Na een lange weg was ik in staat om de mij aangedane machtsstrijd te laten vallen. Machtspelletjes. Heel veel mensen hebben er dagelijks mee te maken. Sneaky en venijnig of juist passief en invretend. Hoe ga jij ermee om?

Ze was pas vijf jaar toen mijn dochter kenbaar maakte dat ze dolgraag wilde paardrijden. Ik, die nooit iets met paarden heeft gehad, nam het niet zo serieus en wuifde haar wensen weg. Sowieso was ze nog te klein. Elk jaar stond het bovenaan elk wensenlijstje; een eigen paard en paardrijlessen. Voor haar zevende verjaardag kreeg ze dat felbegeerde proefritje op de dichtstbijzijnde manege. Je had haar gezichtje moeten zien. Ze kon haar geluk niet op en is spreekwoordelijk nooit meer van het paard afgestegen.

Vanaf die tijd vroeg ze mij regelmatig: “Mam, wat zal ik eerst doen? Een manege starten of paard rijinstructrice worden?” In een schriftje maakte ze lijstjes wat ze er allemaal voor nodig had; tien paarden, dus tien stallen, tien waterbakken, tien zadels, tien hoofdstellen, tot aan hoevenkrabbers toe. “Mam, wat kost dat?” vroeg ze dan? Ook dat zette ze allemaal op een rijtje. Na haar middelbare school begon ze aan haar opleiding in de Paardenbusiness. Met een grote glimlach stapte ze elke dag in de trein.

In de zomervakantie van het tweede jaar vroeg ze mij of ik haar kon helpen met het maken van een CV. “Ja, natuurlijk. Maar hoezo?”, vroeg ik. Plompverloren vertelde ze dat ze voor haar stage had gereageerd op een advertentie bij een gerenommeerd bedrijf in Nederland en haar CV mocht insturen. Slechts een paar weken later hielpen haar vader en ik bij het uitpakken van haar bagage, ze verbleef er intern. Het was hard werken, waarbij ze veel leerde en ze zonder mopperen de vele razernijen van haar baas incasseerde.

En toen was de maat vol

Op een avond, via facetime, bleek de maat vol. Intens huilend en moegestreden gooide ze de handdoek in de ring: “Mam, als je zo aan de top moet komen, laat dan maar. Ik doe het niet meer.” Op afstand had ik haar worsteling gezien en het in mijn hart meegemaakt. Liefdevol raapte ik die avond de scherven van mijn dochters droom bijeen en herinnerde haar eraan dat ze mag vasthouden aan wie ze is en dat ze anders mag besluiten.

En zo reden wij opnieuw richting het zuiden en verhuisden kind en inmiddels haar eigen paard naar een andere werkomgeving. Weer ging ze vol nieuwe energie, motivatie en liefde voor de paarden aan het werk en bracht haar opgedane ervaringen in de praktijk. Niet lang daarna kreeg ze opnieuw een machtsstrijd te doorstaan.

Elk mens confronteert een ander in onzekerheden

Aldaar bleef ook haar onafhankelijkheid, haar arbeidsethos, lef, standvastigheid en doorzettingsvermogen niet onopgemerkt. Een venijnige onderlinge machtsstrijd volgde. Haar leidinggevende liet zijn ongenoegen weten door bij het minste of geringste schreeuwend en gebarend in lichterlaaie te ontvlammen.

Opnieuw kreeg ik een huilende dochter aan de telefoon: “Mam, begrijp jij het nou?!”, riep ze uit. Zoveel geschreeuw en onbegrip en dat terwijl ze zo haar best deed. Ze begreep er echt helemaal niets van. Een collega probeerde haar ervan te overtuigen dat hij ‘gewoon zo is.’ “Nou mam, dat pik ik echt niet! Ik laat me niet opnieuw zo behandelen”, liet ze me weten.

Weer luisterde ik en liefdevol kalmerend maakte ik haar ervan bewust dat dit machtspelletjes zijn. “Het lijkt erop alsof hij jou op die manier gevoelsmatig ‘eronder’ wil krijgen”, legde ik uit. “Dat gaat hem écht nooit lukken”, zei ze vastberaden. In beginsel onbewust van de impact van haar sterke persoonlijkheid werd haar langzaam duidelijk dat het haar een stevige troef in handen geeft.

Nog zo jong, mijn prachtige dochter. Terwijl ik dit schrijf doet mijn hart opnieuw pijn en stromen de tranen over mijn wangen. It’s the story of her life. Dat begon bij mij.

Machtsspelletjes ontstaan als we aandacht, liefde, erkenning en steun missen

Helaas kreeg ik in mijn vroege jeugd, buiten ons gezin, te maken met machtsmisbruik. Omdat dit niet werd gezien kreeg ik mee dat ik me ondergeschikt diende te maken en dat het hebben van overwicht nodig is om kinderen te laten doen wat je wilt.

Mijn eerste kind; deze sterke, eigenwijze, jonge dame heb ik mijn wil niet op kunnen leggen. Schuldig over mijn gedrag destijds heb ik me heel lang gevoeld en nog steeds wel een beetje. Toch leer ik almaar beter inzien dat ik háár nodig had om mij het tegendeel te bewijzen en zij mij nodig heeft gehad om die innerlijke kracht te ontwikkelen om uiteindelijk haar droom in die keiharde paardenwereld waar te kunnen maken. En dat doet ze.

Werkelijke kracht zit in jezelf

Na een lange weg was ik in staat om de mij aangedane machtsstrijd te laten vallen. Langzaam leerde ik me niet meer ondergeschikt te voelen én dat ik geen overwicht nodig heb om iets te bereiken. Ik vond de kracht in mezelf. Ik leerde patronen herkennen en dit op een goede manier communiceren. Dat maakt dat ik mijn klanten en nu mijn dochter kan helpen en bijstaan door haar vol liefde te bevestigen in zichzelf; laat je niet gek maken, laat je niet op de kast jagen, jij weet hoe het zit want je doorziet de ander. Niet om te veroordelen, maar om ermee om te kunnen gaan. Mijn meisje, zoveel wijzer en sterker dan ik vroeger was. Mijn hart stroomt over van trots op hoe ze zich staande houdt en haar weg vindt.

Voor jou

Machtspelletjes, heel veel mensen hebben ermee te maken. Het speelt zich vaak af onder de oppervlakte en is heel moeilijk te doorgronden. Als je het al ziet, dan is het nóg moeilijker om het te veranderen. De overtreffende trap daarvan is het tij keren én de relatie goed houden.

Elke machtsstrijd valt door liefde en respect

Elke machtsstrijd valt door liefde en respect voor jezelf én voor de ander. Je hoeft het niet met iemand eens te zijn, of zijn of haar acties te accepteren. Waar het om gaat is dat je, om het te veranderen, vanuit liefde en respect voor jezelf gaat handelen.

Neem een voorbeeld aan mijn dochter. Zij eiste haar één op één gesprek op. Het werd een uitdagend gesprek, waarbij zij hem standvastig en respectvol bewust maakte van zijn gedrag. Het lukte haar uiteindelijk om het gesprek met wederzijds begrip te vervolgen, zonder concessies te doen aan haar uitgangspunt; behandeld en gerespecteerd worden als een gelijkwaardig persoon, die openstaat voor feedback en een goed gesprek niet uit weg gaat. Door haar standvastigheid heeft zij een fijne werkrelatie kunnen creëren.

Ook de kracht in jezelf vinden?

Wil je ook jouw situatie veranderen? Ik help je door je situatie te doorgronden, je innerlijke kracht te vinden en op een goede manier te communiceren. Laat hiernaast je gegevens achter en ik neem contact met je op. Wil je weten wat ik je te bieden heb? Bekijk hier mijn aanbod. Meer over mijn Life coaching vind je hier.

Veel wijsheid gewenst.

Astrid

(Note: Ter inspiratie, vormgeving en behoud van essentie en leesbaarheid van mijn blogs, verwerk ik ervaringen van mezelf en/of die van klanten (en dochters) die daarvoor hun toestemming hebben gegeven.)

Geplaatst in Communicatie, Relaties

Voor succesvol leven en werken.