Lifecoach logo

De waarheid over balans

Balans. Het evenwicht waar we allemaal naar zoeken. Maar weet jij dat je zoektocht een luchtkasteel is? Als jij balans wil ervaren, streef dan naar iets anders…

Vaak hoor ik mensen zuchten over het feit dat ze geen balans ervaren in hun leven en ondernemerschap. Het lijkt erop dat alles in evenwicht moet zijn, anders doe je iets niet goed. In zulke gesprekken ontkracht ik meteen de illusie dat je bij balans moet denken in termen van 50/50. Het is gewoon niet haalbaar. Om het simpele feit dat als je aandacht besteed aan het ene, je geen aandacht kan geven aan het andere. Zo simpel is het. En laten we eerlijk zijn, succes vind je daar al helemáál niet.

De waarheid

Door de geschiedenis heen hebben wij een rol als onafhankelijke vrouw, ondernemer, moeder, partner, directeur, dochter en zus nagejaagd. Logischerwijs kregen we daarmee heel veel zaken op ons bordje. Uit alle macht proberen we al die ballen hoog te houden. Het is dan ook niet gek dat er zoveel mensen burn-out raken en zuchten; ik zou wel wat vaker dit of dat, maar hoe? En dat is nou precies het probleem. We verdelen onze energie en aandacht, waardoor we uiteindelijk op alle gebieden matig presteren. Is dat wat je wil?

We verlangen naar evenwicht. Logisch. Genoeg tijd hebben voor alles en alles op tijd gedaan klinkt zo aantrekkelijk dat we denken dat het leven er zo hoort uit te zien. Maar dat is niet waar! Ons streven om overal aandacht aan te schenken, maakt dat alles te lijden heeft onder een gebrek eraan. Soms is dat oké, maar soms ook niet. Wil jij succesvol zijn? Dan zal je af en toe je extremen moeten opzoeken. Dat betekent de juiste prioriteiten stellen. Je moet weten wanneer je jouw aandacht wilt verdelen en wanneer je de piek moet opzoeken.

Tijd tekort

Tijd is een belangrijke factor voor het ervaren van balans. Iedereen heeft dezelfde hoeveelheid tijd tot haar beschikking. Als jij erop gokt dat je nu hard werkt, om later van je kinderen te kunnen genieten, dan is de kans groot dat je die weddenschap verliest. Die kinderverjaardag of het verhaaltje voorlezen voor het slapengaan komt echt nooit meer terug.

Als we zeggen ‘uit balans te zijn’, bedoelen we eigenlijk dat we te weinig tijd besteden aan de dingen die we belangrijk vinden. Hoe hard je het ook probeert, er zullen altijd dingen zijn die geen aandacht krijgen. Er zijn altijd zaken die blijven liggen aan het eind van je dag, je week, de maand, het jaar. Het is waanzin om álles gedaan te willen krijgen. Zelfs als je de dingen hebt gedaan die je belangrijk vindt, blijf je het gevoel van ‘losse eindjes’ houden. Die onevenwichtigheid blijft. Sterker nog, het is noodzakelijk om succesvol te zijn.

Streven naar compensatie

Als jij succes én ‘balans’ wil ervaren, streef dan naar compensatie. Het idee van compenseren is dat je zo ver de uitersten opzoekt, dat je de weg terug niet uit het oog verliest. En daarbij dingen niet zo lang wegcijfert dat er niets meer is om naar terug te keren.

Door het stellen van prioriteiten doe je de dingen die je écht belangrijk vindt. Om zakelijk succesvol te zijn, betekent dit dat je je uitersten moet opzoeken. Deze prioriteit plan je in je beschikbare tijd. In de praktijk betekent dit dus werken, terwijl de spinraggen aan je plafond hangen en je man zijn schone onderbroek zelf uit de droger vist. Vervolgens compenseer je dit door tijd in te plannen, waarmee je de achterstand inloopt. Verruil het woord balans door compenseren en je schept het gevoel van balans.

Voor jou

Stop met zoeken naar balans. Je gaat het niet vinden. Om succesvol te zijn, moet je accepteren dat het gevoel van ‘uit evenwicht’ erbij hoort. Begin met inzicht te krijgen in je taken. Maak een lijst van alle taken die jou momenteel bezighouden. En dan bedoel ik echt alles. Zijn er zaken die niet bij jou horen? Of die je kan uitbesteden? Doe dat.
Welke taak van je lijst vind je voor nu het allerbelangrijkst? Plan die taak in je agenda. Blok de hoeveelheid tijd die je daarvoor nodig hebt en sluit je af voor de rest. En dat bedoel ik óók letterlijk. Dus telefoon uit, mailprogramma uit en deur dicht. Compenseren doe je later.

Succes en balans gaan samen. Merk je dat je door wat dan ook stagneert in je leven en ondernemerschap? Ik help je helder te krijgen wat je tegenhoudt en hoe je verder komt. Laat je gegevens achter en ik neem contact met je op.

Wil je reageren op mijn blog? DEEL dit artikel met jouw netwerk, door op de Tweet, Like en Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk profiteren.

Liefs, Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.