Lifecoach logo

Hoe kan ik een burn-out voorkomen

Het is gemakkelijk om je overweldigd, ongelukkig en onzeker te voelen bij de vele uitdagingen die het leven op ons pad brengt. Als je wel eens een burn-out hebt meegemaakt, dan weet je hoe het voelt om vast te zitten in een cyclus van negatieve gedachten en gevoelens. Ook als je wel eens iemand hebt horen praten over hoe moeilijk het is om daar uit te komen en zéker als je zelf klachten in die richting vermoed, dan wil je maar één ding, die burn-out voorkomen, toch?

Wat moet je doen om een burn-out te voorkomen?

Gedurende je leven heb je manieren ontwikkelt om met de uitdagingen van het leven om te gaan. Dat doen wij allemaal en het heeft je ook gebracht waar je nu bent. Deze manieren zijn voor jou unieke vaste gewoonten en patronen geworden.

Omdat wij allemaal te maken hebben met een continu veranderende wereld met bijbehorende uitdagingen, wordt het voor veel mensen steeds lastiger om daarmee om te gaan. Klachten als je fysiek en/of mentaal moe voelen, een verminderende concentratie en je steeds machtelozer gaan voelen, zijn klachten die kunnen wijzen op een burn-out.

Veel mensen negeren of ontkennen hun klachten door zichzelf en anderen allerlei smoesjes te vertellen: “ach, zo erg is het allemaal niet,” of “het is wel vervelend, maar ach, het vast iets tijdelijks en gaat wel weer over.” Jij weet wel beter, toch? Je bent tenslotte niet voor niets op deze pagina beland.

Wat te doen bij een beginnende burn-out?

Om een burn-out te voorkomen is het belangrijk dat je naar je patronen gaat kijken. Patronen, die jij jezelf in de loop van de jaren hebt aangemeten, voldoen niet meer en gaan juist tegenwerken. Meebewegen met een veranderende wereld en bijbehorende uitdagingen vraagt om flexibiliteit.

Dat betekent dat jouw vaste gewoonten van voelen, denken en handelen moet gaan herzien. Daarvoor moet je weten welke patronen niet meer werken en hoe je deze wilt veranderen. Onze Life coaches zijn gespecialiseerd in het helder krijgen van jouw, vaak onbewuste, patronen.

Hoe kan lifecoaching helpen bij burn-out?

Je hoeft geen burn-out te krijgen, om het te kunnen voorkomen. Waar loop je momenteel tegenaan? Wat gaat er niet lekker en zou je anders willen? Wat heb je al geprobeerd om dit te veranderen? Is dat gelukt? Nee? Dan zijn dit soort situaties de aanleiding om naar je patroon te kijken. Zo ga je preventief te werk en voorkom je een burn-out.

Het gevaar van onze snelle, veranderende wereld is dat wij proberen om het bij te benen. In deze ratrace is jezelf voorlopen eerder regel dan uitzondering. Daarom is het belangrijk om tijd voor jezelf te maken en aan jezelf te werken, wil je een burn-out voorkomen.

Burn-out voorkomen?

Veelal wordt geadviseerd om pauzes te nemen en leuke dingen te doen. Dat is absoluut belangrijk, omdat het je helpt om op korte termijn je batterij op te laden. Maar als je een burn-out wilt voorkomen, helpt dit onvoldoende. Zodra je weer aan het werk gaat worden jouw vaste patronen weer actief en verandert er niets. Je batterij zal opnieuw snel leeglopen. Net als bij je telefoon raakt de batterij langzaam uitgeput en laat hij steeds minder snel op. Een burn-out dus.

Hoe voel je dat je burn-out aankomen?

Zelfzorg is essentieel voor het voorkomen van een burn-out en het behoud van een goede geestelijke gezondheid. Onze Life coaches kijken, samen met jou, naar patronen die op termijn voor een burn-out kunnen zorgen. Samen werk je aan het herkennen van jouw valkuilen en ontwikkel je nieuwe patronen naar de wensen en verlangens die je hebt.

Door middel van Lifecoaching leer je jezelf veel beter kennen en ga je gevoelens die bij een burn-out zo’n belangrijke rol spelen, herkennen. Je leert anticiperen op de veranderende wereld, je ontwikkelt veerkracht en voorkomt daarmee een burn-out.

Burn-out herkennen en uitval voorkomen

Burn-out kan ernstige gevolgen hebben voor zowel onze lichamelijke- als geestelijke gezondheid, dus is het belangrijk dat je vroegtijdig stappen onderneemt om een burn-out in de eerste plaats te voorkomen. Door preventief tijd voor jezelf te nemen, jezelf te ontwikkelen en te richten op wat voor jou het belangrijkst is – namelijk je gezondheid – zorg jij ervoor dat jij in staat bent om een burn-out te voorkomen. Flexibel zijn én je welzijn behouden in deze stressvolle tijden is wat je wilt, toch?

Daarom staan onze Life coaches voor je klaar om je te begeleiden in dat onbewuste proces van patronen. Zij begeleiden je met alle uitdagingen die het leven je geeft, zodat jij je gevoelens, gedachten en gedrag optimaal in kan zetten voor een zo’n gezond en gelukkig mogelijk leven, zoals jij dat voor ogen hebt.

Check hier welke Life coach bij jou in de buurt is, of laat hier je gegevens achter en één van ons neemt contact met je op.

Mentaal gezond oud worden, dat wil jij toch ook?

Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.