Lifecoach logo

Ik kan niet kiezen

Waarom is kiezen zo moeilijk?

Veel mensen vinden het nemen van beslissingen moeilijk, vooral als er zoveel opties zijn. Dit staat bekend als ‘keuzestress’ en dit kan vaak leiden tot gevoelens van twijfel, frustratie, onzekerheid en besluiteloosheid. Die machteloosheid, daarmee kom je toch geen stap verder?

Om keuzestress te overwinnen en ervoor te zorgen dat je de juiste beslissing neemt voor je situatie zijn de volgende punten belangrijk:

Als eerste stap is essentieel dat je weet wat voor jou het belangrijkst is bij deze specifieke beslissing. Stel jezelf vragen als “Wat wil ik hiermee bereiken?” of “Wat probeer ik te bereiken?” Als het je duidelijk wordt waarom je een beslissing wilt nemen en weet wat je ermee hoopt te bereiken, wordt het gemakkelijker om de opties te beperken. Zo kan je beter bepalen welke optie het beste bij je past.

Zodra je deze opties hebt vastgesteld, is het tijd om informatie te verzamelen over wat elke optie biedt. Zorg ervoor dat je goed begrijpt welke mogelijkheid elke optie biedt, voordat je je aan een optie verbindt. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe meer zal vertrouwen in de keuze die je maakt.

Een andere optie is het maken van een voor- en tegenlijst. Dit kan een effectieve manier zijn om je opties te sorteren zonder je erdoor overweldigd te voelen.

Als Life coaches zijn wij een groot voorstander van visualiseren. Stel je eens voor dat je voor de ene optie kiest, hoe zou dat zijn? Zie jezelf in die situatie. Hoe ziet het eruit? Hoe voel je je dan? Doe hetzelfde met de andere optie. Zo geeft jouw gevoel vaak al een keuze aan.

Hoe moet je een lastige keuze maken?

Tenslotte, als je al deze stappen hebt doorlopen is het tijd om actie te ondernemen! Zorg ervoor dat je, zodra je de optie hebt gekozen die het beste voelt, meteen stappen onderneemt om deze uit te voeren! Actie ondernemen zal helpen om eventuele aanhoudende twijfels of zorgen over de vraag of dit wel de juiste keuze voor je was te verminderen. Juist door het te doen, leer je. Hè?! Een beslissing nemen is niet voor altijd. Je kan en mag altijd op een beslissing terugkomen. Dan kijk je van daaruit toch gewoon weer verder?

Wat moet je doen als je niet kunt kiezen?

Wanneer je blijft twijfelen tussen je verschillende opties en in actie komen een ding wordt, dan is er mogelijk meer aan de hand. Veel mensen blijven steken en maken geen keuze. Zij durven geen beslissing te nemen of de beslissing en de bijbehorende consequenties zijn te groot. Dan is het raadzaam om hulp in te schakelen.

Geen keuzes kunnen maken oorzaak?

Onze Life coaches begeleiden je om inzicht te krijgen in de twijfels die je hebt. Twijfels hebben is op zich niet verkeerd, maar als het niet kiezen uitblijft, is dat meestal niet voor niets. Niet kunnen kiezen gaat meestal gepaard met onzekerheid en angst.

Dan is het goed om eerst je onzekerheid en angst te onderzoeken. Lifecoaching leert je jezelf beter kennen en ga je onder begeleiding van jouw Life coach aan de slag om je angst, onzekerheid en machteloosheid af te laten nemen. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen vergroot, waardoor kiezen makkelijker wordt. Ook leert jouw Life coach hoe je keuzes maakt die goed zijn voor jou en die je verder helpen richting jouw wensen en verlangens.

Kiezen kan stressvol en overweldigend zijn. Onze Life coaches zijn opgeleid om je door middel van verschillende methodieken te helpen jouw keuzestress te verminderen en ervoor te zorgen dat, welke optie je ook kiest, deze de juiste is voor jouw behoeften.

Kan een Life coach helpen kiezen?

Samen bespreken jullie de verschillende opties en word je duidelijk waarom je twijfelt. Jouw Life coach begeleid je in het helder krijgen van de consequenties van je keuze. Je wilt tenslotte toch zelf je keuzes bepalen?

Dan moet je wel weten welke keuze. Daarbij formuleer je, samen met je Life coach, welke stappen er nodig zijn om je keuze door te voeren. Stap voor stap begeleidt hij of zij jou bij het doorvoeren van je keuze.

Hé?! Wie weet er nu beter wat goed voor jou is, dan jijzelf? Zet direct deze éne stap en wij begeleiden je zodat jij  de voor jou beste keuzes kan maken. Voorkom dat je niet kan kiezen, want als je blijft uitstellen, breekt dit je vroeg of laat op.

Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt of laat hier je gegevens achter en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Informatief, Persoonlijk leiderschap, Stress, Succes

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.