Veel mensen leven in hun hoofd en raken de grip over hun leven kwijt. Onder tijdsdruk worden fysieke klachten gelabeld als stress en daarmee geparkeerd. Alsof stress normaal is?! De relatie tussen onze lichaam en geest is werkelijk opzienbarend.
Al pratend over Corona en de tweede lockdown neemt mijn klant, een stoere vrouw op leeftijd, plaats in de stoel. Lachend en wrijvend over haar onderbenen omdat zij nu niet naar haar masseuse kan. “Maar het is niet voor de lol hoor,” zegt zij er meteen achteraan, “na verloop van tijd komt er zoveel spanning op te staan, dat ik bijna niet meer kan lopen.” Ook vertelt zij even later over de wortelkanaalbehandeling die niet de gehoopte pijnverlichting gaf aan haar reeds maandenlang bestaande kaakklachten.
Als ik vraag naar de reden van haar klachten heeft zij geen idee?! Al jaren werkt zij voor haar klanten, op dezelfde manier achter haar computer. Als zij voordoet hoe zij zit, showt zij mij hoe verkrampt haar lijf is. Haar man zegt er wel eens iets van, waarop zij een poging doet om te ontspannen, maar even later zit zij weer precies zo.
Psychosomatische klachten
Belangstellend als ik ben, vormt dit voor mij aanleiding om eens naar de psychosomatiek van haar klachten te kijken. “Klachten aan onderbenen kunnen te maken hebben met ‘prestatie en materialisme’ met als oplossing ‘geestelijke rijkdom,’” lees ik voor. “Kaakklachten kunnen verband houden met het niet kunnen uiten van gevoelens en emoties. Met als oplossing het uiten van innerlijke woede en boosheid,” lees ik terwijl ik over mijn bril naar haar kijk.
Met grote ogen staart zij mij aan. Haar innerlijke drang om te presteren en haar liefde voor mooie spullen herkent zij direct. Voor zover zij zich kan herinneren heeft zij dit altijd al gehad en herkent dit ook van huis uit. “En wat die boosheid betreft,” stelt zij vast: “ik ben sérieus mijn hele leven al boos.”
Uitgebreid bespreken wij hoe haar fysieke lichaam uiting lijkt te geven aan innerlijke gevoelspatronen. Zij herkent dit mentaal wel, maar kan er nog geen gevoel bij herkennen.
Uit eerdere sessies leerde zij haar boze en angstige gedachten te herkennen en zichzelf daarin te corrigeren. “Laat dit voor nu maar even bezinken en let dan eens op of er situaties zijn die de spanning verergeren, of juist verminderen,” zeg ik. We nemen door hoe het vervolg van onze sessies ervoor kan zorgen dat ook haar lichaam zich gaat ontspannen. “Oh, dat zou fijn zijn,” zucht zij.
Voor jou
Door de jaren heen zijn wij veel fysieke klachten heel normaal gaan vinden. Rationeel gezien is er ook meestal wel een verklaring voor te vinden. Is bij deze klant de oorzaak het krampachtig zitten achter haar bureau? Of is haar lichaam gespannen door innerlijke gevoelspatronen en zit zij dáárom krampachtig achter haar bureau? Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat veel fysieke spanningen voortkomen uit innerlijke gevoelens die spelen.
Het verband tussen lichaam en geest
Veel mensen gaan prat op wetenschappelijk onderzoek. Daarmee mentale verklaringen hoog waarderend. Deze worden veel meer erkend dan onze fysieke- en voelvermogens. Door de jaren heen werd kennis als macht en gevoelens en emoties als zwak bestempeld.
Ondertussen is allang wetenschappelijk onderzocht welke verbanden lichaam en geest hebben. Het is werkelijk opzienbarend. Niet alleen dat, ook de huidige tijdsgeest waarin veel mensen tegen problemen aanlopen, maakt zichtbaar dat kennis alleen tekort schiet.
Ontwikkeling van onze emotionele intelligentie en het kunnen luisteren naar de wijsheid van ons fysieke lichaam is belangrijker dan ooit. Voor het behoud van onze gezondheid van onszelf, maar óók voor medewerkers en dus ook voor ons bedrijf.
Wegstoppen is vragen om problemen
Veel mensen leven in hun hoofd en raken de grip op hun leven kwijt. Dan blijkt dat de connectie tussen hun hoofd en hun fysieke lichaam verdwenen is. Steeds weer ben ik onder de indruk als tijdens sessies tot uitdrukking komt hoe nauw lichaam en geest samenwerken. In mijn ebook lees je er meer over.
Doe fysieke klachten niet af door het simpelweg te labelen als stress, stop het niet weg met medicatie, neem geen genoegen met tijdelijke oplossingen, maar neem fysieke klachten serieus en luister naar wat het je te vertellen heeft. Ik help je er graag bij.
Wij geloven in het zelfherstellend vermogen van elk individu. Mits men zich bewust wordt waar de schoen wringt en ontdekt welke de juiste oplossingsrichting is.
Wil jij meer weten?
Ik geloof en weet dat ook jij de regie over je eigen leven krijgt wanneer lichaam en geest weer in balans komen. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.
Stay healthy, stay positive
Astrid
(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)
Geplaatst in Bewustwording, Communicatie