Lifecoach logo

Ik voel me kwetsbaar

Wij ontkomen er niet aan, het leven zit vol hoogte- en dieptepunten. Maar het kan moeilijk zijn om onze ware gevoelens te uiten als we niet geleerd hebben om hiermee om te gaan en ons daardoor overweldigd voelen. Veel mensen sluiten zich vaak af van de wereld, maar daardoor kunnen zij zich soms nog slechter voelen. Kwetsbaarheid is een intens gevoel wat je in staat stelt om je open te stellen voor anderen en hen binnen te laten. In dit artikel vertellen wij je waarom kwetsbaar zijn helend kan zijn en wat je kan helpen om rust te vinden in moeilijke tijden.

Waarom kwetsbaar zijn belangrijk is

Kwetsbaar zijn helpt ons sterkere relaties op te bouwen met de mensen om ons heen. Als we ons openstellen voor deze gevoelens, helpt dat een band te scheppen tussen ons en de ander, omdat we hen daarmee toestaan ons ware zelf te zien. Deze verbinding versterkt niet alleen bestaande relaties, maar kan ook nieuwe relaties vormen. Bovendien kan kwetsbaar zijn en je emoties uiten helpen je stressniveau te verlagen. Jouw emoties zijn een uitlaatklep voor je gedachten en gevoelens. Het is belangrijk te onthouden dat jouw emoties er toedoen. Opkroppen of doen alsof je in orde bent, werkt voor even, maar zal je op den duur negatief beïnvloeden, zowel geestelijk- als lichamelijk.

Hoe je veilig kwetsbaar kunt zijn

Veel mensen hebben van huis uit niet geleerd om gezond om te gaan met hun gevoelens en emoties. Daardoor kan het eng zijn om mensen binnen te laten in je diepste gedachten en gevoelens.

Kwetsbaar zijn houdt in dat je – om te beginnen – eerlijk bent tegen jezelf. Het is belangrijk om eerlijk tegen jezelf te zijn voordat je probeert je open te stellen voor iemand anders. Als je niet precies weet hoe je je voelt of waarom je je op een bepaalde manier voelt, is dat ook oké. Geef jezelf de tijd om over je gevoelens en emoties na te denken voordat je probeert deze te communiceren.

Kwetsbaar zijn houdt ook in dat je niet bij Jan en allemaal alles op tafel gooit. Kies zorgvuldig de voor jou juiste persoon. Het is belangrijk dat de persoon die je in vertrouwen neemt iemand is die je gevoelens begrijpt en er niet over zal oordelen of veronderstellingen zal maken zonder eerst te horen wat je te zeggen hebt. Dit kan een goede vriend of familielid zijn.

Het probleem waar veel mensen tegenaan lopen die een bekende in vertrouwen willen nemen, is dat dat diegene het gesprek overneemt en over zijn of haar eigen sores begint.

Dat is de reden waarvoor veel mensen bij ons terechtkomen. Onze Life coaches hebben soortgelijke ervaringen meegemaakt als jij en weten als geen ander hoe belangrijk het is dat jij, in een veilige setting, je verhaal kan doen, zonder dat het wordt overgenomen of wordt weggewuifd.

Daarnaast is het belangrijk dat je niet in één keer te veel blootgeeft. Begin klein door uit te drukken hoe je je vandaag voelt in plaats van alles te vertellen wat er in de loop der jaren is gebeurd.

Veel mensen vinden het namelijk confronterend wanneer jij persoonlijke issues bespreekbaar maakt. De meeste mensen weten niet hoe zij ermee om moeten gaan en hoe zij daarop moeten reageren. Ook daarvoor is een gesprek met één van onze Life coaches heel waardevol. Zij hebben namelijk hun eigen ervaringen verwerkt en zijn opgeleid om jou, ook bij heftige gebeurtenissen, te begeleiden. Daarbij stemt onze Life coach zich af op jou. Als jij je eenmaal op je gemak voelt om over kleinere zaken te praten, dan zal hij of zij je geleidelijk uitnodigen om over op grotere onderwerpen te praten, zoals trauma’s uit het verleden of moeilijkheden die je nu nog steeds beïnvloeden.

Wat is je kwetsbaar opstellen?

Je kwetsbaar opstellen is niet altijd gemakkelijk, maar de angst die je voelt, die verbonden is aan het open zijn over je emoties, weegt niet op tegen de voordelen. Het schept een sterkere band met de mensen om je heen, het vermindert je stressniveau en het biedt een uitlaatklep voor moeilijke gedachten of gevoelens. Samen met jouw Life coach werk je, stap voor stap en in je eigen tempo, aan meer kwetsbaar durven zijn.

Stap voor stap kwetsbaar durven zijn

Om kwetsbaar te kunnen is de klik met de juiste persoon essentieel. Hier vind je onze Life coaches. Zij staan voor je klaar om je door middel van een kennismakingsgesprek gerust te stellen en je stap voor stap te begeleiden naar meer kwetsbaar durven zijn. Door deze eerste stap ervaar óók jij hoe je meer verbinding, verdieping en zingeving in jezelf en anderen kan creëren.

Vul hier je gegevens in en één van ons neemt contact met je op, of maak een begin met je kwetsbaar opstellen en download hieronder ons ebook ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf.’

Geplaatst in Gezondheid, Informatief, Relaties, Zelfvertrouwen, Zingeving

Download het e-book én ontvang elke maand tips en inspiratie in je mailbox.

    Lifecoach logo

    Voor succesvol leven en werken.