Lifecoach logo

Wil jij meer lef?

Veel mensen zouden graag, net als ik vroeger, meer lef willen hebben. Logisch, want met meer lef zijn veel problemen verleden tijd. Lukt het je niet om doelen te bereiken? Dit is waar het aan ontbreekt.

(Liever luisteren? Klik hier voor de podcast)

Laat ik beginnen met de vraag; Wat is lef eigenlijk?

De definitie van lef is: eigenschap dat je iets durft. Synoniemen: moed, durf, bravoure. Hij is nergens bang voor, hij heeft veel lef.

Er valt onderscheid te maken in morele-, mentale- en fysieke lef, maar het één staat niet los van het ander.

Morele lef

In mijn vroegere rol als directeur van een reclamebureau had ik veel lef. Als het erop aankwam, was ik er en deed ik het. Hoe spannend ik het ook vond, ik ging achter die brutale debiteur aan, simpelweg omdat ervoor gewerkt was. Daarnaast trok ik alle trucs uit de kast om ervoor te zorgen dat wij net genoeg liquiditeit hadden om onze medewerkers een salaris uit te keren, omdat zíj het hadden verdiend. We toonden lef door de zoveelste zakelijke ‘brand’ te blussen of door ons recht te bevechten in de rechtszaal.

Morele lef tonen betekent in de praktijk dingen doen die je anders niet gedaan zou hebben. Je toont lef voor morele waarden zoals bijvoorbeeld rechtvaardigheid.

Mentale lef

Bij het tonen van mentale lef wil je het bijvoorbeeld ‘anders’ doen dan anderen. Als iedereen rechtsaf gaat en men adviseert jou hetzelfde te doen, dan toon jij mentale lef door juist voor linksaf te kiezen. Door mentale lef te tonen hou je vast aan jouw waarden en jouw geloof in jezelf en waar jij voor staat.

Fysieke lef

Fysieke lef toont de held door in het water te springen en een slachtoffer te redden. Fysieke lef toon je door je tegen Corona te laten vaccineren of door dat juist niet te doen. Het is een kwestie van welk perspectief je kiest.

Lef gaat altijd gepaard met spanning, een gevoel van angst. Heel veel mensen herkennen dit gevoel niet als lef, maar laten zich door de angst leiden. Niet gek dus dat het hen ontbreekt aan lef.
Juist deze spanning geeft jou het zetje richting je verlangen of waardoor je ervoor kiest in dezelfde situatie te blijven.

Lef gaat over het overwinnen van dat gevoel. Of het nu om morele-, mentale-, of fysieke lef gaat, lef is nodig om van een ongewenste- naar een gewenste situatie te komen. Het maakt je alert, zodat je weet wat je doet en tot meer dan normaal in staat bent.

Angst is een slechte raadgever

Zeker in deze Coronatijd doet de overheid, de media en een bange omgeving er nog een schepje bovenop. Mensen worden meer dan normaal geconfronteerd met spanning en angst. Met grote gevolgen voor ons welzijn.

Waar de één zich laat tegenhouden, zijn anderen het juist zat om zich door de heersende angst te laten leiden. Steeds meer mensen ‘ontwaken’ en besluiten hun leven in eigen hand te nemen.

Om van de ene naar de andere situatie te komen is lef nodig. Als er geen verlangen of noodzaak is, is er ook geen lef. Succesvolle ondernemers weten dit als geen ander en gebruiken dit in hun zakelijk voordeel.

Laat je nooit leiden door angst

Het lef waar ik vroeger zakelijk op teerde, ontbrak totáál op privé vlak. Van mijn morele lef werd vooral een ander beter, mijzelf kostte het veel energie. Zelf vond ik helemaal niet dat ik iets verdiende, dat ik ergens recht op had of dat ik het met mijn mening wel eens bij het rechte eind zou kunnen hebben.

Het was mijn gebrek aan mentale lef waardoor ik mijn stem niet durfde te gebruiken, waardoor ik altijd twijfelde aan mijn capaciteiten, ik een ander eerder en meer geloofde dan mijzelf en mij gemakkelijk liet overrulen. Daarmee hield ik mijzelf klein.

Het zorgde er ook voor dat het in mijn relatie niet lekker liep, waardoor het zowel thuis als op de zaak niet ging zoals ik het wilde. Waar dit toe leidde lees je in mijn ebook.

Het was Lifecoaching, waardoor ik mentale lef ontwikkelde. Ik leerde dat als ik mij op persoonlijk- en zakelijk vlak ontspannen, geïnspireerd, succesvol en in controle wilde voelen, ik de confrontatie met tegenslag, onzekerheid en angst in mezelf aan moest gaan én leerde dat doorstaan.

Zo krijg je meer lef!

Oefening

Pak pen en papier en beantwoord de volgende vragen:

  • Hoe voel jij je in je huidige leven en geef dit een cijfer tussen de 0 (= zeer slecht) en (10 = uitstekend).
  • Wat speelt er waardoor je dit cijfer kiest?
  • Hoe lang speelt dit al?
  • Wat is het effect daarvan voor jouw leven op korte termijn?
  • Welke gevolgen heeft dit op langere termijn?
  • Stel dat je morgenochtend wakker wordt en je kan jouw leven een 9 of een 10 geven, wat is er dan verandert?
  • Wat is daarvan het effect op lange termijn?

Voel je nu het verschil? Hoe groot is jouw verlangen of is er misschien noodzaak om lef te tonen?

Hoe groter het spanningsveld, hoe groter de noodzaak om er ook daadwerkelijk iets mee te doen. Angst is een slechte raadgever, richt je dus niet op de angst, maar op je verlangen en stop met jezelf klein houden. Daar is niemand bij gebaat.

Van dromen, naar durven doen

Heb je een doel, maar lukt het maar niet om het te bereiken? Loopt het in je gezin of relatie niet lekker of gaan zakelijk de dingen niet zoals je zou willen? Grote kans dat ook jij jezelf beperkt en klein houdt door een gebrek aan lef.

Zoals mijn Life coaches mij hebben geholpen die stappen te nemen, helpen wij nu jou stap voor stap mentale lef ontwikkelen en te kiezen voor jouw verlangen. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Is Breda meer bij jou in de buurt, mail Dagmar.

Toon lef door dit niet langer uit te stellen en plan meteen een halfuurtje in mijn agenda. Samen bespreken wij waaraan jij wilt werken.

Gevoelens en emoties horen bij het leven, dus wen er maar aan!

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Bewustwording, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.