Waarom vindt de één Kerst helemaal geweldig en begint in augustus al met versieren, terwijl de ander het liefst met Kerst diep onder de dekens kruipt? Kan de Kerst wat jou betreft gestolen worden? Je bent niet de enige. Lees mee met deze coachsessie en vind jouw antwoord op de vraag: Waarom heb ik geen zin in Kerst?
Redenen waarom je geen zin hebt in Kerst
Er zijn talloze redenen waarom je geen zin in Kerst kunt hebben. Daarom gaan wij in dit blog in op deze redenen, geven wij je tips en neem ik je mee tijdens een coachsessie. Redenen waarom je geen zin kunt hebben in Kerst zijn bijvoorbeeld:
- Eenzaamheid: Als je geen nauwe band hebt met familie of vrienden, kan Kerst confronterend zijn. Wellicht zijn er initiatieven bij jou in de buurt die je aanspreken, waarmee je anderen helpt en je niet alleen hoeft te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit initiatief.
- Verwachtingsdruk: De ‘perfecte Kerst’ is een onrealistisch ideaal dat veel mensen stress bezorgt. Onthoud dat perfectie niet bestaat, maar als je je onzeker voelt, vraag iemand om je te helpen bij het organiseren, bij het doen van voorbereidingen of met het uitkiezen van een recept bijvoorbeeld.
- Emotionele belasting: Kerst kan oude pijn naar boven halen, zoals verdriet of onverwerkte ervaringen. Praat met iemand die je vertrouwt, zoek naar iets om je af te leiden, organiseer zelf iets en nodig mensen uit of trakteer jezelf op iets waar je blij van wordt.
Waarom hou ik niet van Kerst?
Als Richard binnenkomt maakt hij het zich gemakkelijk in de stoel en begint te vertellen dat hij opnieuw slecht heeft geslapen. “Ik sta constant ‘aan’,” zegt hij. Met name de chaos rond de Kerstdagen ervaart Richard als vervelend. “Hoewel ik eerst vond dat ik moest gaan, heb ik de kerstborrel op mijn werk toch afgezegd,” vertelt hij. En daarbij wil hij gewoon lekker kunnen slapen. Ik stel voor om met het ‘aan staan’ aan de slag te gaan middels een visualisatie.
Terwijl ik Richard eerst help een beetje te ontspannen, ‘staat’ hij even later bij de achtergevel van zijn ouderlijk huis. Hij ziet het huis, het raam, de keukendeur en de verwaarloosde tuin. “Zonde”, zegt hij. “Het is een leuk huis, het had ook anders kunnen zijn.” “Is er iemand thuis?”, vraag ik. Richard kijkt door het achterraam en ziet de inrichting van toen. “Nee, er is niemand thuis,” zegt hij. Naar binnen gaan wil hij absoluut niet en zegt: “Het was er écht niet fijn, weet je.” Het liefst gaat hij nu ook weg en komt er nooit meer. Omdat ik zijn verleden ken, benoem ik dat mogelijk zijn ‘kleine ik’ nog boven op zijn kamertje zit. “Kijk eens door het slaapkamerraam,” stel ik voor.
Kerst is niet voor iedereen een feest
Het volgende moment is Richard boven en ziet zijn ‘12-jarige ik’ in zijn kamertje bij de deur van het balkon staan. Hij kijkt Richard aan, terwijl zijn ogen onmacht en radeloosheid verklappen. “Hij weet niet wat hij moet doen,” zegt Richard tegen mij. “Vraag eens wat hij wil,” stel ik voor. “Hij zegt dat hij weg wil, maar is bang dat er gesodemieter van komt.”
Dat gevoel herkent Richard maar al te goed. “Wil je eens vragen wat hij nodig heeft?”, vraag ik. “Hij heeft zijn gezin, gezelligheid en warmte nodig.” Richard zucht, omdat hij weet dat hij dat niet gaat krijgen. “Zeker rond de Kerstdagen waren de irritaties en negativiteit thuis nog erger dan normaal,” vertelt hij.
Richard weet het even niet. Hij vraagt nogmaals aan ‘de kleine’ wat hij wil: “Gewoon samen naar buiten lopen en iets leuks gaan doen,” zegt de kleine. Dat lukt. Even later zitten zij samen in de fietsenstalling op het verlaten schoolplein iets verderop. ‘De kleine’ vertelt Richard dat hij daar vaak tot ‘s avonds laat zit te wachten totdat de meesten van zijn gezin naar bed zijn. Gewoon omdat hij niemand tegen wil komen. Het liefst gaat hij helemaal niet meer terug. “Tja, het is zoals het is,” zegt Richard, “ik kan er niets aan veranderen.” Waarop ik zeg: “Maar jij hebt nu toch alles goed voor elkaar?” “Je hebt een mooi huis, een goede baan.” Richard lacht: “Ja, wat dat betreft kan hij er zo bij.”
“Vraag eens aan ‘die kleine’ of hij dat wil?”, opper ik. Dat laat ‘die kleine’ zich geen twee keer zeggen en pakt Richard’s hand. Wanneer ‘de kleine’ eenmaal bij Richard thuis is, slaakt hij een zucht en komt er rust en ontspanning in zijn lijf. Er valt een last van zijn jonge schouders.
Na een korte stilte vraag ik: “Staat de kerstboom al?” “Jazeker,” merkt Richard op. “En?” “Hoe vindt ‘die kleine’ de boom?” Hij vindt de kerstboom prachtig en zo zitten zij nu, samen op de bank. “Hoe voelt dit voor jou?”, vraag ik aan Richard. “Ik ben blij dat hij thuis is en één ding is zeker, hij hoeft nooit meer terug”, verzekert hij ‘de kleine’ die hem lachend aankijkt.
Voor jou
Kerst wordt vaak gebracht als een tijd van vreugde, verbinding en gezelligheid. Toch ervaren veel mensen het tegenovergestelde. Misschien geldt dit ook voor jou en vraag je je af: Waarom hou ik niet van Kerst? Of: Is het normaal om geen zin te hebben in feestdagen?
Er zijn talloze redenen waarom mensen geen plezier beleven aan Kerstmis. De druk om vrolijk en sociaal te moeten doen kan onbekend, confronterend of overweldigend voelen. Voor sommigen brengt Kerst juist pijnlijke herinneringen naar boven, zoals het verlies van een dierbare of zoals bij Richard, negatieve familie-ervaringen. Ook het overdadig in huis halen van eten en cadeaus rondom de feestdagen kan irritaties geven, vooral als je waarde hecht aan eenvoud of duurzaamheid.
Is het normaal om geen zin te hebben in feestdagen?
Ja, het is absoluut normaal. Hoewel de maatschappij Kerst als iets universeel positiefs neerzet, is het belangrijk te beseffen dat feestdagen niet voor iedereen hetzelfde betekenen. Sociale verplichtingen kunnen spanning veroorzaken, en als je je eenzaam voelt, kunnen feestdagen die gevoelens juist versterken. Hoewel het heel normaal is om geen zin te hebben in Kerst, bepalen negatieve gevoelens wel een groot deel van je leven.
Negatieve gevoelens kunnen je belemmeren om jezelf te zijn, om fijne relaties te hebben of om je gelukkig te voelen. Net als in deze coachsessie kan ik de dingen die gebeurd zijn in Richards leven niet ongedaan maken, maar de stress die hij daardoor telkens ervaarde, heeft hij in deze sessie los kunnen laten. En dát maakt een groot verschil. Onze Life coaches zijn opgeleid om daarin mensen te begeleiden die bereid zijn om daar verandering in te brengen.
Waarom word ik boos van Kerstmis?
Ook boosheid rondom Kerst kan voortkomen uit teleurstellingen of frustraties. Misschien voel je druk om aan verwachtingen te voldoen, zoals het perfect organiseren van een diner of het kopen van dure cadeaus. Ook kunnen spanningen binnen families, die het hele jaar door sluimeren, tijdens Kerst tot uitbarsting komen of juist quasi gezellig in de doofpot worden gestopt.
3 tips om Kerst door te komen
- Maak je eigen traditie
In plaats van mee te doen aan wat “normaal” is, kun je een eigen invulling aan Kerst geven. Denk aan het koken van je favoriete gerecht, een wandeling in de natuur of een filmmarathon met jezelf. Het draait om wat jij fijn vindt. - Plan iets om naar uit te kijken
Kerst hoeft niet stil of saai te zijn. Maak een plan voor die dagen, zoals het ontdekken van een nieuw hobbyproject, het lezen van een goed boek, of jezelf verwennen met iets speciaals. - Zoek verbinding op jouw manier
Je hoeft niet fysiek bij mensen te zijn om je verbonden te voelen. Een simpel telefoontje, videogesprek of zelfs het schrijven van een brief kan je het gevoel geven dat je verbonden bent.
Geen zin hebben in Kerst is niets om je schuldig over te voelen. Feestdagen zijn niet voor iedereen hetzelfde, en het is helemaal oké om te kiezen voor wat bij jou past. Door bewust te kiezen hoe je deze dagen invult, kun je de druk verlichten en ruimte maken voor wat jou wél goed doet.
Hoe kan ik gaan genieten?
Wil je ook aan de slag met negatieve ervaringen, zaken die jou bezighouden, wat je dwars zit of in de weg staat? Onze Life coaches zijn er om, samen met jou, te ontdekken wat de oorzaak is en helpen je jouw probleem of patroon doorbreken.
Ontmoet onze Life coaches Neem contact met mij op
ps. Normaal gesproken noem ik geen namen, maar Richard wilde graag dat ik zijn echte voornaam zou gebruiken om anderen te inspireren met zijn verhaal. Richard, bij deze en dank je wel dat ik jouw verhaal mocht vertellen.
Geplaatst in angst, Gezondheid, Stress