Lifecoach logo

Jezelf zijn zonder een ander te kwetsen

Ben jij bang dat jij anderen kwetst als jij helemaal jezelf bent? Je bent niet de enig. Het is begrijpelijk dat je moeite kan hebben om voor jezelf en je talenten op te komen. Dat komt omdat het vaak gepaard gaat met angst om anderen te kwetsen of om daarmee de harmonie in relaties te verstoren. In dit artikel vertel ik hoe jij jezelf kan zijn, zonder een ander te kwetsen.

Waarom is opkomen voor jezelf moeilijk?

“Ik doe veel meer dan waar ik eigenlijk voor betaald wordt,” zegt zij tijdens onze coachsessie. Sinds een paar maanden werkt zij, samen met een collega, op een afdeling binnen een grote organisatie. Zij vindt het hartstikke leuk werk en het gaat haar ook heel gemakkelijk af. Haar collega, die haar inwerkte, stond er versteld van. “Alleen moet ik wel uitkijken dat het niet MIJN toko wordt,” zegt zij.

“Hoezo,” vraag ik haar? “Mijn collega ging met vakantie en toen ik deze paar weken het werk van haar overnam, heb ik een aantal wijzigingen doorgevoerd. En dat blijkt hartstikke goed uit te pakken,” zegt zij trots.

Maar dan verandert haar gezichtsuitdrukking. Zij vertelt dat zij bang is dat zij haar collega voor het hoofd stoot met haar ideeën en de snelheid waarmee zij inzicht heeft in het systeem. “Als ik eerlijk ben weet ik het nu al beter dan zij, terwijl zij er al jaren werkt,” zegt zij beschamend.

In het gesprek dat daarop volgt deel ik een soortgelijke, persoonlijke ervaring. Ik vertel haar hoe ik aan den lijve heb ondervonden hoe het is als je stopt met jezelf inhouden, omdat je bang bent daar de ander mee te kwetsen. “Relaties kunnen erdoor veranderen, maar hoezo zou dat erg zijn,” vraag ik haar?

Waarom voel ik me niet mezelf?

Als Life coach zie ik het vaak gebeuren dat mensen niet helemaal zichzelf durven zijn uit angst om anderen te kwetsen. Dit is heel begrijpelijk, we willen allemaal geaccepteerd en geliefd worden door anderen. Maar jezelf verstoppen of kleiner maken om anderen te behagen gaat jou niet verder helpen. Jezelf kunnen zijn is belangrijk voor je zelfkennis, zelfwaardering en zelfontplooiing. In dit artikel zal ik bespreken hoe je jezelf kunt zijn zonder anderen te kwetsen.

Als jij moeite hebt om voor jezelf op te komen en jezelf kleiner maakt dan je bent, kan dit ervoor zorgen dat je je niet authentiek voelt. Je onderdrukt je eigen behoeften en verlangens om anderen te behagen. Dat kan leiden tot gevoelens van innerlijke ontevredenheid en onzekerheid.

Wat is opkomen voor jezelf?

Erken je eigen talenten en kwaliteiten:

Vaak verbergen we onze talenten en kwaliteiten uit angst om anderen te overtreffen of te kwetsen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het niet egoïstisch is om jezelf te laten zien, of om trots te zijn op wat je kunt. Als je je eigen talenten en kwaliteiten erkent, kun je deze gericht gebruiken om anderen te helpen. Door jezelf te zijn en te doen waar je goed in bent, help je niet alleen jezelf, maar ook anderen om te groeien.

Communiceer op een respectvolle manier:

Als je jezelf wilt zijn zonder anderen te kwetsen, is het belangrijk om op een respectvolle manier te communiceren. Probeer inzicht te krijgen in de perspectieven en gevoelens van anderen en probeer je eigen gevoelens en gedachten op een duidelijke manier uit te drukken. Hierdoor kun je conflicten vermijden en wederzijds begrip creëren.

Wees eerlijk:

Het kan eng zijn om eerlijk te zijn over wat je denkt en voelt, vooral als je denkt dat dit anderen zou kunnen kwetsen. Maar het vermijden van de waarheid kan leiden tot misverstanden en leidt uiteindelijk tot meer pijn. Zorg ervoor dat je eerlijk bent in je communicatie en blijf trouw aan jezelf en je waarden.

Heb compassie met de ander:

We hebben allemaal menselijke emoties en soms is het moeilijk om onze emoties te beheersen en reageren we op een manier die anderen kan kwetsen. Als we echter compassie tonen, kunnen we anderen beter begrijpen waarom zij handelen zoals zij doen. Dan kunnen wij hen helpen om de situatie op te lossen. Het hebben van compassie voor anderen en voor onszelf is een belangrijke vaardigheid als we onszelf willen zijn zonder anderen te kwetsen.

Omring jezelf met de juiste mensen:

De mensen om ons heen kunnen een enorme impact hebben op hoe we ons voelen over onszelf. Als je omringd bent door mensen die kritisch of negatief zijn, is het een stuk lastiger om jezelf te zijn. Als jij jezelf en je talenten gaat laten zien, veranderen relaties. Jij kunt de mensen gaan vermijden die jou onderwaarderen of een negatief gevoel geven. Zoek in plaats daarvan naar mensen die je energie geven en je emotioneel ondersteunen.

Hoe leer je om voor jezelf op te komen?

Je authentieke zelf zijn is een proces dat tijd en oefening vergt. Daar is zelfbewustwording en inspanning voor nodig. Maar geloof mij, het is meer dan de moeite waard. Weten wie je bent en wat voor jou belangrijk is, is daarvoor nodig. Samen met een flinke dosis zelfvertrouwen en lef kun je trouw blijven aan jezelf en aan jouw waarden. Leer deze op een respectvolle manier communiceren en je zal anderen inspireren hetzelfde te doen.

Wat moet je doen om jezelf te zijn?

Als Life coaches helpen wij onze klanten om hun eigen talenten en kwaliteiten te erkennen en te gebruiken om hun volle potentieel te bereiken, en ik geloof dat dit voor iedereen mogelijk is.

Het is belangrijk om te onthouden dat het uiten van jezelf, je kwaliteiten en talenten gebruiken en opkomen voor jezelf, gezonde vormen van zelfexpressie zijn. Enorm belangrijk, want dit helpt jou om jezelf te zijn en je eigen geluk na te streven.

Jezelf zijn is een proces van groei en zelfontwikkeling wat je helpt om je weer meer in lijn te voelen met wie je werkelijk bent. Onze Life coaches helpen je bij het zichtbaar maken waar jij jezelf tegenhoudt of kleiner maakt. Wij begeleiden je om assertiever te worden, zonder een ander te kwetsen.

Wil jij helemaal jezelf kunnen zijn?

Maak kennis met jouw persoonlijke Life coach. Hier vind je de Life coach bij jou in de buurt of stuur ons een email en één van ons neemt contact met je op.

Geplaatst in Ambitie, Informatief, Persoonlijk leiderschap, Relaties

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.