Lifecoach logo

Faalangst bij volwassenen aanpakken: oorzaken en oplossingen

Faalangst kan iedereen overkomen, ongeacht leeftijd of geslacht. Veel mensen maken zich zorgen over dingen die nog moeten gebeuren en hebben de neiging om te denken dat ze zullen falen. Faalangst bij volwassenen is een serieus probleem dat hun professionele en persoonlijke groei kan belemmeren. Daarom is het van belang om te weten wat de oorzaken van faalangst zijn en hoe je het kunt overwinnen. In dit artikel geven wij enige inzichten en tips over faalangst bij volwassenen.

Wat te doen bij faalangst volwassenen?

Faalangst is een gevoel van angst dat iemand ervaart wanneer er een prestatie van hen wordt verwacht. Zij geloven dat ze niet goed genoeg zijn en dat ze in staat zijn om te falen. Dit kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen, vermijding van uitdagingen en risico’s, en persoonlijke en professionele stagnatie.

Wat is de oorzaak van faalangst?

Er zijn verschillende oorzaken van faalangst, zoals een gebrek aan zelfwaardering, negatief zelfbeeld, traumatische ervaringen zoals pesten, het krijgen van kritiek en het streven naar perfectie. Mensen die in het verleden hebben gefaald, kunnen ook meer vatbaar zijn voor faalangst omdat ze zich herinneren hoe het voelde om te falen en zichzelf voor de gek te houden dat het keer op keer zal gebeuren.

Kan je genezen van faalangst?

Er zijn verschillende manieren om faalangst bij volwassenen te overwinnen. Een daarvan is het werken met een gekwalificeerde professionele Life coach of therapeut die je kan helpen bij het vinden van de oorzaken van je angst en hoe je deze kunt overwinnen. Voor sommige mensen werkt het om jezelf te trainen op het gebied van mindfulness en meditatie. Dit kan je helpen om meer in het moment te leven en minder te piekeren over wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Genezen van faalangst is mogelijk door het ontwikkelen van meer eigenwaarde en zelfliefde. Een proces wat niet gemakkelijk is, aangezien faalangst vaak diepgeworteld is. Het belangrijkste is dat je liefdevol, in je eigen tempo en op je eigen manier dingen leert uit te proberen, zodat je positieve ervaringen kan ervaren.

Is faalangst genetisch bepaald of aangeboren?

Hoewel faalangst sommige mensen kan treffen vanwege hun genetische voorgeschiedenis, maar dit hoeft niet noodzakelijk het geval te zijn. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan mogelijke tekenen van faalangst en tijdig de professionele hulp van onze Life coaches te zoeken als deze symptomen zich voordoen.

Is faalangst een psychische stoornis?

Faalangst is géén psychische stoornis. Geen enkel kind wordt faalangstig geboren. Er hebben zich in zijn of haar ontwikkeling situaties voorgedaan wat faalangst in de hand heeft gewerkt. Dat kan van alles zijn; pesten, zeer kritische ouders, emotionele verwaarlozing, overbezorgdheid, misbruik, etc. Kortom; negatieve ervaringen die je zoveel angst inboezemen en daarmee belemmeren om kansen en mogelijkheden te zien en te pakken.

Wat moet je doen tegen faalangst?

Allereerst moet je faalangst serieus nemen en het jezelf niet kwalijk nemen. Veel mensen met faalangst zijn wellicht van mening zijn dat zij ergens schuld aan hebben, of het niet verdienen om gelukkig en succesvol te zijn. Deze overtuigingen liggen ten grondslag aan je overlevingsmechanisme.

Samen met jouw persoonlijke Life coach leer je jezelf en jouw faalangst als overlevingsmechanisme te zien en liefdevol te accepteren. Om te voorkomen dat jouw faalangst je zowel persoonlijk- als professioneel tegen gaat werken, zal je jezelf nieuwe denk-, voel- en handelpatronen moeten aanleren. Onze Life coaches helpen en begeleiden je erbij. Zij leren je geen trucjes om met faalangst om te gaan, maar begeleiden jou in het helen van de oorzaak van jouw onzekerheid en faalangst. Als het negatieve gevoel verdwijnt, verdwijnt ook het patroon.

Hoe herken je iemand met faalangst?

Mensen met faalangst durven vaak niet om hulp te vragen, laten het achterste van hun tong niet zien, vinden het lastig om iemand aan te kijken en leven vrij teruggetrokken uit het sociale leven.

Faalangst bij volwassenen kan ernstige belemmeringen veroorzaken in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling. Het is echter mogelijk om faalangst te overwinnen door de oorzaken te begrijpen en eraan te werken. Dat maakt het opbouwen van een positief zelfbeeld mogelijk. Leer onze Life coaches kennen en lees hun verhaal. Als geen ander weten zij hoe belangrijk een veilige omgeving is voor het ontwikkelen van eigenwaarde en zelfliefde.

Faalangst aanpakken?

Een kennismakingsgesprek is een eerste ontmoeting en geeft je de gelegenheid om te ontdekken of één van onze Life coaches de voor jou geschikte persoon is. Alleen als het goed voelt, kan je stappen maken om je faalangst te overwinnen. Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Communicatie, Gezondheid, Informatief, Stress, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.