Lifecoach logo

Hoe kan ik het beste omgaan met tegenslag?

Tegenslagen en mislukkingen zijn moeilijk om mee om te gaan. Je kan erdoor het gevoel krijgen dat je gefaald hebt, en het is gemakkelijk om dan ontmoedigd te raken. Gebruik tegenslag liever als kans om sterker en weerbaarder te worden bij tegenslag. Wil jij weten hoe je het beste met tegenslagen kunt omgaan én hoe je deze gebruikt als springplank naar succes? Lees dan snel verder.

Wat is een tegenslag?

Tegenslag is dat er dingen gebeuren, waarvan je het gevoel hebt dat het je tegenwerkt. Je ervaart tegenslag doordat dingen niet lukken, mensen niet doen wat je had verwacht of juist wel doen wat je niet had verwacht. Tegenslagen ervaar je door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Jij ‘beoordeelt’ iets als fout en ervaart dit als tegenslag.

Hoe omgaan met pech

De eerste stap is in het omgaan met tegenslag is erkennen dat de tegenslag niets zeggen over jou als persoon, maar puur een projectie is van hoe jij naar de situatie kijkt. Misschien krijg je het gevoel dat jij door die tegenslag verkeerd bent, of je voelt je daardoor een nietsnut. Jouw gevoel van eigenwaarde zou van binnenuit moeten komen, niet van externe bronnen, successen of mislukkingen.

Als je geconfronteerd wordt met tegenslag, richt je dan op wat je goed hebt gedaan in plaats van stil te staan bij de uitkomst of het resultaat. Wat kan je leren van het proces ernaar toe? Wat kan je leren van hetgeen er ‘fout’ is gegaan? Hoe zou je het de volgende keer beter kunnen doen? Je richten op het proces in plaats van op het resultaat helpt om de dingen in het juiste perspectief te houden en het stelt je in staat om met vertrouwen verder te gaan.

Tegenslagen? Hoe ga je er goed mee om?

Voor elk mens is het belangrijk om een ondersteunend netwerk te hebben van mensen die – als je met tegenslag te maken hebt – naar je luisteren, je aanmoedigen en je door moeilijke tijden heen loodsen. Mensen die jou en je situatie begrijpen, die een luisterend oor bieden en je helpen om te zien wat jij kan doen om je situatie te veranderen. Onze Life coaches zijn onafhankelijke sparringpartners, vertrouwenspersonen en bieden je een luisterend oor, zodat je over je gevoelens kan praten én zijn experts in het stellen van de juiste vragen, waardoor jij tegenslag in het juiste perspectief kan plaatsen. Wij nemen het gesprek, in tegenstelling tot je omgeving, niet over en praten ook niet altijd met je mee. Dat zorgt ervoor dat je leert, waardoor je sterker en veerkrachtiger wordt.

Wat betekent met druk en tegenslag omgaan?

Tegenslagen kunnen zwaar zijn voor zowel je lichaam als je geest, dus is het belangrijk om in deze tijden goed voor jezelf te zorgen. Dit betekent gezond eten, regelmatig bewegen, voldoende slapen, pauzes nemen als dat nodig is, en indien mogelijk contact maken met de natuur. Een tijdje vrij nemen van werk of school kan ook helpen om je hoofd leeg te maken, maar dit alles is nog géén oplossing.

Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst beter in staat bent om met stressfactoren om te gaan, is veerkracht nodig. Veerkracht ligt niet op de plank en is ook nergens te koop. Fysiek, emotioneel en mentaal goed voor jezelf zorgen is essentieel om elke tegenslag in het leven aan te kunnen.

Tegenslagen zijn moeilijke ervaringen – maar zijn óók de springplank naar meer veerkracht en stevig in je schoenen staan. Onze Life coaches helpen je erbij. Samen met jouw Life coach werk je aan inzicht krijgen in jouw tegenslagen, wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen?

Door je aandacht te verleggen van het resultaat naar het proces onderzoek je, samen met jouw Life coach, naar kansen voor groei. Als je leert van je tegenslagen, word je op de lange termijn alleen maar sterker en veerkrachtiger.

Zet tegenslag om in succes!

Geef niet op en laat je niet ontmoedigen! Het is een unieke kans om te groeien. Check hier onze Life coaches en vul je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Informatief, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.