Lifecoach logo

Waarom jij niet wilt veranderen

In deze periode wordt er van ons gevraagd dat we ons aanpassen, oplossingen bedenken en nieuwe dingen uitproberen. Terwijl we eigenlijk niets liever willen dan dat het gewoon blijft zoals het was. Toch?! Jouw weerstand heeft een reden.

Nu de wereld op zijn kop staat en alles anders gaat, worden we ongevraagd geconfronteerd met zaken die we niet kennen en ook niet willen. De één krijgt er energie van, voor de meesten is zo’n confrontatie een stuk lastiger.

Weerstand belemmert je aanpassingsvermogen

Veel mensen voelen weerstand alleen al bij het idee om digitaal te moeten, of bij de gedachte dat zij in tijden van lijden geld voor hun product of dienst moeten vragen. Hoe zichtbaar en onderscheidend moeten zij zijn nu ineens iedereen online is? Deze hele Corona crisis brengt je in een lastig parket en het hinken op die verschillende gedachten houden je voortdurend bezig.

Weerstand is van alle tijden, maar wordt in deze Corona tijd extra uitvergroot. De onderwerpen die weerstand kunnen oproepen zijn eindeloos.

Dit doet weerstand met je:

  • Je besluit resoluut dat je het niet wilt, punt.
  • Je vindt er van alles van en daarom heb je gelijk.
  • Je wilt er ook niets over lezen of zien. Je negeert het onderwerp of de persoon.
  • Je reageert fel en geïrriteerd als iemand er in je omgeving over begint.
  • Je vindt dat anderen schuld hebben en daarom doe je er niets mee.
  • Je redeneert met “ja, maar…..” en komt dan met allerlei excuses.
  • Je ontwijkt het onderwerp of de persoon.

Dit moet je weten over weerstand

Met weerstand bescherm en verdedig je iets wat heel belangrijk voor je is. Het zijn jouw belangen, verlangens, gedachtengoed, waarden of interesses die in het geding komen. Weerstand heeft daarom een hele belangrijke functie die je niet mag onderschatten.

Weerstand is positief, ondanks dat het niet fijn voelt. Dat het niet fijn voelt komt omdat je ‘nee’ zegt, terwijl er vanbinnen een ‘ja’ onder schuilt. Als een onderwerp of een persoon weerstand en dus een ‘nee’ bij je oproept, wordt er vanbinnen getornd aan jouw bescherming.

Een naar gevoel, want ‘ja zeggen’ zou verandering betekenen en verandering is vaak moeilijk. Weerstand triggert je in een onontwikkeld deel van jezelf, dat ‘ja’ wil zeggen, maar niet weet hoe?

Durf jij te kijken naar je weerstand?

Aan de ene kant wil je jouw belangen, verlangens, gedachtegoed en waarden beschermen en verdedigen, maar aan de andere kant wil je ook groeien, meer omzet, fijne relaties, serieus genomen worden en flexibel mee kunnen bewegen in een veranderende wereld.

Dat is ook nodig, want als jij niets doet blijf één ding als een paal boven water staan; niets blijft hetzelfde. Nu niet, nooit niet.

Voor jou

Iedereen ken wel het gevoel van weerstand. Je wilt eigenlijk helemaal niet veranderen of dat het anders wordt. Maar ja, ook als je er niet om vraagt wordt je geconfronteerd met zaken die om verandering vragen. Het is aan jou wat je ermee doet.

Blijf je stug vasthouden aan wat ooit was? Of wil je met meer grip op jezelf en je gedachten flexibel meebewegen in onze altijd veranderende wereld? Let wel, mét behoud van jouw belangen, verlangens, gedachtengoed, waarden en interesses. Het is niet voor niets zo belangrijk voor je.

Wees eens eerlijk naar jezelf; hoezo voel je die weerstand? Wat doet het onderwerp of deze persoon met je? Wat zegt het over jou? Waar zou jij in willen groeien?

Als je in contact bent met alles wat in je leeft, bevrijdt van alle weerstand, kan je jouw uniciteit en jouw kwaliteiten tot uiting brengen in je leven en in je werk. Stel het je eens voor, hoe mooi zou dat zijn?

Voorbij je weerstand

Wil jij verder komen en voorbij je weerstand leven en werken? Met deze techniek nodig ik je uit om in een veilige setting jouw weerstand te onderzoeken. Het zorgt voor een heldere kijk op jezelf en jouw situatie. Soms een ontroerende, maar bovenal een plezierige en inspirerende ontmoeting met jezelf.

Laat hier je gegevens achter en ik neem contact met je op. Mijn praktijk is up to date en ingericht volgens de RIVM maatregelen.

Gun jij een vriend of vriendin, collega of mede-ondernemer om voorbij zijn of haar weerstand te leven en werken? Voel je vrij om mijn blog door te sturen. Hij of zij zal je dankbaar zijn.

Stay healthy, stay positive!

Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.