Lifecoach logo

Vanaf maandag wordt alles anders

Nu na de vakantie weet je het zeker. Het moet écht anders! Je wilt minder stress en meer vrije tijd. Waarom blijkt het dan altijd zo moeilijk? Vanaf maandag wordt alles anders. Hierbij mijn tips….

Vorige week werd ik gebeld door de redactie van RTL4. Ze vroegen mij waarom mensen juist in de vakantie nieuwe doelen stellen. Ze merkten dat zij allerlei doelen bedenken, maar dat het vaak lastig blijkt om deze ook daadwerkelijk uit te voeren. De volgende ochtend stond er een journalist en een cameraman van EditieNL op de stoep en vroegen mij om hulp.

Waarom mensen juist in de vakantie nieuwe plannen maken, komt omdat de druk van werk, school en gezin voor even wegvalt. Er is tijd voor ontspanning. En juist die ontspanning zorgt ervoor dat we gaan nadenken en terugblikken op de afgelopen tijd. Het duurt vaak een paar dagen voordat de rust ook daadwerkelijk in je lijf voelbaar is. Dan kan het echte ontspannen beginnen. En veel mensen merken dan pas hoe gestrest ze zijn. Langzaam wordt het in je hoofd minder druk en wordt bijvoorbeeld een boek lezen makkelijker. Duidelijk wordt dat er écht iets moet veranderen.

Waarom is het zo moeilijk?

Mensen verlangen naar meer vrije tijd, een minder drukke planning, betere relaties, meer tijd voor sporten of voor de kinderen. Willen dolgraag afvallen, stoppen met roken en gezonder eten. Mensen begeren een baan of willen van baan veranderen, een beter inkomen, meer business, meer omzet. Noem maar op!

Allemaal geweldige doelen die we luierend op onze handdoek met rotsvaste overtuiging voornemen. Maar dan…..  Hoe komt het dat het zo moeilijk is om dat voornemen ook daadwerkelijk uit te voeren? Dat komt omdat je na de vakantie je ‘normale leven’ weer instapt. Met alle bijbehorende drukte, planning, klanten en opdrachten. Het begint al met een volle inbox en bijbehorend achterstallig werk. En dus is bij de meeste mensen dat rotsvaste voornemen binnen no time vervlogen.

Hoe ga jij er nu voor zorgen dat jij NIET bij die groep mensen behoort. Hoe ga jij jouw doel daadwerkelijk realiseren? Wauw! Denk je eens in, dat zou toch geweldig zijn?!?
Wat had jij bedacht dat je anders wilde? Hoe zou het zijn om dat doel te bereiken? Hoe zou je je dan voelen? Hoe zou het er dan uitzien? Hoe zou je omgeving dan reageren? Wat zou je doen?

Maar wacht even…..

Wat gebeurt er als je jouw doel niet uitvoert? Hoe voel je je dan? Hoe zie het er dan na verloop van tijd uit? Hoe reageert je omgeving dan? Wat kan je dan niet doen?

Heb ik je een duidelijk beeld van de mogelijke scenario’s kunnen geven? Wat ga je nu doen? Welk scenario kies je? Welke je ook kiest, beiden zijn oké! Natuurlijk hoop ik dat jij je doelen waar wilt maken. Maar nog belangrijker vind ik het dat je bewust bent van je keuze. Besluit je om ervoor te gaan, dan volgen hieronder mijn tips.

Tip 1 | Maak je doel concreet

Een voorbeeld: Zelf wil ik graag de vakantiekilo’s er weer af hebben. Een concreet doel is niet ‘ik wil de vakantiekilo’s eraf hebben’ maar, ik weeg nu…. en wil er drie kilo af hebben. Je kan er ook nog een tijdpad aanhangen. ‘Ik wil drie kilo kwijtraken in de komende zes weken.’ Wees daarbij reëel. Want drie kilo in één week is niet haalbaar en dus niet reëel. Dat is jezelf bij voorbaat op een mislukking trakteren.
Nog een voorbeeld: Stel je wilt meer vrije tijd. ‘Vrije tijd’ is een containerbegrip. Het is te breed en kan van alles betekenen. Moeilijk te verwezenlijken dus. Benoem concreet hoe ‘vrije tijd’ er voor jou uitziet.

Tip 2 | Wat kan ik vandaag doen?

Stel jezelf elke dag de vraag: ‘Wat kan ik vandaag doen om mijn doel te verwezenlijken?’ Deze vraag dwingt je om klein te denken. Je doel mag GROOT zijn, maar je handelingen MOETEN klein zijn. Anders is het niet uit te voeren en hou je het niet vol.
Voorbeeld: Wat kan ik vandaag doen om drie kilo kwijt te raken? Dat is met dit mooie weer geen Macnum nemen, maar een raketje. Dat is een glas water nemen in plaats van wijn.
In het voorbeeld van vrije tijd: Wat kan ik vandaag doen om naar de sportschool te gaan? Dat is je computer om vijf uur uitschakelen in plaats van zes uur. Dat is meteen doorgaan naar de sportschool in plaats van eerst nog naar huis, waar de bank lonkt.

Tip 3 | Doen!

Simpeler kan ik het niet maken. Als jij je doel wilt behalen, moet je die kleine dingen DOEN! Kleine dingen maken het makkelijker om ook daadwerkelijk je grotere doel te halen. Schrijf een post-it memo met deze 3 tips en plak het op een plek die je steeds ziet. Op de spiegel in de badkamer, op je dashboard van je auto en/of maak er een foto van en stel deze in als beginscherm van je mobiel. Niet nadenken, gewoon doen!

Tip 4 | Laat je niet uit het veld slaan

Mocht het desondanks toch moeilijk blijken, dan is er waarschijnlijk iets wat je over het hoofd ziet. Helemaal niet gek, want bij veranderingen spelen nog veel meer dingen die van belang zijn. Het is mijn specialiteit om te zien waar het mis gaat. Maar ook om je te helpen verder te komen. Laat je nooit weerhouden omdat iets niet lukt, of omdat je het niet weet. Je denkt toch niet dat ik als life coach geboren ben? Dat heb ik moeten leren! Die talenten, competenties en ervaringen heb ik dan toevallig wel, waardoor ik jou er heel goed bij kan helpen.

Mochten deze tips voor jou werken, fijn! Maar mocht je telkens afhaken bij punt 2, 3 en/of 4, laat me je dan helpen. Veel mensen en dus ook de media zoeken naar de kortste weg op succes. Helaas is het niet zo simpel. Streef naar succes voor de langere termijn en ik ga je helpen.

Mijn klanten leven en werken elke dag succesvoller door:

  • meer zelfvertrouwen
  • betere communicatie
  • zonder twijfel keuzes te maken
  • hun angst te handelen
  • sterk in hun schoenen te staan
  • zichtbaarder te zijn
  • ‘nee’ te zeggen
  • balans in hun leven en ondernemerschap te creëeren

Allemaal GROTE doelen die we met kleine stappen realiseren. Dus wat gaat er bij jou vanaf maandag anders? Samen zorgen we ervoor dat jij je doelen gaat behalen. Laat je gegevens achter, ik neem contact met je op. Hierbij mijn bijdrage aan EditieNL van vrijdag 19 augustus 2016. Veel kijkplezier!

Heeft mijn blog je inzichten en/of inspiratie gegeven?

Het kan ook anders, écht!

Liefs, Astrid

Geplaatst in Ambitie, Blog met oefening, Persoonlijk leiderschap, Succes, Zelfvertrouwen

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.