Lifecoach logo

Hoe kom je echt tot rust op vakantie?

Kom jij echt tot rust tijdens je vakantie? Met de vakantie voor de deur vinden veel mensen het moeilijk om mentale rust te vinden. Daarom in dit artikel 7 tips die jou helpen om te ontspannen en te herstellen van de dagelijkse stress. Of je nu thuis blijft of op reis gaat, dit gaat jou helpen om volop te genieten van je vakantie.

 1. Plan vooraf, maar laat los

Als het goed is heb je je vakantie van tevoren gepland. Heb je ook al een idee van wat je wilt doen en zien? Heb je dat nog niet, neem daar dan nu de tijd voor, maar wees flexibel en laat ruimte voor spontane momenten. Heb je wel al ideeën over hoe jouw ideale vakantie eruit ziet, dan is het belangrijkste om niet te veel activiteiten te plannen. Hou je niet te strak vast aan een planning. Liever niet in beton gegoten, want juist ruimte laten voor rust en onverwachte ervaringen geeft dat heerlijke gevoel van vrijheid.

 1. Digitale detox

Ook op vakantie is je telefoon niet meer weg te denken. Probeer eens een digitale detox door tijdens je vakantie je schermtijd op je telefoon, laptop en andere apparaten zoveel mogelijk te vermijden. Dit helpt je om volledig aanwezig te zijn in het moment. Geniet zo bewust mogelijk van je familie, vrienden of de omgeving. Weg van altijd maar ‘aan’ staan en de constante stroom van informatie die jou bezighoudt en stress kan veroorzaken.

 1. Creëer een rustgevende omgeving

Of je nu thuis blijft of op vakantie gaat, zorg ervoor dat je omgeving ontspannend is. Thuis kun je je ruimte opruimen, ramen open zetten en genieten van een frisse wind, kaarsen aansteken en zachte muziek spelen. Op vakantie kun je kiezen voor een accommodatie die rust uitstraalt, een rustig plekje opzoeken in je hotel of bijvoorbeeld in de natuur.

 1. Fysieke activiteit

Lichte fysieke activiteiten zoals wandelen, zwemmen of yoga doen wonderen voor je mentale gezondheid. Ze helpen je om stress te verminderen, je lichaam te ontspannen en je geest tot rust te brengen. Besluit om regelmatig een wandelingetje te maken of om mee te doen aan gezamenlijke activiteiten op je vakantiebestemming.

 1. Mindfulness en meditatie

Neem dagelijks de tijd om in te checken bij jezelf hoe je je voelt? Als je wandelt, voel je voeten afrollen op de grond en neem de omgeving eens waar steeds met één van je zintuigen: je ogen, je oren, je neus, hoe voelt de omgeving en kun je de omgeving proeven? Dit noem je mindfulness of meditatie. Dit helpt je om je gedachten te kalmeren en in het moment te blijven. Zelfs een paar minuten per dag kunnen een groot verschil maken. Als Life coaches gebruiken wij mindfulness tijdens onze sessies.

 1. Doe waar je van houdt

Doe waar je zin in hebt geeft je de mogelijkheid om te kiezen wat op dit moment goed is voor jou. Even geen rekening houden met anderen, maar gewoon omdat jij daar zin in hebt. En dat mag! Dit kan van alles zijn. Besteed bijvoorbeeld tijd aan activiteiten die je leuk vindt en waar je normaal misschien geen tijd voor hebt. Dit kan lezen zijn, schilderen, koken of gewoon een dutje doen in de middag. Het gaat erom dat je ervan geniet en je batterijen oplaadt.

 1. Sociale interacties

Tijd doorbrengen met familie en vrienden is een goede manier om je batterij op te laden. Zorg er dus voor dat deze interacties je energie geven in plaats van uitputten. Kies ervoor om tijd door te brengen met mensen waarbij jij je op je gemak voelt, die je steunen en waarderen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit; kies voor betekenisvolle gesprekken en activiteiten.

Balans tussen activiteit en ontspanning

Dit zijn 7 tips die belangrijk zijn om echte, mentale rust te vinden als je vakantie hebt. Hoewel je ook in het dagelijks leven genoeg tijd moet hebben om deze tips te integreren, is de vakantie periode bij uitstek de tijd om je batterij op te laden. 

Om echt rust te vinden op vakantie moet je een balans vinden tussen activiteit en ontspanning. Even helemaal weg van alles wat je ‘moet’, los van druk, presteren of leren. Probeer deze druk los te laten om te ontdekken en te doen wat jij wilt en focus je daarbij op het genieten van het moment. Kies voor een rustige locatie of rustige momenten en plan voldoende ‘alleen’ tijd in je schema.

Is vakantie goed voor stress?

Ja, vakantie is zeer goed voor het verminderen van stress. Verandering van omgeving, even niets moeten, geen verwachtingen of verplichtingen van anderen, dit zijn allemaal mogelijke stressfactoren die jij kan ervaren. Vakantie geeft je vrij-af van dit alles. Je mag doen wat jij wilt, zo lang je er maar van geniet en het je batterij oplaadt. Zorg ervoor dat je je vakantie optimaal inzet voor een combinatie van rust en inspanning, want juist inspanning zorgt voor mentale rust. Zoals alles in het leven gaat het om balans, waarbij het tegenovergestelde van denken, doen is.

Wat te doen tegen stress op vakantie?

Ervaar jij veel stress in je dagelijks leven? Of krijg je juist stress wanneer je een vakantie voorbereid of op vakantie gaat? Neem dan onderstaande punten mee in je voorbereidingen, zodat jij optimaal kunt genieten en werkt aan het herstellen van je mentale en fysieke gezondheid. Wil je verhalen lezen over hoe anderen stress ervaren? Neem een kijkje bij onze blogs over stress.

Om stress op vakantie te verminderen, is het belangrijk dat je:

 • Realistische verwachtingen hebt.
 • Open communicatie houdt met je reisgezelschap.
 • Regelmatig ontspanningsoefeningen doet.
 • Activiteiten kiest die je leuk vindt en niet te veel activiteiten inplant.

Hoeveel dagen vakantie tot rust?

Het aantal dagen dat nodig is om tot rust te komen verschilt per persoon. Om echt rust te vinden op vakantie wordt over het algemeen aangenomen dat je minstens een week nodig hebt om echt te ontspannen. Je zal merken dat je de eerste paar dagen vaak nodig hebt om af te schakelen van werk en routine. Twee weken vakantie kunnen een optimaal herstel en ontspanning bieden.

Maak van deze tips een dagelijkse routine. Zo zorg je ervoor dat je echte rust vindt op vakantie, zodat het een tijd van echte rust en herstel wordt, ongeacht waar je bent. 

Innerlijke rust vinden?

Vakantie en mentale rust zijn heerlijk, maar zorgen er ook vaak voor dat je juist gaat nadenken over problemen, dingen die je dwars zitten of anders wilt doen. Vakantie is vaak niet de oplossing voor problemen, maar van een afstandje krijg je er wel beter zicht op. En dat is goed, het geeft je namelijk de mogelijkheid om, eenmaal terug van vakantie, er iets mee te doen. 

Ook na je vakantie innerlijke rust vinden? 

Ben je echt tot rust gekomen op vakantie? Wil je ook na je vakantie die heerlijke rust vinden én behouden? Overweeg dan begeleiding van één van onze Life coaches. Zij helpen je om niet alleen je gedachten te structureren, zij helpen je er ook beter zicht op te krijgen en om jouw persoonlijke belemmeringen op te lossen. Stap voor stap ga je samen met jouw Life coach aan de slag om die échte mentale rust te vinden. Dat is altijd vakantie hebben.

Laat hieronder je gegevens achter en één van ons neemt contact met je op. Of schrijf je in voor onze dagelijkse dosis inspiratie in je mailbox. Tenslotte kan elke dag een nieuw begin zijn.

Geplaatst in Blog met oefening, Geen categorie, Gezondheid, Reizen, Stress, Zingeving

Wat kan er veranderen jij mentale rust gaat ervaren? Start daarom vandaag.

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.