Lifecoach logo

Waarom vrouwen stoppen met geloven in zichzelf

Veel vrouwen twijfelen. Over zichzelf, over hun ondernemerschap, over relaties. Hoe goed zij hun best ook doen, de ander begrijpt haar niet, of denkt er anders over. Communicatie mondt vaak uit in kritiek of steken onder water. Wat doen vrouwen verkeerd?

Laat ik beginnen met je ervan te doordringen dat onze huidige maatschappij is gebaseerd op logica, verstand en doelgerichtheid. In onze snelle cultuur zijn logica en wetenschap de pijlers van succes. Omdat dit al decennia de norm is hebben de meeste vrouwen, net als ik, geleerd deze hard skills te ontwikkelen en hoog te waarderen.

Hard skills versus soft skills

Mannen, die van nature doel- en oplossingsgericht zijn, hebben door deze waardering vaak een groot ego aangemeten gekregen of ontwikkelt. Velen gedragen zich als degene die het allemaal weet en snapt. Stoer gedrag met vaak de lachers op hun hand, weten zij anderen te imponeren met hun communicatie en materialisme. En staan daarmee graag in de picture.

Wij vrouwen zijn van nature breed georiënteerd, gevoelig, intuïtief en houden rekening met anderen. Deze soft skills, die met name aan vrouwen worden toebedeeld, zijn in onze cultuur ondergewaardeerd en dus ook bij veel vrouwen én mannen onderontwikkeld gebleven. Wie kent deze Overheidsslogan niet? ‘Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.’ Zelfs de overheid promootte vrouwen hun kennis te vergroten.

Hard skills zijn belangrijk en waardevol, maar als hard skills de aandacht krijgen en gewaardeerd worden, blijven automatisch de soft skills ondergeschikt en ondergewaardeerd.

Wat doen vrouwen én mannen verkeerd?

Inmiddels zijn we er allemaal wel van doordrongen dat vrouwen niet minder zijn dan mannen. Maar wat vrouwen ‘verkeerd’ doen, is dat zij werken en ondernemen vanuit hun hard skills, als ware zij ‘gelijk’ aan mannen. Dáár gaat het mis.

Vrouwen zijn niet gelijk aan mannen. Natuurlijk zijn we wel gelijkwaardig. Dat is een gróót verschil. Over het algemeen hebben zowel mannen als vrouwen met het aanleren van hard skills hun gevoelens en emoties niet leren gebruiken en al helemaal niet leren waarderen.

Vrouwen die niet hebben geleerd om te gaan met hun soft skills raken daardoor makkelijk overspoeld en missen houvast. Dan kan het lastig zijn een bedrijf goed vorm te geven.

Mannen die niet hebben geleerd om te gaan met hun soft skills lopen zichzelf voorbij in het hoog houden van hun ego. Het maakt mannen onzeker onder het masker van bravoure, wat vaak pijnlijk duidelijk wordt door het missen van aansluiting in vrouwelijke relaties.

Voor jou

Het was voor mij een big eyeopener toen ik leerde inzien dat ik de mannelijke ego’s om mij heen veel teveel credits gaf. In mijn ontwikkeling bouwde ik aan mijn soft skills en daarmee aan een sterk ego. Toen ik genoeg zelfvertrouwen voelde, had ik ‘de waarheid’ van de ander niet meer nodig en stopte ik met twijfelen aan mijzelf. Vanaf dat moment veranderde alles, zowel zakelijk als privé.

Bij veel vrouwen die ik in mijn praktijk ontmoet ontbreekt het aan inzicht in hun gevoelens en emoties en het kunnen verwoorden ervan. Dit werkt twijfelen in de hand. Als je het zelf niet weet, logischerwijs geloof je dan eerder en meer in de sterkere ego’s om je heen.

Als je ego afbrokkelt

Hoe langer je dit blijft doen, hoe meer jouw ego zal afbrokkelen tot je niet meer in jezelf gelooft en er niets meer van je overblijft. Er is niemand die je ziet, hoort of serieus neemt.

Toen ik mijzelf ontwikkelde, leerde ik inzien dat mannelijk gedrag vaak een spel is dat wordt gespeeld om op die apenrots te zitten. Dat levert namelijk aanzien en dus klanten en omzet op.

Mannen die hun soft skills leren gebruiken helpen hen vanaf die apenrots meer impact en invloed te verkrijgen zowel binnen- als buiten hun organisatie, like ‘The Boss.’

Vrouwen die hun soft skills leren gebruiken hebben meer impact en invloed zowel binnen- als buiten hun organisatie en zijn de drijvende kracht, like ‘The Real Boss.’

Vanzelfsprekend komt het omgekeerde óók voor. Vrouwen als The Boss en mannen als The Real Boss.

Bouwen aan een sterk ego?

Jezelf zijn met een sterk ego zorgt ervoor dat je een krachtig persoon bent, die weet wat zij wil en die de juiste keuzes maakt.

Wil jij werken aan een sterk ego en je soft skills leren gebruiken? Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Heb je vragen of wil je reageren naar aanleiding van dit blog? Mail mij en ik geef je er graag antwoord op. Ken je iemand voor wie dit blog interessant kan zijn? Voel je vrij om het te delen in je netwerk.

Be The Real Boss
Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.