren heen.

Ruimte innemen voor jezelf

‘Het’ zijn die onverwachte situaties en gevoelens van anderen waar ze van terugschrikt en waar ze door erover na te denken grip op probeert te krijgen. “Op zo’n moment kan ik niet anders dan me terugtrekken en wordt ik koud en hard, vertelt ze.” Dat wil ze eigenlijk helemaal niet, maar het gevoel is gewoon teveel. “Ik kan daardoor niet meer goed nadenken, zo’n gevoel houdt me teveel bezig, zegt ze.” Het belemmert haar in haar functioneren.

“Ik voel het al als ik voor zijn kantoordeur sta. Dan ‘weet’ ik gewoon hoe de vlag erbij hangt, zegt ze beslist.” Eigenlijk wil ze dan niet eens naar binnen. “Maar ja, dat kan natuurlijk niet, daar zou ik me ook weer schuldig over voelen, zegt ze.” Ze voelt zich verantwoordelijk voor de gevoelens van anderen, omdat ze weet hoe moeilijk het is. Zelf zal ze niet gauw tegen iemand zeggen dat iets moeilijk is of dat ze het zwaar heeft. Ze wil een ander niet opzadelen met zo’n verantwoordelijkheid.

Terwijl we verder kletsen vraag ik wat haar kan helpen in deze situatie? Ze ziet nu zelf ook wel in dat zij meer helderheid moet geven over hoe het voor haar is. “Hoezo zou een ander alle ruimte mogen innemen en de aandacht mogen opeisen en ik niet, zegt ze?” Deze onderkenning helpt al, maar dit benoemen zou haar nog meer helpen. “Zo kunnen anderen ook rekening met jou gaan houden, merk ik op.” “Ja, dat zou fijn zijn, constateert ze lachend.” “Het zou me zoveel rust en ruimte opleveren, waardoor ik me beter kan focussen en mijn werk veel beter kan doen.”

Ik geef haar nog wat tips wat haar kan helpen om beter met haar eigen gevoelens om te gaan.

Voor jou

Veel mensen voelen heel veel, anderen voelen weinig of zijn zich van gevoelens helemaal niet bewust. Er zijn mensen die hun gevoelens uiten, anderen niet. Kortom; zoveel mensen, zoveel gevoelens, zoveel manieren waarop we ermee omgaan.

Het is goed om je te beseffen dat je NIET verantwoordelijk bent voor het gedrag en de gevoelens van een ander. Een ander is ook niet verantwoordelijk voor die van jou. Als zaken niet gaan zoals jij zou willen en je wilt in gedrag of resultaat iets anders, dan is het belangrijk dat je naar jezelf kijkt. Je kan een ander niet veranderen, alleen de manier waarop jij met die ander omgaat.

Ruimte nemen en ruimte geven

In de relatie met anderen is het belangrijk dat je je ruimte inneemt. Dat begint bij je goed voelen. Dat betekent dus ook dat het oké is om iets NIET te doen. Als mijn klant zich niet goed genoeg voelt om het kantoor van haar opdrachtgever binnen te lopen, dan niet.

Zorg eerst goed voor jezelf. Neem even een koffie pauze of loop een rondje buiten. Meestal is dat voldoende om iets wel aan te gaan. Als je weinig ruimte inneemt, wat betekent dit dan voor jou en je organisatie? Wat gaat er veranderen als je WEL je ruimte in gaat nemen?

Als iemand heel nadrukkelijk aanwezig is, kun je in je eigen woorden proberen aan te geven hoe dit voor jou is. Bijvoorbeeld; ik vind het vervelend om je steeds te horen klagen over dit of dat. Kan ik je ergens bij helpen, waardoor het ophoudt?

Ruimte geven

Ben jij iemand die nadrukkelijk aanwezig kan zijn? Het is belangrijk om je te realiseren dat je energie en gedrag impact heeft op je omgeving. Ruimte geven betekent, bijvoorbeeld in gesprekken, jezelf minder op de voorgrond plaatsen en vragen naar de ander.

Zakelijk gezien kan het zijn dat je iets probeert te bewerkstelligen, maar dat niet van de grond komt. Kijk eens naar de reactie van de ander. Welke impact heb je? Is dit de impact die je wilt? Maak eens ruimte door wat je probeert te bereiken bespreekbaar te maken. Wat kan er dan veranderen?

Goed voor jezelf zorgen moet

Belangrijk! Je mag én moet handelen naar wat goed is voor jou, wat dat dan ook is. Veel mensen blijven geïrriteerd en gefrustreerd door het leven rennen en staan niet stil bij de impact ervan. In mijn praktijk zetten we bewust een situatie stil, zodat helder wordt wat er nou werkelijk aan de hand is. Zoals ook mijn klant heeft gemerkt, hebben veel vrouwen ‘verwerkingstijd’ nodig. Zie het als een computer die tijd nodig heeft om alle input te verwerken. Als gevoelens niet worden verwerkt, stapelen deze zich op, gaat het je steeds meer energie kosten en uiteindelijk brandt je op.

Je kan al beginnen met een dagelijks half uurtje updaten door gewoon te zitten. Niets doen, gewoon op de rand van je bed zitten, voor je uit staren en de dag doornemen. Net zo lang als goed voelt. Eerst zal de haast uit je systeem moeten, maar als je volhoudt zal je zien, je slaapt beter, je voelt je beter en je functioneert beter.

Wil je meer ruimte en meer impact?

Wil je meer ruimte en/of meer impact? Graag help ik je aan inzichten en help je gevoelens interpreteren en verwerken. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Tot dan!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Communicatie

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.