Elk mens krijgt te maken met conflicten. Een situatie waarin boosheid, kritiek of opmerking je van je stuk brengt. Wat doe jij? Schiet je in de stress en verzin je uitvluchten, val je stil of word je zelf boos? In al deze gevallen ben je conflict vermijdend.

Daar staat ze, als aan de grond genageld. Onafgebroken kijkend in de ogen van de vrouw. Diep verontwaardigd, want juist zíj had haar moeten beschermen. Als bekende in deze kamer realiseert ze zich dat de man des huizes en een klein meisje zich in de ruimte ernaast bevinden. Ze weet dat ze het meisje uit zijn handen moet bevrijden. Maar die ogen. Geruisloos dwingen deze haar te blijven staan. Angst en onmacht druppelen als tranen op de grond.

Ondersteunend moedig ik haar aan zichzelf te herpakken en die bevroren toestand te doorbreken. Nog steeds in die ogen kijkend beweegt ze zich schoorvoetend richting de naastgelegen ruimte. Dan wend ze haar blik af en ziet het vijfjarige meisje roerloos de handelingen ondergaan. Zonder twijfel pakt ze haar handjes en trekt haar dicht tegen zich aan. De man verbaast achterlatend terwijl ze samen de dwingende ogen opnieuw passeren om het huis te verlaten. Daar zijn ze veilig. Als het kleine meisje haar even later gelaten en met lege ogen aankijkt, voelt ze een enorme spijt opwellen. Spijt dat het niet eerder is gelukt haar te bevrijden. Ze pakt het kleine gezichtje tussen haar handen, kijkt haar door tranen aan en zegt vol liefde dat het voorbij is. Vermoeid legt het meisje haar hoofdje tegen haar aan en zucht. Eindelijk!

Oude pijn oud gedrag

Na onze reeks van gesprekken vormt het uitgangspunt van deze sessie de relatie met haar zus. Steeds weer monden hun gesprekken uit in conflicten. Ze wil graag een betere verstandhouding, maar iets lijkt tussen hen in te staan. Daarnaast vertelt ze in een zakelijke situatie geconfronteerd te zijn met een kritische uitlating wat haar uit het veld deed slaan. Ook dat vindt ze heel vervelend en weerhoudt haar haar eigen koers te varen.

Samen gaan we aan de slag en in deze oefening wordt duidelijk welke pijn en welk gedrag eraan ten grondslag ligt. Als ze deze keer als volwassene tegenover haar belagers staat ervaart ze wat ze als kind moest doorstaan. Ze was pas vijf jaar en niet bij machte weerstand te bieden tegenover twee volwassenen. Nu, inmiddels volgroeid, is ze wel in staat zichzelf uit die situatie te redden. Het doorvoelen en doorbreken van dit oude ‘ogenpatroon’ bevrijdt haar ervan. Oude pijn kan nu langzaam helen en transformeren. Met als gevolg dat ze in haar relatie met haar zus anders reageert en conflicten geen voedingsbodem meer vinden. Ook zakelijk hebben conflicten minder vat op haar zodat ze dichtbij zichzelf kan blijven. Dat resulteert in oplossingsgericht handelen bij boze blikken of een confrontatie.

Voor jou

Over het algemeen vindt niemand conflicten leuk. Daarom proberen we dit zoveel mogelijk te vermijden. Toch kan een conflict je ook iets opleveren. Want waar het schuurt kan het gaan glimmen. Dus zeker als ondernemer kan een conflict nieuwe inzichten en dus kansen betekenen. Maar zoals de coachsessie hierboven al beschrijft handelen we vaak onbewust en vanuit oude pijn. Om kansen te bewerkstelligen is meer nodig.

Zoals mijn klant natuurlijk weet wat zij heeft meegemaakt, was het ‘ogenpatroon’ nieuw voor haar. Alleen mentaal weten wat er vroeger is gebeurd geeft nog geen oplossing. Dat komt omdat we ook fysieke-, sociaal emotionele- en spirituele componenten hebben. Waarbij spiritualiteit niets anders is dan de relatie tussen wat gedacht, gevoeld, geweten en ervaren wordt. Daarom zoeken we daar en kiezen niet voor de weg van de minste weerstand.

Als ondernemer je conflicten constructief kunnen handelen levert je veel voordelen op. Je zal minder snel uit het veld geslagen zijn, waardoor je de situatie sowieso beter onder controle hebt. Daarnaast leer ik je situaties in een breder perspectief te zien en op een goede manier communiceren. Het helpt je om het conflict als kans aan te grijpen en vanuit mogelijkheden te denken en te handelen. Wil jij confrontaties aan kunnen gaan? Vul je gegevens hier in en ik neem contact met je op voor een kosteloos kennismakingsgesprek.

Ken jij iemand voor wie mijn blog interessant zou kunnen zijn? Deel dit artikel met je netwerk door op de Tweet en Facebook Share knoppen te klikken. Heeft het je geïnspireerd en wil je reageren? Leuk! Je kunt je reactie hieronder kwijt.

Supercharge yourself

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik mijn ervaringen en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Communicatie, Relaties

Voor succesvol leven en werken.