Jij bent de baas over je bedrijf. Jij bent degene die de koers uitzet, risico’s neemt en eindverantwoordelijkheid draagt. Zakelijke risico’s durven de meeste vrouwelijke ondernemers nog wel te nemen, maar hoe zit het met emotionele risico’s?
Jaren geleden, na een problematische scheiding, werd ze verliefd op een lieve, gesettelde, zelfstandig ondernemer. Hij had een eigen huis, een goed lopend bedrijf en werd stapelgek op haar. Nu, jaren later en zelf ondernemer, twijfelt ze aan deze relatie. Ze is blij met de stabiliteit die hij haar biedt, maar ze voelt ook haar afhankelijkheid zowel zakelijk als privé. Wat eerst veilig voelde, voelt nu niet zo veilig meer. Het wordt ons onderwerp van gesprek.
Terwijl we buiten lopen en over dit thema praten, betrek ik de natuur bij ons onderwerp van gesprek. “Ik kan me heel stevig en evenwichtig voelen, omdat ik weet dat ik in de basis heel sterk ben. Ook al gebeurd er heel veel om mij heen, zowel zakelijk als privé, mij krijgen ze niet zo snel omver,” zegt ze. Terwijl we verder kletsen moet ze denken aan een issue van de avond ervoor. Ze vertelt hoe haar partner een nogal dogmatische opmerking maakte over een kostenbesparing waarvan hij vond dat zij die moest doorvoeren in haar bedrijf. Geïrriteerd antwoordde ze dat dit geen oplossing zou zijn, eerder problemen in de hand zou werken. Vol ongeloof en met tranen in haar ogen kijkt ze me aan.
Onveiligheid en angst
Daarmee breng ik het gesprek terug naar ons thema. “Wat raakt je nu precies,” vraag ik? Ze vertelt hoe ze als klein meisje de relatie van haar ouders heel beangstigend vond. Vaak getuige van hun ruzies, woede en onmacht, voelde dit voor haar heel onveilig. Zo hoorde ze haar ouders de ene keer spreken over scheiden en vroeg zij zich vertwijfeld af welke consequenties dit zou hebben voor haarzelf en haar broertjes en zusjes. Dan weer besloten haar ouders toch bij elkaar te blijven, zonder dat er iets in hun relatie of situatie veranderde.
Gedurende haar jeugd werd er vele malen gedreigd met een scheiding om later de plank weer op te trekken. Die onzekerheid werd voor haar ondragelijk. Als klein meisje vroeg ze zich wanhopig af wanneer ze nou eindelijk eens gingen scheiden?
Het voelde zó onveilig, dat datzelfde meisje in haar tienerjaren het innerlijke besluit nam om nóóit afhankelijk te worden van een man. Een besluit dat haar geen windeieren heeft gelegd. Het was de reden van haar eerdere scheiding, haar drijfveer om haar inmiddels succesvolle onderneming te beginnen en om naar mij toe te komen. En dan is plotseling die onveiligheid daar weer.
Je veilig voelen in jezelf
Terwijl ik doorvraag realiseert zij zich met een afwezige blik, dat veiligheid niet in een persoon, in een huis of in andere externe dingen zit. “Veiligheid zit in jezelf, in de keuzes die je maakt,” zegt ze. Geëmotioneerd bekend ze, dat ze eigenlijk best trots op zichzelf is. Voorheen had ze die opmerking van haar partner zich erg aangetrokken en hoogstwaarschijnlijk ook hebben doorgevoerd. Maar deze keer dus niet.
Het ontbreken van een veilige omgeving in haar jeugd speelt haar nu parten. Ze wil groeien. Ze wil zich onafhankelijk en veilig voelen, ook in haar relatie. Dus zal ze als moeder, selfmade ondernemer en werkgever haar zorgvuldig opgebouwde emotioneel veilige omgeving soms moeten ‘verlaten’ om krachtig voor zichzelf op te komen en zakelijke- en privé issues bespreekbaar te maken.
Nu wij er samen over praten en zij haar pijnlijke situaties gaat doorvoelen, kan de ‘wond van onveiligheid’ langzaam helen. Beetje bij beetje mag ze ervan leren en de veiligheid in zichzelf vinden en verstevigen. Samen oefenen we nieuw gedrag, om nieuwe ervaringen op te doen.
Voor jou
Je veilig voelen is een van de belangrijkste factoren voor succes in je leven en ondernemerschap. De Amerikaanse, klinisch psycholoog Maslow maakte een verdeling in de menselijke behoeftes en maakte dit inzichtelijk met zijn beroemde piramide.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat wanneer niet aan de fundamentele behoefte van veiligheid wordt voldaan, dit leidt tot afname van het volledig menselijk potentieel. Daarmee blokkeren mogelijkheden, met als gevolg dat een bedrijf stagneert. Helaas zit de menselijke behoefte om te groeien niet ingebakken. Veel liever blijven we gewoon doen wat we doen, dat is immers veilig.
Heb jij er last van:
- dat zaken niet gaan zoals je zou willen
- dat je je in interactie onzeker voelt
- dat je ‘ja’ zegt, terwijl je ‘nee’ bedoelt
- dat je bang bent om ruzie te maken
…dan kan ik je helpen.
Je veilig voelen in jezelf en krachtig voor jezelf opkomen kan je leren.
Het gaat dus niet vanzelf en is iets waar je bewust voor kiest.
Die mogelijkheid krijg je wanneer:
- je stagneert en het verlangen voelt om verder te komen, of
- de aantrekkelijkheid van de ‘veilige situatie’ wordt zodanig minder, dat dit de wil om te veranderen aanwakkert, of
- er ontstaat een crisissituatie waardoor veranderingen opgedrongen worden. Zelfs dan is groei niet vanzelfsprekend. Er zijn mensen die opnieuw besluiten terug te vallen in oude, veilige gewoontes.
Het bewust nemen van een aanvaardbaar risico
Wil jij krachtig voor jezelf opkomen, dan zal je bewust je ‘veilige haven’ moeten verlaten. Het voelt als in een wankel bootje open water bevaren.
De controverse is dat je alleen bereidt bent in dat bootje te stappen, als je bootje veilig genoeg voelt. Daarom werk ik, samen met mijn klanten, aan mogelijkheden die zodanig goed voelen, dat je bereidt bent dit aanvaardbare risico te nemen.
Wil je weten hoe veilig mijn bootje is? Veel vrouwen gingen je voor. Lees hun referenties en vul hier je gegevens in. Ik neem contact met je op, zodat jij in een kosteloos kennismakingsgesprek kan beoordelen of het veilig genoeg voor je voelt.
Wil je meteen aan de slag in een één op één coachtraject? Bekijk hier mijn aanbod.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit blog, stuur mij een mailtje, ik geef je er graag antwoord op. In mijn ebook lees je wat ervoor zorgde dat ik die stap besloot te wagen. Ik deel mijn inzichten, tips en handvatten waarmee je direct aan de slag kan. Doe er je voordeel mee, downloaden is gratis!
Liefs, Astrid
(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)
Geplaatst in Blog met oefening, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap