Lifecoach logo

Wil jij succes? Play the right game

Natuurlijk wil jij in 2015 succesvol leven en ondernemen. Maar weet je ook hoe? Zorg dat je deze tools in huis hebt en ga voor de winst!

Als het om ondernemen gaat zitten veel ondernemers toch nog op een eilandje. Op de voor ons bekende manier strijden wij allemaal om hetzelfde; we willen winnen! Hoe zit dat eigenlijk met winnen of verliezen?

Winnen of verliezen

In mijn blog van juni schreef ik over ons Nederlands elftal en laat ik eerlijk zijn, bij voetbal is de competitie van winnen of verliezen zéér welkom. Anders is er natuurlijk niks aan. Maar ook binnen zo’n voetbalteam zal elke individuele speler zijn kwaliteiten moeten kennen en er naar moeten handelen om het verschil te kunnen maken. Zo is het ook met ondernemen. Wanneer jij concurrentie voelt, welke persoonlijke- en of groepskwaliteiten zorgen er dan voor dat jij een verschil maakt ten opzichte van die ander? Laat dit gevoel jou die schop onder je kont geven om te bereiken wat je wilt bereiken. Dit betekent dat je vanuit een ander perspectief zal moeten denken en handelen dan je concurrent. Je zal jouw specifieke kwaliteiten moeten benadrukken om het verschil te maken.

Oude overtuigingen

Maar net als bij een potje voetbal gaan we in ons leven en ondernemerschap maar al te vaak uit van winnen óf verliezen. Ben jij bang om te verliezen? Ja, natuurlijk! Als de één wint, verliest de ander. En verliezen voelt niet goed. Helaas zorgt deze angst er vaak voor dat we allerlei dingen zeggen en doen waarmee wij proberen in het voordeel te komen. We gaan de strijd aan. Of het nou de concurrent is, die vervelende zakenrelatie, je partner, je puber of je buurvrouw, op de een of andere manier ga je de strijd aan. Soms letterlijk door ruzie te maken of een ‘lik op stuk’ email te sturen, maar de strijd aangaan kan ook in gedachten. Diezelfde angst kan je ook verlammen of laten vluchten, omdat je denkt dat de ander gaat verliezen en je niet weet hoe je dat in het vat moet gieten. Het is allemaal dezelfde overtuiging waarbij je denkt in termen van winnen óf verliezen.

Win – Win

De spelregels anno 2015 veranderen en waar het in deze tijd werkelijk om gaat is het loslaten van die oude overtuigingen en zoeken naar wederzijds voordeel. Play the right game en denk in termen van samen. Ik weet het, in de praktijk blijkt dat best lastig. Om in win-win situaties te kunnen geloven, gaat het allereerst om integriteit; eerlijkheid en oprechtheid waarbij je moet kunnen vasthouden aan je eigen gevoel, waarden en commitments. Daarnaast is een bepaalde volwassenheid belangrijk. Dat betekent de moed hebben om je ideeën en gevoelens te uiten en ondertussen rekening te houden met de ideeën en gevoelens van de ander.

1 + 1 = 3

Voor mij persoonlijk heeft SAMEN het afgelopen jaar zoveel meer gebracht dan ik had kunnen vermoeden. Privé begon mijn jaar met het overlijden van mijn schoonzus. Mijn broer die achterbleef met twee pubers bracht veel verdriet en verandering met zich mee, maar dit heeft, ook voor ons, voor de nodige groei en ontwikkeling gezorgd. Wat in deze bijzondere periode steeds weer de key-factor bleek is SAMEN. Samen huilen, samen lachen, het verbindt. Vol trots zie ik hoe mijn broer samen met zijn jonge gezin zich ontwikkelt door naar elkaar te luisteren, durven op te komen voor eigen belangen, de moed hebben om in gesprek te blijven en te handelen in het belang van beiden. Hoe moeilijk situaties soms ook waren en nog zijn, er zijn geen verliezers, alleen maar winnaars.

Ook zakelijk kijk ik terug op een succesvol jaar. SAMEN met mijn klanten hebben we hard gewerkt en mooie doelstellingen bereikt. En natuurlijk de SAMENwerking met Daisy en alle andere vrouwelijke ondernemers in ons boek Succes Ontmaskert… Een samenwerking met alleen winnaars.

Voor jou

Stephen Covey schreef erover in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’, om vanuit win-win situaties te kunnen denken, moet je ervan overtuigd zijn dat er genoeg is voor iedereen. Het gaat om het hebben van moed, mededogen, zelfvertrouwen en empathie. Steeds als je je oude overtuiging voelt, bedenk dan: Wat kan ik doen om van deze situatie een win-win situatie te maken? Je zal merken dat je oude angst om te verliezen verdwijnt en plaatsmaakt voor een geweldig gevoel van overwinning. En handelen vanuit die euforie is vele malen overtuigender dan handelen vanuit angst.

Samen in 2015

Waarmee kan ik jou helpen in 2015? Laat het mij weten door gebruik te maken van het veld hieronder. Volgende keer schrijf ik mijn blog graag speciaal voor jou. Is dit een onderwerp waarover je graag verder wilt praten? Mail mij je gegevens of bel mij voor het maken van afspraak. Ervaar zelf de winst die een personal life coach jou oplevert.

Ik wens je hele fijne feestdagen SAMEN met iedereen die je lief is, veel inspirerende SAMENwerkingen en ik kijk uit naar het vervolg van onze SAMENwerking in 2015.

Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Ambitie, Ondernemen, Succes

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.