Lifecoach logo

(ver)oordelen? Ik?

Ondernemen valt of staat met doen. Jezelf stretchen in de juiste richting. Maar jouw manier van denken kan je flink in de weg zitten. Zo beïnvloed jij je gedachten positief en bouw je effectief aan je ondernemerschap.

Life coaching out door

Tijdens een van onze wandelingen lopen we met prachtig weer in de duinen. Ze baalt. Er komt te weinig uit haar handen. Op de een of andere manier komt ze de afspraken die zij met zichzelf maakt gewoonweg niet na. ’s Morgens blijft ze te lang liggen, schuift dingen voor zich uit om vervolgens aan het einde van de dag te concluderen dat ze wéér niets zinnigs heeft gedaan. Boos op zichzelf, ontbreekt het haar aan energie en blijft gevangen in hetzelfde patroon.

Dit moet anders, vindt ze. Op het pad, slingerend tussen de duinen, vraag ik haar: “Nu je dit zo vertelt, zie je jouw situatie weerspiegelt in deze omgeving?” Ze kijkt om zich heen en herkent haar mindmap, die zij eerder van haar onderneming maakte. Zij staat in het midden en de verschillende duintoppen staan symbool voor de opleidingen die zij heeft gevolgd en de technieken die zij heeft geleerd. De ene top is hoger en begroeit, de ander vormt zich in de tijd.

Lopend van de ene naar de andere, merkt ze dat zij berusting vindt. Het voelt goed om deze kennis paraat te hebben en daarmee haar klanten te bedienen. Als ze terugkijkt naar het pad waar wij vandaan komen, voelt het goed. Zij en haar onderneming hebben zich ontwikkelt tot wat het nu is. Gekenmerkt door pieken en dalen, maar dat geeft niet. Waar ze nu staat voelt goed.

(Ver)oordeling

Als ik haar vraag naar het pad te kijken wat de toekomst symboliseert, zegt ze: “Oh, nou die kant vind ik niks aan hoor! Weer allemaal pieken en dalen, het ziet er grijs en grauw uit. Nee, die kant wil ik niet op.” Na een korte stilte vraag ik haar of ze wel eens oordeelt? “Nee”, zegt ze. “Oordelen doe ik niet, ik vind mijzelf ruimdenkend en probeer mensen altijd in hun waarde te laten.” Ze heeft het nog niet gezegd, of ik zie haar schrikken: “Oeps…. Ruimdenkend ja, voor anderen, maar voor mijzelf oordeel ik blijkbaar maar al te hard.”

Uitgebreid bespreken we de gedachten die haar veroordelen, wat dit met haar doet en hoe dit haar belemmerd. We ruimen deze negativiteit op en lopen door. Verrast ervaart ze dat het helemaal niet vervelend is om dit nieuwe, onbekende pad te volgen. Het voelt spannend, maar ook nieuw en uitdagend. Deze positieve gedachten geven haar nieuwe energie en helpen haar doel te bereiken en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Voor jou

Die onvoorspelbaarheid maakt in mijn ogen het ondernemen zo boeiend. Je weet nooit voor welke uitdagingen je komt te staan. Daarbij heb je zelf in de hand hoe je ermee omgaat en wat je ermee doet. En we hebben allemaal zo’n stemmetje die ons veroordeelt om wie we zijn, wat we doen of juist niet doen. Deze (ver)oordelingen kunnen je dan ook enorm belemmeren in je leven en ondernemerschap. Waar het om gaat is dat ook jij jouw signalen leert herkennen, waardoor je controle over je eigen gedachten krijgt. Het levert je ruimte in je hoofd, rust, flexibiliteit en focus op, waarmee je doelstellingen overeind blijven en je verder komt.

Beïnvloeden van gedachten

Heb jij ook het gevoel gevangen te zitten in een patroon? Maar wil jij wel effectief bouwen aan je ondernemerschap? Dat doe je zo:

  • Ga rustig zitten en maak je hoofd leeg door een paar keer diep in en uit te ademen.
  • Voel in je lijf waar spanning zit. Ga eens na waar dat door komt en word je bewust van wat je tegen jezelf zegt. Door hier bij stil te staan, krijgt je zicht op je gedachten en voel je hoe deze je huidige situatie beïnvloeden.
  • Wat kan jij hiervan leren?
  • Beschrijf je doel en hoe het zou zijn als je dat bereikt hebt.
  • Nu jij weet wat je de volgende keer anders, beter, wel of niet gaat doen, blijft je doel overeind en ga je met nieuwe energie ondernemen.

Ik help je groeien en doen!

Met mijn coaching investeer je in jezelf en je ondernemerschap. Onze gesprekken leveren je altijd inzichten en concrete handvatten op. Ook jouw leven en onderneming is een proces waarin je continue moet ontwikkelen om te voorkomen dat je jezelf tegenwerkt. Ik help je groeien en doen! Ervaar en oordeel zelf wat mijn coaching jou oplevert. Stuur mij je gegevens en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Vind je dit blog waardevol? Ken jij anderen die je er een plezier mee kan doen? Voel je vrij om te delen.

Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Communicatie, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.