Lifecoach logo

Waarom ben ik zo moe?

Niet alleen jij, maar heel veel vrouwen voelen zich moe aan het einde van de dag. Het voelt je lusteloos en prikkelbaar. Wil jij vol energie de dag doorkomen? Zo doe je dat…

Het is half tien in de ochtend en ze ploft met een zucht op haar stoel: “Zo, hè hè….even zitten hoor!” Ik luister en zij begint te vertellen hoe haar wekker om zes uur afgaat, ze opstaat en de ontbijttafel dekt voor haar gezin met vier kinderen. Voordat iedereen aan tafel zit, roept ze de laatste nog uit bed en helpt de kids met het vinden van de benodigde boeken, kledingstukken en gymspullen. Inmiddels heeft haar man na een kop koffie het huis verlaten en als alle broodtrommels gevuld zijn, iedereen heeft gegeten en vertrokken is, pakt zij een kop koffie en ruimt de ontbijttafel weer af. Ze laat de hond uit en vertrekt voor haar afspraak met mij.

Uitgeput en afgedraaid

De dag is nog maar net begonnen en ze voelt zich nu al afgedraaid. “Zo gaat het elke dag”, merkt ze geërgerd op. “En als ik aan het einde van de dag naar huis rijd, kan ik op mijn vingers nagaan dat de hond en vier kinderen me opwachten en als een octopus hun tentakels om me heen slaan.” Zo voelt het! Pas wanneer de pubers ’s avonds rond tienen stil zijn of slapen, kruipt zij voor een uur op de bank om vervolgens uitgeput haar bed in te rollen. Meestal valt ze als een blok in slaap, maar na een paar uur ligt ze klaarwakker te piekeren over van alles en nog wat. Herkenbaar?

Waarom ben ik zo moe?

Vaak doen we onze dingen gewoon omdat we dit altijd zo doen, of omdat het in onze leef- en werkomgeving ‘normaal’ is en wij zo zijn opgegroeid. Dit vormen patronen, waarvan wij ons vaak niet bewust zijn, maar beïnvloeden ons dagelijks leven. Veel van die patronen gaan op den duur meer energie kosten dan dat ze opleveren.

Haar vicieuze cirkel waarbij anderen voortdurende een beroep op haar doen, doen bij haar dit patroon in werking stellen en zij doet wat ze doet. Voor mij is het duidelijk waar het mis gaat. “Wat zou je graag willen?”, vraag ik. “Dat iedereen nu eens zijn eigen verantwoordelijkheid gaat pakken.” Samen zoeken we naar een oplossing.

Verantwoordelijkheid

Haar kinderen zijn oud genoeg om deels zelf verantwoordelijkheid te dragen. Bijvoorbeeld voor hun huiswerk, hun spullen, het zelfstandig opstaan en dagelijkse klusje in het huishouden. Met de kennis uit onze voorgaande gesprekken over het stellen van grenzen, gevoelens en communicatie, besluit ze met haar gezin om de tafel te gaan zitten. Ze vraagt om hun inbreng en hulp. Ze geeft hen de verantwoordelijkheid voor het verdelen van klusjes in huis en maken een lijst.

Een hele verandering die niet vanzelf blijkt te gaan. Wanneer een van de pubers te laat is met de hond uitlaten, moet er gedweild worden. Natuurlijk, zoals het echte pubers betaamt, proberen zij de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven en komt het neer op vastberadenheid en ze houdt dapper vol.

Voor jou

Wat heb jij meegekregen in je opvoeding en op welke manier heeft dit zijn invloed in jouw dagelijks leven, zowel thuis als binnen je onderneming?

Heel veel vrouwen hebben soortgelijke ervaringen. We voelen ons vaak zo verantwoordelijk voor het welzijn van anderen, dat we meer verantwoordelijkheden op ons nemen dan goed voor ons is.

Moe zijn is niet ‘normaal!’ Iedereen heeft een basisenergie en naast een goede gezondheid, een gezonde leefstijl en een dosis wilskracht, kan ook jij je energie in balans krijgen.

Maak voor jezelf een lijst van alle werkzaamheden die jij op een gemiddelde dag doet. Kijk hier eens kritisch naar. Welke verantwoordelijkheden horen niet – of niet meer – bij jou, maar bij een ander thuis? Zijn er zaken met een gedeelde verantwoordelijkheid? Overleg en maak afspraken over de verdeling hiervan. Zo, dat scheelt.

Blijf baas over je eigen leven en onderneming

Hoe zit het eigenlijk met jouw basisenergie? Op welk moment van de dag voel jij je op je best? Is dat in de ochtend, in de middag of juist ’s avonds? Teken een horizontale lijn met links de tijd van opstaan tot en met de tijd van naar bed gaan. Hou dit eens bij gedurende een dag en teken jouw energie-lijn zoals verloopt. Van welke bezigheden krijg jij energie?

Nu je verantwoordelijkheden, bezigheden en energie inzichtelijk zijn, kan jij je energie managen. Zoals altijd geldt, succes valt of staat met actie. Pak deze verantwoordelijkheid en zorg goed voor jezelf. Zo kom je energiek de dag door. Succes!

Vind je het ondanks mijn tips toch lastig om je oude patroon te doorbreken? Niet zo gek hoor! In de veelheid aan taken dreigen we continue achter de feiten aan te lopen. Ik had pas door waar ik op stukliep na zestien jaar chronisch moe en een burn-out.

Maar dat het ook anders kan, laat ik je graag ervaren. Ik help je aan meer balans in je leven en ondernemerschap. Vul hier je gegevens in en ik neem contact met je op.

Tot dan!

Astrid

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Ondernemen, Persoonlijk leiderschap

Lifecoach logo

Voor succesvol leven en werken.