Ken je dat gevoel? Alsof je altijd maar door moet, zonder dat er een einde aan komt? Je agenda is vol, de to-do lijstjes stapelen zich op en je hoofd lijkt nooit rust te krijgen. “Waarom moet ik altijd zoveel?” is een vraag die, met name veel mannen, zichzelf stellen, soms fluisterend, soms schreeuwend van frustratie. Maar waar komt dit gevoel vandaan? En belangrijker nog: hoe kom je ervan af?

Waarom moet ik altijd zoveel?

In dit artikel geven wij uitgebreid antwoord op deze vraag en gaan wij dieper in op lichaamsgericht werken. Daarbij geven wij antwoord op de meest gestelde vragen als het gaat over ‘altijd zoveel moeten.’ Dit zijn de vragen:

  1. Hoe beland je in de eindeloze cyclus van moeten
  2. Hoe merk je dat je er doorheen zit?
  3. Hoe merk je dat je lichaam op is?
  4. Wat gebeurt er in je lichaam als frustratie zich ophoopt?
  5. Lichaamsgericht werken: de sleutel tot ontspanning
  6. Wat betekent lichaamsgericht werken voor je mentale gezondheid?
  7. Hoe kan Lifecoaching helpen?
  8. De eerste stap naar stoppen met moeten

 

Hoe beland je in de eindeloze cyclus van moeten

Onze maatschappij draait op prestatie en efficiëntie. Van kleins af aan worden we beloond voor hard werken, voor doorzetten en voor het behalen van doelen. Maar ergens onderweg zijn we vergeten te vragen: voor wie doe ik dit eigenlijk? Waarom moet ik altijd zoveel?

De verwachtingen – of ze nu van buitenaf komen of vanuit onszelf – kunnen verlammend werken. En op het moment dat we ons realiseren dat we niet meer kunnen of willen voldoen aan alles wat ‘moet’, raken we gefrustreerd, uitgeput en soms zelfs overspannen.

Om die cyclus van moeten te doorbreken moet je UIT je hoofd en IN je lijf komen. Zoals je verderop zal lezen kunnen onze Life coaches je daarbij heel goed helpen.

Misschien wil je liever eerst zelf aan de slag. Dan doe je er goed aan om ons ebook ‘Kopzorgen? Leer luisteren naar je lijf!’ te downloaden. Daarin leren wij je stap voor stap beter naar jezelf en jouw gevoelens te luisteren.

 

Dit zegt jouw lijf

 

Hoe merk je dat je er doorheen zit?

Veel mensen onderschatten zichzelf en denken dat het allemaal nog wel meevalt, maar de impact kan groot zijn. Er zijn duidelijke signalen die aangeven dat je er moe van begint te worden. Concentratieproblemen, stemmingswisselingen en verminderde motivatie zijn de eerste tekenen. Maar ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierspanning en een versnelde hartslag kunnen signalen zijn dat je te veel van jezelf vraagt.

“Waarom moet ik altijd zoveel?” wordt op zo’n moment een noodkreet in plaats van een retorische vraag. Je merkt dat je prikkelbaar bent, minder geduld hebt en misschien zelfs cynisch wordt over alles wat je doet. Dit heeft niet alleen effect op jezelf, maar ook op jouw omgeving. Als je deze signalen herkent, dan is het tijd om stil te staan bij wat er werkelijk speelt.

Hoe merk je dat je lichaam op is?

Je lichaam liegt nooit. Waar je geest nog kan rationaliseren en tegen je zal zeggen dat het allemaal nog wel meevalt, trekt je lijf op een gegeven moment aan de noodrem. Extreme vermoeidheid, spierpijn, spanningshoofdpijn en zelfs spijsverteringsproblemen kunnen een teken zijn dat je energievoorraad op is. Je slaapt misschien slecht, of juist extreem veel, zonder dat je uitgerust wakker wordt.

Dit zijn momenten waarop je lichaam zegt: “Tot hier en niet verder.” Als je nu niet ingrijpt zal het genegeerde lichaam uiteindelijk de controle overnemen en je dwingen om stil te staan.

Wat gebeurt er in je lichaam als frustratie zich ophoopt?

In de Chinese geneeskunde wordt frustratie gekoppeld aan de lever en de galblaas. De lever zorgt voor een soepele energiestroom in het lichaam, maar wanneer frustratie en stress zich opstapelen, raakt deze functie verstoord. Dit kan leiden tot spierspanning, prikkelbaarheid en zelfs woede-uitbarstingen.

De galblaas, die nauw samenwerkt met de lever, probeert de balans te herstellen maar raakt overbelast. Hierdoor kun je besluiteloos worden, last krijgen van hoofdpijn of spanning in je nek en schouders. “Waarom moet ik altijd zoveel?” is dus niet alleen een mentale vraag, maar heeft een directe fysieke weerslag op je lichaam.

Lichaamsgericht werken: de sleutel tot ontspanning

Veel van onze spanningen en frustraties zitten letterlijk vast in ons lichaam. Lichaamsgericht werken, zoals onze Life coach Frederiek doet, richt zich op het loslaten van deze opgebouwde spanning door middel van aanraking en beweging. Denk aan ademhalingsoefeningen, fasciatherapie, de-armoring en andere methoden die diep in het lichaam doorwerken.

Door fysiek te werken aan ontspanning, geef je je geest ook de ruimte om los te laten. De opgebouwde energie die vastzit in je spieren en fascia komt vrij, waardoor je niet alleen fysiek, maar ook mentaal lichter wordt.

 

Ja, ik wil rust

 

Wat betekent lichaamsgericht werken voor je mentale gezondheid?

Wanneer je met je lichaam aan de slag gaat, gebeurt er iets bijzonders: je krijgt weer contact met jezelf. Veel mensen die vastlopen in het ‘moeten’ zijn het contact met hun lichaam kwijtgeraakt. Ze leven in hun hoofd en vergeten dat hun lichaam signalen geeft over wat ze nodig hebben.

Door lichaamsgericht te werken, leer je die signalen weer herkennen en serieus nemen. Dit heeft niet alleen effect op je fysieke welzijn, maar ook op je mentale gezondheid. Je voelt je rustiger, helderder en meer in balans. “Waarom moet ik altijd zoveel?” wordt dan een vraag die je bewuster stelt – en waar je een eerlijker antwoord op vindt.

Hoe kan Lifecoaching helpen?

Alle vormen van Lifecoaching zijn erop gericht om je te helpen inzicht te krijgen in waarom je zoveel van jezelf vraagt en hoe je dit kunt veranderen. Samen met een van onze Life coaches en holistisch therapeuten onderzoek je de patronen die ervoor zorgen dat je blijft vastzitten in het moeten.

Waar komen deze overtuigingen vandaan? Wat heb je nodig om ze los te laten? Met praktische tools, lichaamsgerichte oefeningen en diepgaande gesprekken krijg je weer grip op je leven. Je leert luisteren naar je lichaam en je intuïtie, zodat je keuzes maakt die echt bij je passen.

De eerste stap naar stoppen met moeten

De vraag “Waarom moet ik altijd zoveel?” is een signaal dat er iets uit balans is. De eerste stap naar stoppen met moeten is om toe te geven dat je te veel hooi op je vork hebt genomen. Dit is geen teken van zwakte, integendeel, het is een teken van kracht om te erkennen dat je lichaam en geest rust nodig hebben.

Lichaamsgericht werken en Lifecoaching bieden effectieve manieren om de vicieuze cirkel van moeten te doorbreken en weer in contact te komen met jezelf. Door los te laten wat jou niet langer dient, creëer je ruimte voor wat echt belangrijk voor je is.

Geplaatst in Bewustwording, Gezondheid, Persoonlijk leiderschap, Stress, Werkgever

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

Wil jij dit ook?

Neem contact met mij op via:

Zet die stap naar stoppen met moeten

Nu je inziet dat jouw leven uit balans raakt, is het herstellen van die balans essentieel voor meer rust en een goede gezondheid.

Laat nu je gegevens bij ons achter en één van ons neemt contact met je op.

Voor succesvol leven en werken.