Lifecoach logo

Stoppen met piekeren?

Iemand heeft mij ooit verteld, dat je als eigen baas in een maand meer doorbraken en dieptepunten meemaakt dan anderen in een heel jaar! Ondernemen is een proces waarin je voortdurend moet blijven ontwikkelen, om te voorkomen dat je jezelf gaat tegenwerken.

‘Ik baal er gewoon zo van! Het lijkt alsof er steeds vaker van dit soort dingen gebeuren en dan denk ik, waarom? Net als ik alles weer een beetje op de rit heb, dan zie en hoor ik dingen en raak wéér helemaal van slag! Lig ik wéér te malen en kan niet slapen. Word er echt nerveus en verdrietig van …’

Feedback

Aan de manier waarop ze praat en op haar stoel beweegt, luisterend naar wat zij vertelt, zie ik het gebeuren. Wanneer zij mij vervolgens met betraande ogen aankijkt, vertel ik wat ik haar zie doen. Ze maakt een complete chaos met feiten, interpretaties en insinuaties. En zo vóelt het ook! Als een haas gevangen in koplampen.

Film

Haar film met zichzelf in de hoofdrol is compleet. Drie grote vellen papier leg ik achter elkaar op de grond: film, projector en bezoeker. Ze gaat op film staan en vertelt hoe het is om in die film te spelen. Het is vreselijk. Ze voelt de angst om weer haar rustige leven kwijt te raken, voelt verdriet om wat haar overkomt en voelt de onmacht omdat ze er niets aan kan doen.

Projector

Wanneer zij op de plaats van projector gaat staan, voelt het anders. Rustiger. Ze kijkt naar zichzelf in de film en ziet een bange, in elkaar gedoken vrouw, wachtend op ‘de klappen’ die ze verwacht. Nu ze zo naar zichzelf kijkt, baalt ze ervan, want ze vindt het helemaal geen leuke film. ‘Welke tip zou je die vrouw in de film geven?’ ‘Ga staan! Recht je rug en laat zien dat jij er óók bent!’ Vervolgens realiseert zij zich dat zíj degene is die bepaalt welke film er wordt gedraaid. Ze wordt emotioneel bij het idee dat ze al zo lang dezelfde film in de projector heeft zitten en daarin de hoofdrol speelt.

Bezoeker

Op de plaats van de bezoeker voelt zij zich heel rustig. Dit voelt goed! ‘Hoe komt dat, vraag ik?’ ‘Ik ben slechts bezoeker, ik hoef niet te kijken?! Ik kan de bioscoop uitlopen, iets gaan drinken en de rest van de avond een leuke avond hebben.’ Opgelucht voelt ze alle spanning als waterdruppels van een regenjas van zich afglijden. Heerlijk! Ze zucht eens diep en zegt: ‘…pfff… Ik laat het allemaal los’. We bespreken haar situatie en wat zij kan doen om dit te veranderen.

Voor jou

Ervaringen, gevoelens en emoties doen je in je eigen film belanden. Als ondernemer is het belangrijk afstand te kunnen nemen van situaties en jezelf wezenlijke vragen te stellen. Vervolgens zal je bewuste keuzes moeten maken gebaseerd op je waarden, je ethiek en het doel van je onderneming. Dus neem eens plaats in je eigen bioscoop en kijk naar je film. Zie wat je moet veranderen…..and ACTION.

Pieker jij ook en wil je er verder over praten? Mail mij je gegevens en ik neem contact met je op!

Succesvolle groet,
Astrid

Geplaatst in Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Stress

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.