Lifecoach logo

Hoe krijg ik meer structuur in mijn leven?

Heb je het gevoel dat je leven chaotisch en onbeheersbaar is? Zijn er te veel taken, verplichtingen en activiteiten die om je aandacht vragen? Zo ja, dan is het misschien tijd om meer structuur in je leven aan te brengen. Een regelmatig dagelijks ritme en structuur kan je helpen je te concentreren op wat belangrijk is, het verminderd stress en brengt gemoedsrust. In dit artikel vertellen wij hoe je structuur in je leven kunt aanbrengen en waarom dat zo belangrijk is.

Waarom is structuur in je leven belangrijk?

Het hebben van een regelmatige dagelijkse structuur levert verschillende voordelen op. Het helpt je belangrijke taken of gebeurtenissen te herinneren die je anders zou vergeten. Het geeft je ook de ruimte om je mentale rommel op te ruimen. Bovendien helpt het bij beslismoeheid; als je voor elke dag een vaste routine of plan hebt, dan hoef je gedurende de dag minder beslissingen te nemen, wat stress en angst kan verminderen. Per slot van rekening helpt structuur in je leven om een balans te vinden tussen werk en vrije tijd, zodat niet het ene deel van je leven het andere overheerst.

Hoe structuur aanbrengen in je leven?

Nu je de voordelen begrijpt, hoe creëer je nu meer structuur in je leven? Begin eens met een lijst te maken van al je taken en verplichtingen, waaronder ook werkprojecten, gezinsverantwoordelijkheden, hobby’s etc. Als deze lijst compleet is, prioriteer deze verplichtingen vervolgens naar belangrijkheid en urgentie. Dit geeft overzicht en helpt je vorm te geven aan een dagelijkse routine dat voor jou het beste werkt. Als je bijvoorbeeld veel projecten hebt die binnenkort klaar moeten zijn, dan moet je daar de hoogste prioriteit aan geven. Terwijl je aan het eind van een dag ook tijd vrijmaakt voor rustgevende activiteiten, zoals een boek lezen of een wandeling maken.

Naast het prioriteren van je verplichtingen is het ook nuttig om te kijken op welk gebied jij het meest chaos ervaart. Is er iets in het bijzonder dat overbelasting veroorzaakt? Zijn er activiteiten of mensen die niet veel waarde toevoegen en toch te veel van je tijd in beslag nemen? Zijn er verantwoordelijkheden die nu bij jou liggen die eigenlijk bij een ander thuishoren? Wat kan er veranderen als je die verantwoordelijkheden teruggeeft en je tijd krijgt voor jouw eigen bezigheden? Lees ook ons artikel: ‘Ik ben chaotisch’

Hoe krijg je je leven weer op orde?

Als bovengenoemde stappen niet voldoende effect hebben, dan is het raadzaam om te onderzoeken wat de oorzaak is van het ontbreken van structuur. Onze Life coaches zijn getrainde professionals die je helpen inzien waarom jij zoveel verantwoordelijkheid op je schouders neemt. Daarnaast geven zij jou duidelijkheid over je doelen en het ontwikkelen van strategieën om die doelen te bereiken. Zij begeleiden je naar zinvolle actiestappen die jou helpen naar meer focus en doelgerichtheid in je leven.

Het aanbrengen van meer structuur in je leven hoeft niet overweldigend of moeilijk te zijn. Het vereist van je dat je de tijd neemt voor introspectie. Hoe komt het dat je geen structuur in je leven hebt? Wat is ervoor nodig om dit te veranderen. Wat werkt voor jou?

Zeker als je al time-management training hebt gevolgd en je ervaart nog steeds een gebrek aan structuur, dan kan er meer aan de hand zijn. Jij wilt toch ook rust, een voldaan gevoel hebben én de vrijheid ervaren om je doelen te bereiken?

Als niets anders werkt, is het de overweging waard om onze professionele hulp in te schakelen. Lifecoaching is dé manier om evenwicht in jezelf te vinden en te leren hoe je, ook in tijden van chaos, rustig blijft.

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Informatief, Stress, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.